Is Nederland een belastingparadijs?

Is Nederland een belastingparadijs? Veel buitenlandse bedrijven hebben zich in Nederland geregistreerd. Dat komt omdat de vennootschapsbelasting hier zeer laag is. Daardoor is het voor bedrijven zeer aantrekkelijk om zich hier (zogenaamd) te vestigen. Internationaal is er veel kritiek op de Nederlandse aanpak. Nederland zou een belastingparadijs zijn. Ook waren er beschuldigingen van belastingontduiking. Lees er alles over in dit artikel. Nederland heeft een zeer lage vennootschapsbelasting en trekt daar veel bedrijven naar zich toe. Er zijn veel internationale multinationals die een hoofdkantoor administratief in Nederland vestigen en op die manier profiteren van de lage belastingen. De honderd grootste multinationals op de beurs van Londen hebben samen meer dan achtduizend vennootschappen en joint-ventures. Daarvan zijn er 1.330 in Nederland gevestigd. Daarmee heeft alleen de Amerikaanse staat Delaware meer van die vennootschappen. Via de in Nederland gevestigde vennootschappen zou meer dan achtduizend miljard euro, een tiende van de totale wereldhandel, stromen.

Buitenlandse bedrijven met registratie in Nederland vanwege belastingvoordeel

Popgroepen die bijvoorbeeld in Nederland staan geregistreerd hoeven geen belastingen te betalen over activiteiten in het buitenland. Dit kan bijvoorbeeld tot het gevolg hebben dan een popgroep als U2 in het buitenland geregistreerd staat. In Engeland was er onlangs veel kritiek op Starbucks omdat deze koffieketen ook in het Nederland geregistreerd stond. Daardoor loopt de Engelse overheid geld mis. Er zijn verschillende voordelen die Nederland heeft door een lage belasting te heffen. Allereerst ontvangt het wel belasting, zij het relatief laag, van bedrijven waar ze anders geen geld van zou ontvangen. Verder zijn er bijkomende voordelen, zoals bedrijven die een deel van hun activiteiten naar Nederland verplaatsen. Het risico is ook dat landen tegen elkaar gaan opbieden door de belastingtarieven voor bedrijven steeds verder te verlagen. De enige winnaar daarvan zijn uiteindelijk de grote multinationals, dit terwijl daar juist veel geld is te halen.

Belastingontduiking door internationale bedrijven

Er is internationaal ook best veel kritiek op de wijze van handelen. Zo zijn er verschillende Afrikaanse landen die veel inkomsten mislopen doordat grote bedrijven een postbus hebben in Nederland. In documenten die voor het Amerikaanse Congres gemaakt werden was Nederland omschreven als een belastingparadijs waardoor ook veel belastingontduiking plaats vindt. Pas na veel diplomatiek lobbywerk van de Nederlandse ambassade werd deze omschrijving geschrapt. Internationaal willen veel landen de belastingparadijzen ook laten verdwijnen. Nederland wordt in een adem genoemd met bijvoorbeeld Zwitserland, Luxemburg, Jersey en de Kaaiman-eilanden. Mongolië besloot bijvoorbeeld eind 2012 een belastingverdrag met Nederland eenzijdig op te zeggen omdat het land veel geld misloopt door de Nederlandse fiscale wetgeving. Mongolië had besloten tot het opzeggen van het verdrag op advies van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat een land een belastingverdrag met een ander land eenzijdig opzegt is vrij ongebruikelijk.

Is Nederland een belastingparadijs?

Volgens Frans Weekers, staatssecretaris van Financiën, ontkende dat Nederland een belastingparadijs is. Volgens de VVD-er hebben de belastingverdragen die Nederland sluit met verschillende ontwikkelingslanden een gunstige uitwerking omdat er voor extra investeringen in de betreffende landen zorgt. In Nederland is er vooral het programma Zembla dat veel aandacht heeft besteed aan het onderwerp. In de Tweede Kamer zijn er nog weinig voornemens om de belastingtarieven verder te verhogen. Geert Wilders, leider van de Partij van de Vrijheid, liet weten het prima te vinden dat Nederland een belastingparadijs was omdat het veel extra investeerders aantrok.
© 2013 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De 5 beste belastingparadijzenDe 5 beste belastingparadijzenDe rijken onder ons maken bijna allemaal wel gebruik van belastingparadijzen. Dat zijn landen met een gunstig belastings…
Belastingparadijs Top 10: Werp het belastingjuk afBelastingparadijs Top 10: Werp het belastingjuk afEen belastingparadijs is een land, stadstaat of eilandstaat met een voordelig belastingstelsel. Het begrip is sterk subj…

Bijleenregeling 2020 en 2021, aflossingsplicht hypotheekBijleenregeling 2020 en 2021, aflossingsplicht hypotheekDe regels voor de bijleenregeling 2022 en 2023 kunnen ingewikkeld zijn. Als u gaat verhuizen en een hypotheek wilt afslu…
Gaat de spaarbelasting in Nederland omlaag in 2020 of 2021?Gaat de spaarbelasting in Nederland omlaag in 2020 of 2021?Wie in 2020 meer spaargeld heeft dan ruim 30.000 euro, betaalt in Nederland een spaarbelasting van 0,6 tot 1,6 procent.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3056340/2011/11/29/Hoezo-is-Nederland-geen-belastingparadijs.dhtml
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 30-10-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.