Besparen op vaste lasten
Net als dagelijkse uitgaven, heeft iedereen terugkerende lasten. Dit zijn vaste lasten: lasten die terug blijven keren, en die je bijna niet kunt beïnvloeden. Toch is het mogelijk om ook op vaste lasten te besparen.
Geen omweg
Bij het woord vaste lasten denken we al snel aan de huur of energiekosten. Maar er zijn veel meer vaste lasten. Denk maar eens aan de brandstofkosten van je auto, verzekeringen, je internetabonnement, ga zo maar door.
Het vervelende van vaste lasten is dat we er niet omheen kunnen. We hebben vaak geen idee hebben wat we allemaal sowieso maandelijks kwijt zijn, én dat dat vaak een groot deel van ons inkomen betreft. Daarom is besparen op vaste lasten best lastig, maar kan het ook veel opleveren.
Meten is weten
Net als bij dagelijkse uitgaven is het handig om op een rijtje te zetten wat je allemaal aan vaste lasten uitgeeft, en natuurlijk waaraan. Als je eenmaal inzicht hebt over je uitgaven kun je veel makkelijker besparen.
Energiekosten
Onbewust gebruiken we veel meer elektriciteit dan nodig is. Begin met het uitzetten van tv’s en computers die normaal op stand-by zouden staan. Als je een apparaat niet meer gebruikt, haal dan ook de stekker uit het stopcontact. De optimale kamertemperatuur is 20 graden Celsius, het is dus niet nodig om de verwarming hoger te zetten.
Brandstofkosten
Als je veel kilometers rijdt, bekijk dan of het financieel haalbaar is om een “groene” auto aan te schaffen. Doordat de overheid zuinige auto’s stimuleert hoef je vaak geen wegenbelasting te betalen. Natuurlijk kost het ook veel minder brandstof. Neem voor kortere afstanden wat vaker de fiets. Een auto gebruikt veel meer brandstof bij korte afstanden door het vele optrekken en remmen. Bovendien slijt een koude motor sneller dan een warme.
Verzekeringen
In Nederland is het alleen verplicht om een ziektekostenverzekering te hebben. Het is dus niet nodig om een aansprakelijkheidsverzekering of inboedelverzekering te hebben. De kans dat er wordt ingebroken, of dat er brand uitbreekt, is erg klein, maar het scheelt wel tientallen Euro’s per maand. Natuurlijk ben je volledig vrij om zelf te bepalen of je wel of geen aansprakelijkheids- en/of inboedelverzekering neemt. Een autoverzekering daarentegen is wel verplicht in alle landen van de Europese Unie, dus ook in Nederland.
Abonnementen
Een internetabonnement kan onnodig duur zijn, maar je bepaalt zelf hoeveel je eraan wilt uitgeven. Zoek op internet naar alternatieven: abonnementen met een lagere snelheid zijn vaak veel goedkoper. Als je niet veel downloadt is het aan te raden een abonnement met een lagere snelheid te nemen. Alles-in-één-pakketten zijn voordeliger dan voor telefonie, televisie en internet een apart abonnement aan te schaffen.
Tijdschriftabonnementen zijn eigenlijk niet nodig. Er zit wel wat voordeel aan ten opzichte van een tijdschrift elke keer in de winkel te moeten kopen (voordeliger, niet meer naar de winkel hoeven), maar als je merkt dat je het tijdschrift soms te laat of helemaal niet meer leest, zeg dan het abonnement op.
© 2010 - 2024 Ndb312, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bespaar op je vaste lastenIn een tijd van crisis kan het erg aantrekkelijk zijn om te besparen op je vaste lasten. Via internet zijn er diverse mo…