Bijleenregeling 2020 en 2021, aflossingsplicht hypotheek

Bijleenregeling 2020 en 2021, aflossingsplicht hypotheek De regels voor de bijleenregeling 2022 en 2023 kunnen ingewikkeld zijn. Als u gaat verhuizen en een hypotheek wilt afsluiten moet u door de aflossingsplicht van de Belastingdienst precies bijhouden hoe uw hypotheken tot nu toe zijn samengesteld. Alleen dan hebt u de maximaal haalbare hypotheekrenteaftrek en een maximaal fiscaal voordeel. Fiscaal slim verhuizen naar een andere koopwoning vraagt inmiddels om een goede boekhouding. Extra aflossen op een huis in de verkoop is door de bijleenregeling niet meer aantrekkelijk. U moet de overwaarde namelijk ook in het nieuwe huis stoppen.

Bijleenregeling 2022 en 2023, huis verkopen en een nieuwe kopen

De drang van de politiek om de hypotheekrenteaftrek op een koopwoning verder te beperken, zorgt ervoor dat u (als eigenaar van een woning) maar ook de Belastingdienst een goede administratie op orde moeten houden. Anders kunt u niet aantonen hoeveel hypotheekrente precies aftrekbaar is. Omdat u verantwoordelijk bent voor uw belastingaangifte, komt dit er primair op neer dat u een goede administratie moet hebben. Sinds wanneer lopen de hypotheken, hoeveel is er afgelost, is er tussentijds een nieuwe woning gekocht, bent u tussentijds getrouwd of juist gescheiden. Ook de bijleenregeling maakt het allemaal weer een stap ingewikkelder.

Hoe werkte de bijleenregeling bij een hypotheek en een huis in de verkoop, welke rol speelt de overwaarde?

Bij de bijleenregeling is de overwaarde van een eigen woning belangrijk. De bijleenregeling bepaalt dat u deze overwaarde bij aankoop van een nieuw huis in het nieuwe huis moet investeren om voor een maximale hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen. U mag wel maximaal lenen, maar dan is niet alle hypotheekrente aftrekbaar.

Rekenvoorbeeld

U verkoopt uw woning met een overwaarde van 100.000 euro en bent alleenstaand. U koopt een nieuwe woning van 500.000 euro als alleenstaande. Dan is maximaal de rente op een hypotheek van 400.000 euro fiscaal aftrekbaar. U mag wel 500.000 euro lenen en de overwaarde voor andere dingen gebruiken, maar op deze 100.000 is de hypotheekrente niet aftrekbaar.

Bijleenregeling is ingewikkeld

Als de overwaarde bekend is, is de som relatief eenvoudig gemaakt. Maar er is een aflossingsplicht, waarbij ingewikkelde aflossingsschema's mogelijk zijn. Als u een anuïteitenhypotheek hebt bijvoorbeeld kan het aflossingsbedrag per maand anders zijn. De eerste maanden betaalt u voornamelijk rente, maar na een aantal jaren wegen de aflossingen steeds zwaarder mee.

Bijleenregeling drie jaar

Als u uw woning verkoopt en een tijdje wacht met de aankoop van een andere woning om in te wonen, u gaat bijvoorbeeld huren, dan ontsnapt u mogelijk aan de bijleenregeling. Na drie jaar hoeft u voor uw hypotheek niet meer rekening te houden met de overwaarde van de oude woning.

Huis verkopen? Aflossingsplicht en bijleenregeling 2022 en 2023

De aflossingsplicht betekent dat u direct vermogen opbouwt, daardoor na een aantal jaren een kleinere kans hebt op een restschuld en redelijk snel met de bijleenregeling te maken kunt krijgen. Sneller dan de mensen die alleen een aflossingsvrije hypotheek hebben bijvoorbeeld. Dat betekent dat de Belastingdienst veel van u wil weten als u verhuist, uw oude woning verkoopt en een nieuwe woning met hypotheek aanschaft. Het gaat om vragen als:
  • Wanneer hebt u uw nieuwe huis gekocht?
  • Wanneer hebt u uw oude huis verkocht?
  • Wat is de hoogte van de hypotheek van het oude huis?
  • Wat is de hoogte van de hypotheek van het nieuwe huis?
  • Hoeveel hebt u afgelost?
  • Hebt u nog extra geld geleend voor een verbouwing?
  • Is er een overwaarde of restschuld?
  • Hoe lang liep uw hypotheek al?

Rekenvoorbeeld bijleenregeling 2022 en 2023

Stel u hebt in januari 2020 een huis gekocht met een hypotheek van 200.000 en verkoopt het huis in 2022 voor 210.000 euro. Aansluitend koopt u een huis voor 250.000 euro. Wat betekent dit dan voor uw hypotheek? Het eerste wat u dan doet is contact opnemen met de bank om te weten hoeveel uw hypotheek nog bedraagt. Stel dat dit na aflossingen nog 190.000 euro is. U verkoopt het huis voor 210.000 euro en maakt dus 20.000 euro winst. Die 20.000 euro moet u door de bijleenregeling aftrekken van de koopsom van 250.000 euro waardoor er 230.000 euro aan hypotheek overblijft waarvan de rente aftrekbaar is. En wel als volgt:
  • Een hypotheek van 190.000 euro waarvan de hypotheek in 28 jaar wordt afgelost;
  • Een hypotheek van 40.000 euro waarvan de hypotheek in 30 jaar wordt afgelost.

En dat is dan na één keer verhuizen. Kunt u nagaan hoe ingewikkeld het kan worden als u meermalen verhuist of een keer een restschuld hebt. Als u een restschuld hebt, mag dat ook worden geleend en is die rente maximaal 15 jaar aftrekbaar omdat de lening wordt verondersteld in 15 jaar te zijn afgelost. Nog even en iedereen heeft een goede boekhouder nodig om op een fiscaal slimme manier te kunnen verhuizen. Een goed hypotheekadvies is dan wel op zijn plaats.

Lees verder

© 2013 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aflossingsvrije hypotheek met hypotheekrenteaftrek in 2021?Aflossingsvrije hypotheek met hypotheekrenteaftrek in 2021?U hebt of had een aflossingsvrije hypotheek, is er in 2023 dan ook hypotheekrenteaftrek? Velen zullen neen antwoorden, w…
Hypotheek en inkomstenbelasting bijleenregelingHypotheek en inkomstenbelasting bijleenregelingIn hoeverre de hypotheekrente op uw hypotheek fiscaal aftrekbaar is, hangt onder andere af van de overwaarde van de eerd…
Hypotheek aflossen: verstandig?Hypotheek aflossen: verstandig?Is het verstandig om een hypotheek af te lossen tijdens de looptijd? Als u veel spaargeld heeft, kan het wellicht een op…
Verhuizen naar huurwoning en hypotheekVerhuizen naar huurwoning en hypotheekU kunt uw koophuis verlaten voor een huurwoning, maar dan wilt u toch ook weten wat dat financieel betekent en of daarme…

Tweede woning verhuren en leegwaarderatio 2019, 2020 en 2021Tweede woning verhuren en leegwaarderatio 2019, 2020 en 2021Een tweede woning verhuren heeft in 2022 en 2023 twee voordelen: een onbelaste huur en het recht op een lagere waarde in…
Is Nederland een belastingparadijs?Is Nederland een belastingparadijs?Veel buitenlandse bedrijven hebben zich in Nederland geregistreerd. Dat komt omdat de vennootschapsbelasting hier zeer l…
Reacties

Jansen, 23-02-2020
Telt een overbrugging mee voor de bijleenregeling?

In 2018 huis gekocht voor 180.000 + 50.000 overbrugging ivm verbouwing.

In 2019 huis verkocht voor 200.000. Hypotheek was 120.000 dus overwaarde 80.000. Hiervan is meteen de overbrugging afgelost. Rest is op spaarrekening gezet omdat er nog meer kosten aan nieuwe huis komen.

Over welk bedrag geldt hra? Reactie infoteur, 24-02-2020
Beste Jansen,
Een lening of hypotheek die in box 1 viel en waarvoor u hypotheekrenteaftrek had, telt mee voor de bijleenregeling. Anders niet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Meulenbeld, 17-12-2018
Ik heb een vervreemdingssaldo van 260.000 euro en ben van plan om dit bedrag, mede gezien mijn leeftijd, te consumeren en niet in te brengen op een nieuwe hypotheek. Wel wens ik nog een woning aan te kopen en aanvaard daardoor het niet kunnen aftrekken van de hypotheekrente.
VrG: Wordt dit vervreemdingssaldo belast door de fiscus ( rendementsheffing ) of door de bank? Ik heb n.l een opgave ontvangen van een bank waarbij de totale maandlast veel hoger is dan het te betalen maandbedrag in rente.
VrG: Wat gebeurt er indien dat vervreemdingssaldo in de loop van de tijd afneemt, of kan dat wettelijk niet.?

Dank voor uw reactie, Reactie infoteur, 24-12-2019
Beste Meulenbeld,
Als op 1 januari van een jaar dit vervreemdingssaldo op uw rekening staat (bij verkoop), is het belast met de vermogensrendementsheffing, anders niet. Een vervreemdingssaldo kan afnemen als u duurder gaat wonen en daarvoor een extra hypotheek neemt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

John, 12-08-2013
Goede dag, het volgende ik heb in 2001 een huis gekocht hypotheek rabobank 109.000 euro woz 2013 200.000 euro, nu wil ik mijn hele hypotheek aflossen en deze huis verhuren, met die inkomsten en op basis van loon een hypotheek afsluiten van 220.000 euro om een ander huis te kopen heb ik dan nog recht op hypotheek rente aftrek?
met vriendelijke groeten John Reactie infoteur, 24-12-2019
Goede dag John,
1. Omdat u het huis gaat verhuren, krijgt het een andere bestemming. Fiscaal gezien is sprake van vervreemding waardoor de bijleenregeling in werking treedt en de overwaarde in het nieuwe eigen huis moet worden gestopt. De overwaarde is in dit geval gelijk aan de WOZ-waarde minus hypotheek. Als u eerst uw hypotheek aflost voordat u de nieuwe afsluit, is de overwaarde veel groter.
2. Fiscaal gezien is het dus slimmer om met de volledige aflossing te wachten totdat de nieuwe hypotheek er is (met hypotheekrenteaftrek) en daarover met de bank de afspraak te maken dat u daarna uw oude hypotheek aflost.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Van de Kamp, 02-04-2013
Goede middag. Ik wil u graag volgende vraag voorleggen.

Mijn situatie is…

Heb een huis aangekocht in 2008 ( Eur 600.000 ) en deze gefinancierd met een RABO 100% aflossingsvrije meeverhuisbare hypotheek van Eur 500.000. Ik wil nu een nieuw kleiner huis kopen ( Eur 400.000 v.o.n.) De RABO steld nu dat ik 50% van de nieuwe aanschaf waarde zou moeten gaan aflossen t.m 2038 ). Ik ben van mening dat dit niet noodzakelijk is daar het een meeveruisbare hypotheek is afgesloten voor 2012. Wat is uw mening? Reactie infoteur, 24-12-2019
Goede middag Van de Kamp,
Het is een sinds 2008 al bestaande hypotheek en een meeverhuishypotheek: dan zou u onder de oude regels een nieuwe hypotheek moeten kunnen afsluiten zonder verplichte aflossing.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 17-12-2022
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.