Loonbelasting 2021: gaat u netto vooruit?

Loonbelasting 2021: gaat u netto vooruit? De loonbelasting gaat in 2021 omlaag, het belastingstelsel is wat gemoderniseerd. Er zijn in 2021 twee belastingschijven, het stelsel wordt eenvoudiger. Voor wie recht heeft op AOW is er voor de tarieven inkomstenbelasting een drieschijvenstelsel. De belastingverlaging betekent dat u in veel gevallen netto meer geld overhoudt op uw loonstrookje, maar of dat ook zo is na uw aankopen in de supermarkt en het betalen van de rekening voor gas en elektriciteit is nog de vraag. De loonbelasting is vaak maar een voorheffing op de inkomstenbelasting en geeft daarom niet altijd een volledig beeld. Denk bijvoorbeeld aan uw aftrekposten.

De nieuwe loonbelasting in 2021


Modernisering belastingstelsel 2021

Het belastingstelsel is beetje bij beetje gemoderniseerd, niet te veel tegelijk om te voorkomen dat de Belastingdienst niet meer alle wijzigingen kan verwerken. De Belastingdienst heeft te maken met meerdere reorganisaties, ligt onder het vergrootglas (toeslagenaffaire) en het belastingstelsel is met zijn vele fiscale toeslagen en heffingskortingen ingewikkeld. Daarom is de modernisering van het belastingstelsel gefaseerd worden ingevoerd. Enkele belangrijke veranderingen voor de mensen in loondienst die loonbelasting betalen zijn:
  • Er zijn twee nieuwe belastingschijven.
  • Er zijn twee nieuwe belastingtarieven in de loonbelasting (belastingen en premies).
  • Enkele heffingskortingen worden aangepast.

Twee nieuwe belastingschijven 2021

In 2020 zijn er twee belastingschijven in de loonbelasting voor wie nog geen recht heeft op AOW. Dat betekent het volgende voor wie nog geen AOW ontvangt:

Loonbelasting 2021:

hoogte verzamelinkomenmaar uw inkomen is niet hoger
dan
welk belastingtarief
- 68.50637,10%
68.507-49,50%

Wat betekent dit voor uw loonstrookje?

Wie tot ruim 20.000 euro aan loon heeft hierover in 2020 37,35% en in 2021 37,1%. Dat is een belastingverlaging, bovendien wordt de algemene heffingskorting iets verhoogd. Wie meer verdient bij zijn baas dan ruim 20.000 euro gaat er qua loonheffing op vooruit door de belastingverlaging en lagere tarieven, maar of zij ook netto voorruit gaan is helemaal afhankelijk van de afbouw van de heffingskortingen. Meer inkomen kan immers een (fors) lagere heffingskorting betekenen.

Wat zegt de loonbelasting over uw netto inkomen?

Uw loonstrookje is maar een deel van het verhaal. Als de boodschappen duurder worden, de energiebelasting is hoog, de inflatie stijgt of bijvoorbeeld de aftrekposten omlaag gaan, dan kan het zijn dat u met de verlaging van de tarieven in de loonbelasting weinig opschiet en er netto op achteruit gaat. De boodschappen zullen in 2021 wat hoger zijn dan in 2021. Dat zal ongetwijfeld ook zo zijn bij de kapper, de schilder en de klusjesman. Maar er zijn meer zaken die u meer geld kunnen gaan kosten.

Corona kost geld

Vele dienstverleners brengen een coronatoeslag in rekening. Enerzijds omdat de kosten hoger zijn door de vele veiligheidsmaatregelen die getroffen moeten worden, anderzijds doordat de inkomsten lager zijn en ze zo nog iets proberen goed te maken. Niet alleen waren vele zaken een aantal maanden in 2020 gesloten, maar de 1,5 meter economie zorgt er ook voor dat minder mensen tegelijkertijd op een locatie aanwezig mogen zijn. Of dit ook nog in 2021 zo zal zijn, zal mede afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van een goed werkend vaccin en de vaccinatiegraad.

De energiebelasting is hoog

Bedrijven krijgen te maken met hogere energielasten en zullen die lasten aan de consument doorberekenen. Dit verhoogt wederom de inflatie en gaat u geld kosten. Het tarief dat u betaalt op het gebruik van gas gaat omhoog, het tarief voor het verbruik van elektriciteit omlaag. Omdat de meeste Nederlanders nog gas gebruiken thuis, gaat de energierekening bij u waarschijnlijk ook omhoog. Wilt u uw woning zo veranderen dat u niet langer gas verbruikt, dan zal die investering u veel geld kosten.

Fiscale aftrekposten gaan omlaag

Voor velen is de loonbelasting en het loonstrookje niet het eindresultaat. U zult waarschijnlijk ook aangifte inkomstenbelasting doen, omdat u aftrekposten hebt. Denk aan de aftrekpost voor de zorgkosten of de hypotheekrenteaftrek. Ook de aftrekposten zullen tegen een lager belastingtarief afgerekend moeten worden. Wie in 2021 een lager belastingtarief op zijn loonstrookje ziet en daarmee tevreden is, kan bij de aanslag inkomstenbelasting er achter komen dat er belasting moet worden bijbetaald, omdat de hypotheekrenteaftrek minder heeft opgeleverd dan in 2020 nog het geval was.

U hebt uw woning afgelost

Als u de hypotheek hebt afgelost, dan gaat uw woning u waarschijnlijk nog op een andere manier extra geld kosten. U krijgt een bijtelling van het eigenwoningforfait wat ertoe kan leiden dat bepaalde fiscale toeslagen komen te vervallen en dat u meer belasting gaat betalen. Het eigenwoningforfait wordt wel iets verlaagd, maar of dat voldoende zal zijn is nog maar helemaal de vraag.

De dga gaat meer belasting betalen

De directeur-grootaandeelhouder gaat meer belasting betalen zodra hij opgebouwde winsten laat uitkeren. De vennootschapsbelasting (winst tot 245.000 in 2021) gaat wel omlaag naar 15% per 2021, maar daar staat tegenover dat winstuitkeringen niet tegen 26,25% (2020) zullen worden belast maar tegen 26,9% ( 2021).

Belastingstelsel 2021 blijft ingewikkeld

De loonbelasting en uw loonstrookje zijn dus maar een deel van het verhaal. U gaat op allerlei plekken meer betalen voor producten en diensten, en ook in de inkomstenbelasting kunt u er toch op achteruit gaan. Bovendien blijft het belastingstelsel ingewikkeld door de vele heffingskortingen en de vele fiscale toeslagen. Vooral mensen met aftrekposten moeten nog maar zien hoeveel ze echt op het einde van de maand zullen overhouden. Natuurlijk is het wel prettig dat de belastingtarieven omlaag gaan, maar het netto resultaat van de belastingverlaging zal voor iedereen weer anders zijn.

Lees verder

© 2017 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inkomstenbelasting 2021 & belastingtarieven en schijvenInkomstenbelasting 2021 & belastingtarieven en schijvenDe twee belastingschijven in de loonbelasting en inkomstenbelasting (tweeschijvenstelsel en tweetaks) zien we ook in 202…
Inkomstenbelasting 2020: belastingtarieven en schijvenInkomstenbelasting 2020: belastingtarieven en schijvenHet tweeschijvenstelsel wordt voor wie geen AOW heeft al in 2020 ingevoerd, een jaar eerder dan gepland. Voor de tarieve…
Inkomstenbelasting 2019: twee belastingtarieven en schijvenInkomstenbelasting 2019: twee belastingtarieven en schijvenTwee belastingschijven en voor wie AOW heeft drie belastingschijven, dat moest in 2021 zijn gerealiseerd, maar dat wordt…
Hoogte heffingskortingen 2021Hoogte heffingskortingen 2021Het bedrag aan heffingskortingen 2021 bepaalt in belangrijke mate de te betalen inkomstenbelasting, uw koopkracht, wat u…

Ouderenkorting 2019 en 2020Ouderenkorting 2019 en 2020De ouderenkorting 2018, 2019 en 2020 gaan omhoog als u AOW-gerechtigd bent, maar niet voor iedereen. De ouderenkorting w…
Hypotheekvrije woning: geen zorgtoeslag en ouderenkortingHypotheekvrije woning: geen zorgtoeslag en ouderenkortingAls u een hypotheekvrije woning hebt, een afgelost huis, hebt u ook niet de aftrekpost voor de hypotheekrente (de hypoth…
Reactie

Prive, 25-01-2019
Ik begrijp de uitkomst van loonheffing uit een berekening niet. Ik had namelijk gelezen op andere sites dat er aan loonbelasting 36,65% afgehouden wordt bij 1e schijf tot 20384,-
Maar bij een bruto maandsalaris van 1800, is er met inhouding van 176, aan loonheffing toch geen sprake van 36,65%?
Ik neem aan dat een werkgever al maandelijks een loonbelasting inhouding moet doen van 36,65 %.
Hoe zit het of waar ga ik de fout in? Reactie infoteur, 07-06-2020
Beste Prive,
U betaalt tot een inkomen van 20.384 een belastingtarief loonbelasting van 36,65%, maar u hebt ook recht op heffingskortingen die in mindering komen op de belastingheffing per maand.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 28-11-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.