Vaste lasten overzicht geeft inzicht en grip op je geld

Vaste lasten overzicht geeft inzicht en grip op je geld Je vaste lasten kosten je een groot deel van je inkomen. Het is dus zaak om deze goed op een rijtje te hebben. Maar hoe doe je dat? Juist die bedragen die niet elke maand, maar wel regelmatig door het jaar heen terugkomen geven verwarring. Hierdoor haken veel mensen af. Als je de stappen in dit artikel volgt weet je voortaan elke maand wat je te wachten staat aan vaste lasten. Dat geeft inzicht, en inzicht geeft een rustig gevoel. Doen dus!

Inhoud:


Wat heb ik aan een vaste lasten overzicht?

Het maken van een 'Vaste lasten overzicht' is niet moeilijk, en kost je ongeveer twee tot drie uurtjes. Wat een werk, denk je misschien, misschien moet je eerst even motivatie zoeken? Het resultaat is ontzettend nuttig: je hebt inzicht in welke uitgaven je te wachten staan de komende maanden. Het is verbazingwekkend hoe weinig mensen hier een goed inzicht in hebben. En dat terwijl deze bedragen maandelijks of jaarlijks terugkeren en ze bepalen hoeveel je overhoudt voor overige uitgaven, die meestal in de rubriek 'leuke of luxe uitgaven' vallen. Niets mis mee, maar wel fijn te weten in welke maand ze minder goed uitkomen!

Het overzicht biedt je ook een mooi uitgangspunt om te bedenken of je ook nog geld kunt besparen kunt besparen. Meer daarover aan het einde van dit artikel. Want door verstandig met je geld om te gaan kun je juist weer meer leuke dingen doen, want je bespaart jezelf veel geld waarmee je kunt doen wat jouw leven nog fijner maakt!

Welk programma gebruiken: Excel

Je kunt diverse programma's gebruiken voor het maken van je overzicht. Maar voor een rekenoverzicht werkt Excel wel het fijnste. Deze kan de bedragen van elke maand automatisch optellen. We gaan er in dit artikel dus van uit dat je Excel gebruikt.

Kolommen in Excel

Start een nieuw Excel-document, of een nieuw werkblad (tabblad) op een bestaand document. Maak de volgende kolommen en kopjes aan:
datum wie wat soort bedrag

Maandelijkse vaste lasten

We beginnen met het inventariseren van de vaste lasten die elke maand weer betaald moeten worden. Dit zijn meestal:
gas, water, elektriciteit, hypotheek/huur, telefoon, internet, benzine (gemiddeld), maandelijks betaalde verzekeringen. Pak de afschriften van de betaalrekening(en) erbij die voor dit soort betalingen gebruikt wordt. Je kunt het beste de afgelopen volledige 12 maanden terugkijken. Loop alle posten langs en bedenk of deze maandelijks terugkomen. Handig is ook om de overschrijvingsregel te markeren met een M voor maandelijkse post, ofwel O voor overige vaste lasten. De variabele uitgaven sla je over. Zet in regels onder de aangemaakte kopjes nu de maandelijks terugkerende vaste lasten neer. Loop alle maanden door. Zet onderaan een totaaltelling. Je krijgt dan het volgende:
datum wie wat soort bedrag
1benzinebenzine/maand gemiddeldauto180
1voerleverancierpaardenvoerpaard50
6Nuonelectriciteithuis45
13KPNinternetinternet20
28Hypotheekbankhypotheekhuis800
TOTAAL: [som formule]

Overige vaste lasten

De posten die je met een O - overige vaste lasten- gemarkeerd hebt, ga je nu op een rijtje zetten. Dit zijn bijvoorbeeld betalingen waar je een betalingsregeling voor hebt afgesproken die niet alle maanden van het jaar bestrijkt. Maar ook bijvoorbeeld de jaarlijkse inentingen van je huisdier(en), hoefsmid voor je paard eens per 2 maanden, jaarlijkse contributie van ANWB, Vereniging Eigen Huis en sportvereniging. Maar ook de jaarlijkse APK (periodieke keuring van je auto).

Kopieer de kopjes door. Het beste zet je er 2 naast elkaar neer. Vermeld daaronder de namen van de maanden. Dus Januari en Februari op 1 regel, Maart en April op 1 regel, enz. Zet op diezelfde regels in kolom Bedrag een formule voor de totaaltelling van die maand neer. Je krijgt dan dit:
datum wie wat soort bedrag datum wie wat soort bedrag
JANUARI [som formule] FEBRUARI [som formule]
5dierenartskatten-entingenhuisdieren50 10sportvereniging sport80
17TV-kranttv-gids abon/2jrtv21
MAART [som formule] APRIL [som formule]
MEI [som formule] JUNI [som formule]

(vul het overzicht verder aan met alle maanden)

Vul vervolgens alle maanden in met de overige vaste lasten. Voor de duidelijkheid kan je ook vermelden wat de frequentie is: 2x/jaar, kwartaal, 2mnd (2-maandelijks), enz. Bekijk tot slot het gehele overzicht van maandelijkse vaste lasten en van overige vaste lasten per maand nog eens goed. Heb je nog posten over het hoofd gezien? Denk ook aan contante betalingen van vaste lasten, die horen ook in dit overzicht. En in december de Sinterklaas- en Kerstkadootjes. Op een aparte regel kun je nog vermelden dat je in een bepaalde maand een teruggave verwacht van bijvoorbeeld je energieleverancier. Zet hier geen bedrag achter. Immers: je hebt geen idee hoeveel dit zal zijn, en zonder het mee te rekenen is het echt een extraatje.

Verfraaien van het overzicht

Je kunt je overzicht nog mooier maken door kopjes vet te maken, lijnen ofwel kaders toe te voegen. Ook kan je voorwaardelijke opmaak aangeven in Excel. Dat betekent dat de weergave, bijvoorbeeld de kleur van bepaalde tekst, afhankelijk is van de inhoud van de cel. Bijvoorbeeld dat een totaaltelling van een maand groen en vet wordt weergegeven tot een bedrag van 500 euro, en daarboven in het rood. Dan zie je direct welke maand extra duur is en welke minder van je inkomsten vergt.

Gebruik van het vaste lasten overzicht

Ben je helemaal tevreden over je overzicht, dan is je het klaar voor gebruik. Je zult zien dat je het steeds vaker gaat raadplegen. Je hebt nu immers goed inzicht in wat je op financieel vlak kunt verwachten. Waarschijnlijk vraag je je zelfs af waarom je dit niet veel eerder hebt gedaan, en dat geld uitgeven voorheen misschien wel iets weg had van Russische roulette!

Uitgaven plannen

Ben je bijvoorbeeld van plan om een dure uitgave te doen, dan check je eerst je overzicht. Is deze of komende maand een dure? Dan kun je overwegen om de maand daarna pas deze uitgave te doen. Dat is pas verstandig omgaan met je uitgaven!

Overschot naar spaarrekening

Een goede gewoonte is het om aan het einde van de maand, zodra je nieuwe salaris gestort is, na te kijken hoeveel geld je nog over had deze maand. Dit geld kan naar je spaarrekening. Maar bekijk ook nu even eerst je overzicht. Als komende maand erg duur wordt, is het handiger om het overschot (of een deel daarvan) op je betaalrekening te laten staan. Dan voorkom je rood staan, en dat scheelt weer te betalen rente.

Betalingen spreiden

Als je je overzicht bekijkt, kan het zijn dat je een post ontdekt van een groot bedrag. Je zou dan kunnen nagaan of je deze uitgave kunt spreiden over meerdere maanden ofwel het gehele jaar door een betalingsregeling te treffen. Steeds meer verzekeringen, gemeentes en leveranciers zijn daar voor te porren. Immers: ze hebben liever dat je het geld kunt betalen, dan niet. Het geeft jou een gelijkmatiger uitgavepatroon en dat kan prettig zijn. Een nadeel kan zijn dat een eenmalige betaling iets korting op het bedrag geeft dan een gespreide betaling. Vraag dus goed na of dit het geval is, en wat het verschil in geld dan is. Overweeg vervolgens of je dit extra bedrag(je) over hebt voor meer spreiding van je vaste lasten.

Geld besparen op energieverbruik

Het 'vaste lasten overzicht' geef je veel inzicht in welke uitgaven elke maand weer terugkomen. Op de website van Nibud.nl kun je vergelijken of je bijvoorbeeld veel geld uitgeeft aan energie zoals gas en elektriciteit. Door energieleveranciers te vergelijken kunnen de meeste huishoudens geld besparen. Door ook je meterstanden bij te houden krijg je meer inzicht in je pieken van je energieverbruik. Maar ook door het installeren van zonnepanelen op je dak bespaar je geld. Het is een investering die je direct geld oplevert.

Geld besparen met je huis: kamer verhuren en hypotheek aflossen

Heb je een koopwoning dan kun je ook die slim inzetten om geld mee te verdienen. Denk aan het versneld aflossen van je hypotheek, waardoor je elke maand minder rente betaalt. Maar ook door een kamer te verhuren kun je geld verdienen. Dat dat meestal belastingvrij mag weten weinig mensen maar dit maakt het wel heel aantrekkelijk. Gewoon eens proberen.

Tot slot

Vergeet niet om het overzicht regelmatig aan te passen met verhogingen van bedragen en nieuwe posten.
Succes met je Vaste lasten overzicht en je inzicht in je financiële situatie!

Lees verder

© 2012 - 2024 Drie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een vaste lasten rekening biedt overzichtEen vaste lasten rekening biedt overzichtHet inkomen wordt meestal gestort op dezelfde rekening als waar ook de vaste lasten vanaf voldaan worden. U kunt eenvoud…
Speciale rekening voor vaste lasten, de vaste lastenrekeningSpeciale rekening voor vaste lasten, de vaste lastenrekeningEen goede financiële administratie valt of staat met een goed overzicht. U moet weten wat er maandelijks binnenkomt, en…
Loon per vier weken vraagt om disciplineLoon per vier weken vraagt om disciplineDe meeste werknemers ontvangen hun salaris eens per maand op vaste dagen. Salaris uitbetaalt krijgen per vier weken vraa…
Besparen op vaste lastenNet als dagelijkse uitgaven, heeft iedereen terugkerende lasten. Dit zijn vaste lasten: lasten die terug blijven keren,…

Wanneer is een oude factuur verjaard?Wanneer is een oude factuur verjaard?Krijg je na een lange tijd nog een factuur voor een product of dienst? Dan bestaat er een kans dat deze inmiddels is ver…
Afkortingen op loonstrookje nader verklaardAfkortingen op loonstrookje nader verklaardHet lezen van je loonstrookje is niet altijd makkelijk. Er komen vaak veel afkortingen op voor die je soms niet direct k…
Bronnen en referenties
Drie (120 artikelen)
Laatste update: 29-07-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Administratie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.