Wanneer is een oude factuur verjaard?

Wanneer is een oude factuur verjaard? Krijg je na een lange tijd nog een factuur voor een product of dienst? Dan bestaat er een kans dat deze inmiddels is verjaard en je hem dus niet meer hoeft te betalen. Ook al dreigt een bedrijf met het inschakelen van een incassobureau, het loont de moeite om eerst zelf na te gaan of je nog wel wettelijk verplicht bent om de rekening te betalen. Is dit niet het geval dan kun je je dat mooi besparen. Lees je daarom in omtrent de wettelijke verplichtingen en de verjaringstermijn van oude nagekomen rekeningen.

Verjaring factuur


Betalen van een nagekomen rekening

Het komt nogal eens voor dat je een rekening pas heel laat ontvangt. In sommige gevallen gaan er zelfs meerdere jaren overheen. Een rekening is dan ooit ergens 'vastgelopen in het systeem' of een nieuwe eigenaar van een bedrijf loopt de administratie nog eens door en ontdekt wat 'vergeten rekeningen', facturen die zijn blijven liggen en nooit zijn betaald. Hiermee moet je sowieso argwanend zijn. Je moet natuurlijk wel kunnen nagaan of het product of de werkzaamheden waarvoor de factuur is, daadwerkelijk is geleverd of is uitgevoerd. Maar als het om grote bedragen gaat kun je je dit meestal nog wel herinneren. Er bestaat echter een kans dat je niet langer wettelijke verplicht bent om deze nagekomen factuur nog te betalen. De vordering kan verjaren of er kan sprake zijn van rechtsverwerking: je mocht er gerechtvaardigd vanuit gaan dat je niet meer aan je verplichting tot betaling gehouden zou worden.

Tros Opgelicht: casus raamkozijnen
In 2013 besteedde het programma Tros Opgelicht aandacht aan de zaak van bedrijf in raamkozijnen dat jaren na de opmaak van een offerte nog rekeningen stuurde aan klanten die nooit iets ontvangen hadden. Naderhand bleek dat de klanten getekend hadden op de offerte onder het voorwendsel dat er geen aankoopverplichting aan vast zat. Uiteindelijk bleek dit in de kleine lettertjes anders verwoord te zijn en hadden ze wel een koopovereenkomst getekend. Het bedrijf leverde de betreffende producten en diensten echter nooit en liet ook niets meer horen, tot mensen jaren later alsnog een factuur ontvingen. Sommige mensen betaalden uit angst voor incassobureaus de factuur maar hadden dit in verband met de verjaring van de factuur niet meer hoeven doen. Het is daarom belangrijk om te weten wat je rechten en plichten zijn als consument.

Verjaring na 2, 5 of 20 jaar

Wanneer je een rekening niet betaalt dan kan een bedrijf er voor kiezen een incassobureau in te schakelen. Dit doen ze alleen wanneer ze weten dat je in hun recht staan, anders zijn de kosten hiervoor veel te hoog. Wanneer een rekening echter verjaard is, dan betekent dit dat een rechter in een eventuele rechtszaak geen veroordeling tot betaling meer kan uitspreken. Je staat dan dus in je recht wanneer je weigert te betalen, ook al is het product of de dienst gewoon geleverd.

De algemene verjaringstermijn voor facturen is twintig jaar. Een claim op grond van een vonnis verjaart zo na twintig jaar. Een factuur verjaart echter vijf jaar nadat de betalingstermijn is verstreken. Meestal is dat dertig dagen.

Wanneer je als consument een product hebt gekocht (een consumentenkoop) dan is de verjaringstermijn twee jaar. Dit kan bijvoorbeeld gelden wanneer je in de winkel een wasmachine hebt gekocht en hier nooit een factuur voor hebt gekregen, maar ook wanneer je iets over internet hebt aangeschaft. Zo lang het maar een koopovereenkomst tussen een professionele verkoper en een particuliere koper betreft.

De verjaringstermijn bij diensten zoals bijvoorbeeld kosten voor de glazenwasser of een reinigingsdienst is wel vijf jaar. Dit geldt ook voor reizen, geboekt bij een reisbureau of online verkoper van vliegtickets.

Stuiting van een verjaring

Een bedrijf kan een verjaring voorkomen door middel van stuiting. Wanneer tussentijds een brief wordt gestuurd waarin de verkoper aangeeft dat hij de betaling nog steeds verwacht dan begint de verlooptermijn daarmee opnieuw. Als koper kun je ontkennen deze brief ooit ontvangen te hebben, tenzij deze aangetekend verstuurd is. De verkoper zal hier dan normaliter ook voor kiezen. Heb je dus bijvoorbeeld een computer aangeschaft maar nooit een factuur ontvangen en de computerwinkel stuur je na een jaar een betalingsherinnering, dan gaat de periode van twee jaar die de vordering nodig heeft om te verjaren opnieuw in.

Verrekenen van rekeningen

Er is in sommige situaties nog een klein addertje onder het gras. Wanneer jij niet alleen geld verschuldigd bent aan een bedrijf, maar een bedrijf ook nog geld verschuldigd is aan jou. Dan mag dit bedrijf ondanks de verjaring van haar eigen vordering de kosten wel met elkaar verrekenen. Dit is echter een situatie die normaal alleen speelt tussen twee bedrijven en niet tussen bedrijf en consument.

Geen verjaring en toch geen verplichting tot betaling

Het kan ook voorkomen dat een rekening nog niet is verjaard, maar je toch niet langer verplicht bent deze te betalen. Dit kan het geval zijn wanneer je er om bepaalde redenen vanuit mocht gaan dat niet langer van je werd verwacht dat deze betaald hoefde te worden. Is je bijvoorbeeld expliciet een vriendendienst toegezegd en kun je hiervoor ook bewijsstukken overleggen maar wordt er uiteindelijk toch een rekening gestuurd, dan zou de rechter je nog weleens in het gelijk kunnen stellen. In juridische termen heet dit rechtsverwerking.
© 2013 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorbeeld van een factuur gemaakt in WordVoorbeeld van een factuur gemaakt in WordHeb je een eigen bedrijf, dan zijn facturen de basis voor je omzet en voor het berekenen van de BTW. Op basis van uw fac…
Rekening niet op tijd betaald, wat nu?Rekening niet op tijd betaald, wat nu?Een rekening niet op tijd betaald: het overkomt iedereen wel eens. Of je nou geen geld had of het totaal vergeten bent,…
Terugvragen van BTWTerugvragen van BTWEr zijn verschillende situaties waarbij u uw BTW kan terugvragen. Dat kan bijvoorbeeld in het geval dat een bedrijf een…
Kwitantie: als particulier een factuur sturenKwitantie: als particulier een factuur sturenWil je graag als particulier een factuur aan een bedrijf sturen, maar heb je (nog) geen eigen bedrijf of inschrijving bi…

Uw administratie eenvoudig op ordeUw administratie eenvoudig op ordeHet kost vaak veel tijd om uw administratie netjes op orde te houden. Als uw administratie op orde is, kunt u alles veel…
Vaste lasten overzicht geeft inzicht en grip op je geldVaste lasten overzicht geeft inzicht en grip op je geldJe vaste lasten kosten je een groot deel van je inkomen. Het is dus zaak om deze goed op een rijtje te hebben. Maar hoe…
Bronnen en referenties
  • www.consuwijzer.nl/thema/verjaring
  • www.z24.nl/ondernemen/oude-rekening-hoeft-soms-niet-meer-te-worden-betaald
  • www.trosopgelicht.nl
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 22-03-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Administratie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.