Hypotheekaflossing fiscaal aftrekbaar maken
De hypotheekschuld bedraagt circa 702 miljard euro in ons land (1 januari 2019), maar die zou door het fiscaal aftrekbaar maken van de aflossing van een hypotheek snel kleiner worden. Samen geven de hypotheekrenteaftrek en de aflossing van de hypotheek een extra belastingvoordeel voor wie een eigen woning heeft. Een soort van aflosaftrek of fiscale aflossingsaftrek voor 2018, 2019, 2020, 2021 en latere jaren misschien als oplossing? De maatregel verdient zich terug. Ook kan de aftrek van de aflossing samen gaan met minder hypotheekrenteaftrek. Een rekenvoorbeeld verduidelijkt dit. Het kabinet Rutte kiest hier niet voor, maar voor een lastenverhoging, een gemiste kans om de totale schuld te verminderen in ons land. Het kabinet Rutte 3 doet hier een schepje boven op voor de eigenaar-bewoner met een kleine of afgeloste hypotheekschuld door de Wet Hillen af te schaffen.
Invoering aflosaftrek hypotheek
Hypotheekrenteaftrek en bezuinigingen
Zodra gedacht wordt aan bezuinigen, komt ook de hypotheekrenteaftrek weer naar voren. Iedereen weet dat de hypotheekrenteaftrek zorgt voor een betaalbare eigen woning, net zoals de huursubsidie dat doet voor de huurder. Maar het gaat in beide gevallen om hoge bedragen en wie geld zoekt kan het geld dan ook bij de bewoners vinden. Dat gaat natuurlijk niet zonder pijn en kan niet in één keer worden doorgevoerd. Het zal geleidelijk moeten en de woning moet betaalbaar blijven. We moeten immers allemaal ergens wonen.
Hypotheekrenteaftrek en hypotheekaflossing
De totale hypotheekschuld in ons land bedraagt naar schatting 670 miljard euro in 2018. Veel geld. Dat komt waarschijnlijk ook doordat er voor de meeste mensen met een hypotheek geen fiscale stimulans aanwezig is om de hypotheek af te lossen:
- Hoe hoger de hypotheek, hoe hoger de hypotheekrenteaftrek. Waarom zou u dan uw hypotheek aflossen?
- Er zijn ingewikkelde hypotheekvormen uit het verleden (voor 2013), zoals de spaarhypotheek en de kapitaalverzekering eigen woning KEW die ervoor zorgen dat pas aan het einde van de hypotheek wordt afgelost;
- Niet iedereen heeft ook spaargeld om vervroegd een hypotheek af te lossen;
- Bij vervroegde aflossing moet vaak een boeterente worden betaald. Zeker al smeer dan 10% wordt afgelost.
Aflosaftrek of aflossingsaftrek, de aflossing van een hypotheek fiscaal aftrekbaar maken
Als ook de aflossing van een hypotheek fiscaal aftrekbaar wordt, wordt aflossen aantrekkelijk. Dan daalt automatisch de hypotheekschuld en daalt ook de hoogte van hypotheekrenteaftrek. Dat heeft allerlei voordelen:
- De maatregel om fiscaal voordelig de hypotheek af te lossen, verdient zich langzaam terug;
- De kans op een restschuld wordt voor de eigenaar van een huis kleiner;
- De hypotheekschuld in Nederland wordt kleiner en daardoor ook de kans op een afwaardering van de kredietwaardigheid van ons land;
- De maandelijkse hypotheeklasten worden kleiner.
Bezuinigingen kabinet Rutte
Nu wordt de eigen woning al snel genoemd als het om bezuinigingen gaat, en ja hoor de hypotheekrenteaftrek wordt regelmatig door een kabinet versoberd en beperkt. Deze aftrek verlagen is slecht voor de prijzen op de woningmarkt. Waarom dan niet eens doorrekenen of er een mooi pakket kan worden gemaakt, waarmee de overheid blij is, maar ook de woningmarkt:
- Geleidelijke vermindering hypotheekrenteaftrek via een fiscale aflosaftrek of aflossingsaftrek;
- Fiscaal aftrekbaar maken van het aflossen van een hypotheek. Al dan niet gedeeltelijk;
- Het fiscaal aantrekkelijk maken van een schenking ten behoeve van de aflossing van een hypotheek;
- Volledig afschaffen van de overdrachtsbelasting.
Woningmarkt 2018 en 2019 en later
Veel mensen vinden hun werk in de woningmarkt. Via de toelevering, de bouw, de doe het zelf branche, verven en zo verder. Daarom is het belangrijk dat maatregelen met betrekking tot hypotheek, aflossing en hypotheekrenteaftrek geleidelijk worden ingevoerd. Stapje voor stapje. En als de hypotheekschuld een probleem is in ons land, kan het aflossen daarvan ook fiscaal aftrekbaar worden gemaakt. En dan kan die boeterente worden afgeschaft, want die vormt een blokkade voor vervroegd aflossen. En wat te zeggen van het eigenwoningforfait? Ook dit is een boete op het hebben van een huis.
Huurmarkt en koopmarkt
Een aandachtspunt is wel de totale woningmarkt, inclusief de huursector. Als er maatregelen worden genomen die een koopwoning minder voordelig maken, zal ook de huurmarkt niet ontzien kunnen worden. Reden temeer om dit alles geleidelijk te veranderen. Waar de woningmarkt wel snel baat bij heeft is duidelijkheid, zodat wie een woning wil kopen dat ook met een gerust hart kan doen en niet moet afwachten totdat er meer duidelijkheid is. Het regeerakkoord Rutte Samson zet de maximale huur op 4,5% van de WOZ-waarde en maakt de huurverhoging inkomensafhankelijk.
Rekenvoorbeeld voordeel vervroegd aflossen
Stel u lost 10.000 euro boetevrij af. Stel u betaalde 5% hypotheekrente. Dan wint de staat doordat u elk 500 euro niet aan hypotheekrente aftrekt. Stel u zit in het
belastingtarief inkomstenbelasting 2019 van 40,85%. Dan bespaart de Staat 205 euro aan aftrek. Stel uw
eigenwoningforfait 2019 bedraagt 2000 euro. Dan kan de overheid u probleemloos hiervan tot een kwart, zijnde 500 euro, teruggeven via een lager eigenwoningforfait. Want 500 euro maal 40,85% is ook 205 euro. Het is maar een voorbeeld, maar toch. De staat gaat er niet op achteruit en u verlaagt uw hypotheek.
Regeerakkoord Rutte 2017-2021, de aflosboete
Het nieuwe kabinet Rutte schrapt de Wet Hillen. Het afschaffen van de Wet Hillen betekent dat er een nieuwe aflosboete wordt ingevoerd, immers wie in 2017 en 2018 een kleine hypotheek heeft (bijvoorbeeld door extra aflossingen), hoeft in de meeste gevallen in 2017 en 2018 geen huurwaardeforfait bij het inkomen op te tellen. De Wet Hillen zorgt hiervoor. Doordat deze maartegel vanaf 2019 geleidelijk wordt geschrapt, moet ook u gewoon een deel van het eigenwoningforfait bij uw inkomen optellen en gaat u over dit forfait inkomstenbelasting betalen. In 2018 bedraagt dit forfait voor de meeste woningen 0,70% van de WOZ-waarde, voor dure woningen kan dit zelfs oplopen tot 2,35%. Als u over dit soort percentages extra belasting moet betalen, zal dat een forse aderlating zijn. Dan kunnen de belastingtarieven voor de hogere inkomens wel omlaag gaan, maar de Wet Hillen geldt voor iedereen met een kleine hypotheek of afgeloste woning. Iedereen heeft dus last van het schrappen van deze wet. Als u een lager inkomen hebt, gaat u wel het eigenwoningforfait betalen, maar hebt u geen belastingvoordelen. Vooral deze groep mensen, en dat zijn vaak ook ouderen, betalen de prijs. Waarom het kabinet hiervoor kiest laat zich raden. Het verweer van het kabinet dat de aflossingsvrije hypotheek niet meer is toegestaan sinds 2013 is onjuist. De aflossingsvrije hypotheek bestaat nog steeds en kan dan ook nog steeds worden afgesloten, zij het zonder hypotheekrenteaftrek.
Lees verder