Hypotheekvrije woning: geen zorgtoeslag en ouderenkorting

Hypotheekvrije woning: geen zorgtoeslag en ouderenkorting Als u een hypotheekvrije woning hebt, een afgelost huis, hebt u ook niet de aftrekpost voor de hypotheekrente (de hypotheekrenteaftrek), maar zelfs een bijtelling bij uw inkomen. Geen aftrekpost of een lagere aftrekpost eigen woning kan ervoor zorgen dat u geen zorgtoeslag meer ontvangt, geen kinderopvangtoeslag, kindgebonden budget of ouderenkorting. Daar komt nog eens de aflosboete bij. Deze extra belasting maakt het alleen nog maar erger voor u. U dreigt zo namelijk geen recht meer te hebben op bepaalde fiscale toeslagen.

Woning aflossen betekent verlies aan toeslagen en heffingskortingen


Uw woning extra aflossen

Veel mensen lossen extra af op de hypotheek van hun eigen woning omdat ze daarmee op de maandelijkse lasten willen besparen. Veel ouderen hebben al op hun hypotheek afgelost omdat ze straks van een AOW en misschien een klein pensioen moeten leven. Extra aflossen op de hypotheek wordt ook aangemoedigd door de overheid en De Nederlandse Bank. Wie een annuïteitenhypotheek heeft, lost maandelijks af, maar naar schatting 1 miljoen Nederlanders hebben nog een aflossingsvrije hypotheek. Zij die een aflossingsvrije hypotheek hebben, kunnen nog kiezen of ze vervroegd aflossen, verplicht is het niet.

De gevolgen van een hypotheekvrije woning voor de belasting die u betaalt

Hebt u een hypotheekvrije woning, dan heeft dat voordelen. Uw maandlasten gaan omlaag en er is geen bank die u over de hypotheek allerlei vragen stelt, de hypotheekrente om de zoveel tijd verhoogt of de hypotheekvoorwaarden verandert. Maar een hypotheekvrije woning heeft ook grote nadelen. Door geen hypotheek op uw woning te nemen of te houden, mist u een grote aftrekpost voor de inkomstenbelasting. Geldt uw aftrekpost in box 1, dan betaalt u een stuk minder inkomstenbelasting. Is uw hypotheek onderdeel van box 3, dan betaalt u een stuk minder vermogensbelasting. Het hebben van een hypotheek en andere schulden heeft dus wel degelijk fiscale voordelen, u betaalt minder belasting. Daar komt nog bij dat, als u een hypotheek hebt, u wellicht wel voor allerlei fiscale toeslagen in aanmerking kunt komen: de zorgtoeslag, het kindgebonden budget, de kinderopvangtoeslag. Bovendien krijgt u bij een lager belastbaar inkomen meer algemene heffingskorting en meer ouderenkorting.

Woning aflossen en de aflosboete (extra bijtelling eigen woning)

Er is nog een nadeel als u uw woning aflost: de Wet Hillen wordt afgeschaft. Dat houdt in dat ook als de hypotheek op uw woning volledig is afgelost, u een hernieuwde bijtelling van het huurwaardeforfait krijgt die kan oplopen van enkele duizenden euro's tot vele duizenden euro's. Velen noemen dit dan ook een aflosboete. Nu wordt wel door het kabinet nog aangegeven dat de maatregel gefaseerd wordt ingevoerd, maar bij de fiscale toeslagen kan elke euro een groot verschil maken. De bijtelling bij uw inkomen wordt door de maatregel veel hoger dan een enkele euro. Bovendien betekent meer inkomen door de bijtelling van het huurwaardeforfait dat uw inkomen omhoog gaat en u geld gaat verliezen bij sommige heffingskortingen.

De algemene heffingskorting daalt bij meer inkomen

De overheid trof vele nivellerende maatregelen, waaronder het inkomensafhankelijk maken van de algemene heffingskorting. Wie meer inkomen krijgt door een promotie, een andere baan of anderszins gaat er daardoor financieel mogelijk zelfs op achteruit. Dat komt doordat de algemene heffingskorting na uw promotie of andere baan lager zal zijn dan zonder extra inkomen het geval was. De ouderenkorting kent ook een inkomensgrens, eenmaal daarboven ontvangt minder ouderenkorting. De kinderopvangtoeslag kent schijven waardoor iemand met een hoger inkomen minder toeslag krijgt. Welnu door de bijtelling van het huurwaardeforfait voor een hypotheekvrije woning, gaat uw inkomen omhoog en de toeslag dus omlaag. Bij de ouderenkorting wordt voor hogere inkomens de ouderenkorting fors lager en kan uitkomen op 0.

Gebruik uw fiscale aftrekposten

De aflosboete van de overheid is dus niet alleen de bijtelling van het huurwaardeforfait waarover u extra inkomstenbelasting betaalt, maar deze boete kan in uw geval nog tot veel meer fiscale nadelen leiden. Niet aflossen kan op deze manier voordeliger zijn, dan wel uw hypotheek aflossen. Profiteer zo veel mogelijk van uw aftrekposten. Wellicht heeft het extra aflossen van een hypotheek voortaan weinig zin meer. Elke aflossing is fiscaal gezien immers definitief en kan niet meer worden teruggedraaid, wordt niet beloond maar bestraft met een aflosboete.

Lees verder

© 2017 - 2024 Info4mij, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aflosboete eigen woning: meer belasting betalenAflosboete eigen woning: meer belasting betalenDe aflosboete is een belasting op de eigen woning. U betaalt al de WOZ-belasting aan de gemeente, een boeterente aan de…
Eigenwoningforfait 2019Eigenwoningforfait 2019Met de publicatie van de Miljoenennota 2019 op Prinsjesdag werd ook het eigenwoningforfait 2019 bekend. Door de hogere W…
Hypotheekvrije woning en inkomstenbelasting box 1 of box 3Hypotheekvrije woning en inkomstenbelasting box 1 of box 3Uw woning is hypotheekvrij of bijna hypotheekvrij in 2023, hoeveel inkomstenbelasting betaalt u dan over uw woning? Beta…
Belastingvoordeel ouderen 2020 en 2021Belastingvoordeel ouderen 2020 en 2021Welk belastingvoordeel hebben ouderen in 2022 en 2023? De koopkracht van veel ouderen kan dalen door de inflatie in comb…

Loonbelasting 2021: gaat u netto vooruit?Loonbelasting 2021: gaat u netto vooruit?De loonbelasting gaat in 2021 omlaag, het belastingstelsel is wat gemoderniseerd. Er zijn in 2021 twee belastingschijven…
Schenking 2018: vrijstellingen en tarieven schenkbelastingSchenking 2018: vrijstellingen en tarieven schenkbelastingMet een schenking in 2018 doet u een ander een groot plezier. De te betalen schenkbelasting hoeft ook niet hoog te zijn…
Bronnen en referenties
Info4mij (91 artikelen)
Laatste update: 28-04-2022
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.