Geld besparen door verstandig te zijn

Geld besparen door verstandig te zijn Er zijn duizend-en-een tips over hoe je geld kan besparen. In feite is dé tip waarmee je op vele vlakken geld kunt besparen: 'verstandig zijn'. Door zulk gedrag voorkom ofwel beperk je schades op allerlei vlakken en dat bespaart geld! En omdat verstandig zijn ook best wel saai kan zijn, geven we ook tips over een gezonde balans tussen goed nadenken over wat je doet en leuke dingen doen om je weer op te laden. Zo heb je daarna weer de energie om weer je hoofd bij de dagelijkse zaken te houden! Hieronder lees je informatie over:

Op tijd je rekeningen betalen

Een voor de hand liggende tip. Maar hoe komt het dan dat toch heel veel mensen hun rekeningen te laat betalen? Zo heel simpel is het blijkbaar ook niet. Waar kan dat door komen?

Vergeten

Een veel voorkomende oorzaak is gewoon vergeten. Die factuur belandt tussen de kranten, en met die kranten in de papierbak, en het bedrag wordt niet betaald. Een aanmaning met aanmaningskosten kost extra geld, en dat is zonde. Laksigheid in feite, want je had die rekening best meteen kunnen betalen.

Geen geld achter de hand

Dan heb je iets anders niet goed gedaan, want je hebt altijd wat geld nodig voor onverwachte rekeningen. Zorg dat je zo snel mogelijk inzicht krijgt in je vaste lasten: maak een overzicht. Bekijk dan welke uitgaven je nog meer hebt: dit zijn je variabele uitgaven.

Sparen en besparen

Je kunt niet sparen van jouw schamele inkomen? Tja, dan zul je toch echt ergens anders op moeten besparen, zodat je geld over houdt om noodzakelijke rekeningen te kunnen betalen.Zonder gas zitten en daardoor in de kou is niet fijn in de winter! Wat is belangrijker: een warm huis, of eindeloos bellen met je vrienden? Er zijn veel uitgaven waarop je kunt besparen, meer dan je denkt. Je kunt je inkomsten en uitgaven trouwens het beste ook goed bijhouden in een overzicht. Zo ben je je veel bewuster van wat je uitgeeft en dat heeft invloed op je uitgavepatroon. Dat kan je bijvoorbeeld offline of online doen met programma's als CashFlow Manager of Afas Personal. Saai of vervelend werk? Misschien, maar uiteindelijk word je er alleen maar beter van want je houdt juist weer geld over voor de echte leuke dingen in je leven.

onderhoud is verstandig / Bron: Clker-Free-Vector-Images, Pixabayonderhoud is verstandig / Bron: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay

Op tijd onderhoud plegen

Ook hier zijn een aantal redenen aan te geven waarom dit vaak fout gaat.

Vooruitdenken

Onderhoud plegen is een kwestie van plannen. Laten wel als voorbeeld nemen dat je een nieuwe cv-ketel laat plaatsen. Denk dan ook meteen na over de vraag: hoe regel ik het onderhoud? Want een ketel een paar jaar gebruiken zonder onderhoud is vragen om ellende. Hij gaat slechter werken, kost meer gas, maar kan ook nog kapot gaan doordat hij vervuilt en daardoor niet goed zijn werk kan doen. En het ergste:het kan een gevaarlijke situatie veroorzaken. Jij kan toch ook niet goed al hoestend en proestend en met een flinke koorts je werk doen?

Verkeerde zuinigheid

Vaak biedt de installateur bij plaatsing direct een onderhoudscontract aan. Het bedrijf neemt dan met jou contact op wanneer het weer tijd is voor een onderhoudsbeurt aan de ketel. Ideaal, want je hoeft er niet zelf aan te denken, het in je agenda te zetten, waar je eigenlijk te weinig in kijkt. Maar misschien schrik je van de prijs van zo'n contract en denk je: ik vraag wel een handige kennis om dat voor me te doen, ik geef hem een biertje en daar bespaar ik het geld voor het contract van.

Maar vervolgens vergeet je een afspraak te maken, of die kennis heeft eigenlijk geen zin of geen tijd om het te doen, en het komt er niet van. Dat heet verkeerde zuinigheid: je denkt slim te zijn door op korte termijn wat geld uit te sparen, maar uiteindelijk ben je duurder uit, want de ketel begeeft het al rond de helft van zijn geplande levensduur, en kost je dus dubbel zo veel geld. Slim zijn is dus een afweging: waarop kan ik slim geld besparen, en waarop moet ik dat niet doen?

Dit gaat op voor allerlei zaken: kleding met losse naadjes die uiteindelijk uitscheurt, een uitgestelde APK van je auto die je een boete bezorgt, achterstallig fietsonderhoud, enzovoort.

Kortingen meepakken

Slim, maar let op houdbaarheidsdatum
Je kunt best veel geld besparen door gebruik te maken van kortingen in supermarkten. Iets wat je regelmatig gebruikt, is in de aanbieding: 2 voor de prijs van 1. Dan is het slim om 2 stuks te nemen, en heb je er 1 gratis! Die tweede ligt wel een tijdje in de voorraadkast, maar dat geeft niet. Let wel bij aanschaf op de houdbaarheidsdatum, en bedenk of je het tweede artikel wel gaat gebruiken voor die einddatum. Anders moet je de tweede alsnog weggooien en heeft je actie geen zin gehad.

Doe samen met een ander

Ook al ga je het zelf niet redden om het tweede artikel op tijd te gebruiken, dan nog kan het je geld opleveren om toch van de korting gebruik te maken. Je kunt samen met een ander van de korting profiteren. De ander heeft wellicht ook een koopje gedaan, en je wisselt de tweede artikelen uit met elkaar.

Goedkoper tanken

Ook met je eigen auto kun je veel geld besparen door even te kijken waar bij jou in de buurt de brandstof goedkoop is. Er zijn diverse internetsites die de prijzen bijhouden, en waar je op postcode in een omgeving van een aantal kilometers de goedkoopste eruit kunt pikken (het is natuurlijk niet handig om een enorme afstand af te leggen om die goedkopere brandstof te tanken, want door je langere afstand verstook je weer meer brandstof).

Natuurlijk zijn er ook apps voor je mobiel die deze informatie bieden, zoals 'DirectLease Tankservice'. Heb je geen goedkoop tankstation in de buurt? Kijk dan eens of er op de weg naar je werk een zit, of in de omgeving van je werklocatie. Wat denk je? "Die paar centen, wat levert me dat nou op?" Reken eens uit hoeveel keer je in het jaar tankt, en hoeveel geld je kunt besparen. Vermenigvuldig die 2 bedragen met elkaar: en je komt wellicht op een bedrag uit wat op jaarbasis echt de moeite waard is. Zonde om die centen te laten liggen.

Balans tussen verstandig en leuk

Geld besparen kan je een goed gevoel geven. Je weet dat je je zaken behoorlijk onder controle hebt, je hebt geen slapeloze nachten meer over deurwaarders die 'ineens' voor de deur staan, en hebt wat geld achter de hand voor als de wasmachine het begeeft. Maar al dat verstandig zijn kan natuurlijk ook best heel saai zijn. Lekker geld uitgeven, niet op geld letten, is ook fijn. Lekker onbezorgd, of niet?

Dat ongecontroleerd doen is weer niet slim. Het is zaak om op tijd de balans te behouden tussen goed nadenken voordat je iets doet, en jezelf iets leuks te gunnen waar je van kan genieten. Een lekker tijdschrift kopen om in je weekend eens heerlijk mee onderuit op de bank te zakken, lekker ontspannen in de sauna, een leuk nieuw truitje kopen, of een uitje doen.

Door iets leuks op tijd te doen voorkom je het risico dat je 'doorslaat'. Doorslaan is jezelf eerst zo strak te houden in bepaald gedrag, dat je dat niet volhoudt, en dan juist het tegenovergestelde gaat doen van wat je van plan was. Dus heel krampachtig elke cent maar om-en-om draaien voordat je hem uitgeeft, en dat dan ineens zo vreselijk zat zijn, dat je om je af te reageren je helemaal te buiten gaat aan shoppen. Net zoals iemand die een heel streng dieet volgt: die kan het zo zat worden dat stoppen met diëten en een snel bezoekje aan de plaatselijke fast food tent het gevolg is.

Maar ook leuke dingen kun je prijsbewust doen:

Conclusie

Denk na bij wat je doet, dat bespaart je een hoop zuurverdiende centen. Maar gun jezelf ook op tijd een pleziertje. En een pleziertje hoeft ook niet honderden euro's te kosten: ook kleine dingen kunnen heel leuk zijn: een middagje over de markt struinen met een vriendin, bij Ikea wat rondneuzen en wat eten, een fietstochtje, of wat brood mee en onderweg op een terrasje in de zon wat drinken nemen, een mooie wandeling door de duinen of langs het strand maken. Je laadt jezelf daarmee weer op en bent weer beter bestand tegen de beslommeringen van het dagelijks leven.

Lees verder

© 2011 - 2024 Drie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld besparen op vakantieGeld besparen op vakantieVakanties kunnen erg duur zijn en daarom is het raadzaam om geld te besparen op vakantie. Er zijn veel manieren om goedk…
100 euro extra per maand verdienen100 euro extra per maand verdienenExtra geld verdienen, wie wil dat nou niet? Met 100 euro extra per maand kun je vaak net wat meer. Je kunt eindelijk gel…
Besparingstips voor ZZP’ersBesparingstips voor ZZP’ersLang niet alle ZZP’ers hebben veel geld te besteden en soms willen ze juist extra geld sparen om meer te kunnen invester…
Geld sparen, wat zijn jouw redenen om geld te sparen?Geld sparen, wat zijn jouw redenen om geld te sparen?Geld sparen houdt in dat je een deel van je netto inkomen niet voor aankopen gebruikt en dus op je spaarrekening kunt ze…

Kan een land failliet gaan?Kan een land failliet gaan?Wanneer een bedrijf zo in moeilijkheden is dat een faillissement onafwendbaar is, dan houdt dat in dat het bedrijf niet…
Minimumloon 2021 & minimumjeugdloon tot 1 juli 2021Minimumloon 2021 & minimumjeugdloon tot 1 juli 2021Het nieuwe wettelijk minimumloon en minimumjeugdloon gaat per 1 juli 2022 omhoog. Wat verandert per 1 januari 2023? Daar…
Bronnen en referenties
Drie (120 artikelen)
Laatste update: 29-07-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.