Te duur verzekerd voor de zorgkosten
De meeste Nederlanders zijn na de invoering van het zorgstelsel trouw gebleven aan de verzekeraar. Een kleine minderheid van de verzekerden heeft gekozen voor een andere verzekeraar. Uit onderzoek blijkt echter dat de mensen zich financieel veel te kort doen. Bij overstap naar een andere zorgverzekeraar kan er maandelijks geld bespaard worden. Alleen al door de huidige premie te vergelijken met de premie van het komende jaar verdiend men geld. Dit wordt bevestigd door het gepubliceerde onderzoek op vrijdag 1 december 2017. Uit het onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt en de Nederlandse Zorgautoriteit blijkt dat twee derde van alle verzekerden nog nooit van zorgkostenverzekeraar zijn veranderd. De oorzaak zou liggen in het gegeven dat de meeste verzekerden het onderwerp te ingewikkeld vinden.
Verzekeren voor de zorg
Veel mensen weten niet dat verzekeraars korting geven als ze aangeven dat ze aangesloten zijn bij een vakbond, vereniging of via de werkgever. Veel mensen zijn zich er niet van bewust als ze zich zouden verdiepen in de polisvoorwaarden van hun zorgverzekering er veel financiële uitgaven te voorkomen zijn.
Overstapcircus
Ieder jaar kan iedere werknemer in Nederland besluiten om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Alle werknemers vanaf 18 jaar en ouder hebben een eigen zorgverzekering. Door kritisch te kijken naar wat medisch noodzakelijk is kan een verzekerde honderden euro’s per jaar op de verzekeringspremie besparen.
Zorgverzekeraars
In Nederland zijn er nog maar vier grote zorgverzekeraars over. Door fusie is het aanbod van zorgverzekeringen sterk verminderd. De belangrijkste zorgverzekeraars zijn Achmea, VGZ, Menzis en CZ. Het Nederlandse zorgstelsel is in vergelijking met andere landen een zeer vooruitstrevend en uitstekend zorgstelsel. Iedere Nederland kan zich aanmelden bij de zorgverzekeraar die het beste bij hem/haar past.
Prijzen zorgpremies
Opvallend is dat de premies onderling sterk kunnen verschillen. Ook de grote verzekeraars als Achmea, CZ, Menzis en VGZ bieden meer dan vijftig verschillende merken en labels aan. Het aanbod komt via POST.nl, ,internet, collectief en kunnen in prijs onderling heel; erg verschillen. Een slimme consument kan bij kritische afwegingen voor dezelfde voorwaarden en zorg al snel honderden euro’s besparen.
Basispakket
Het overgrote deel van de medische zorg wordt betaald uit het basispakket. De aangeboden zorg is bij iedere zorgverzekeraar voor de verzekerde in het basispakket gelijk. De meeste medische kosten worden in Nederland betaald uit het basispakket. Daarnaast kan de hoogte van het eigen risico de kosten van de premie beïnvloeden. Het verschil in de medische zorg zit dan ook in de aanvullende verzekeringen.
Aanvullende verzekering
Bij de keuze voor de geschikte aanvullende verzekering moet er goed gekeken worden naar de noodzaak van deze verzekering. Zo is het raadzaam om een aanvullende verzekering te sluiten als men nog eigen tanden heeft of in behandeling moet bij een fysiotherapeut, alternatieve genezers. Veel verzekerden weten niet dat het mogelijk is om bij een andere verzekeraar een aanvullende verzekering te sluiten.
Sinds 2006 komen er steeds meer overstappers. Dit is het gevolg van de dure reclamecampagnes van de verzekeraars. Een bijkomend effect is ook dat de premies van de aanvullende verzekeringen en basisverzekering laag blijven. Het aantal overstappers is nog steeds in de minderheid en is op jaarbasis tussen de 5% en 10%.. Meer dan 90% van de verzekerden blijft gewoon bij de eigen zorgverzekeraar en lopen daardoor veel geld mis. Dit is het gevolg (straf) om niet van verzekeraar te wisselen. Het blijven zitten bij de eigen (oude) verzekeraar wordt immers door de verzekeraar niet beloond.
Redenen om niet over te stappen
Het lijkt er wel op of een premievoordeel van tien euro per maand niet genoeg is om over te stappen. Op jaarbasis is het verschil soms meer dan dat een verzekerde zou verwachten. Een andere reden zou kunnen zijn dat verzekerden onwetend zijn en de informatie over de overstapmogelijkheden niet tot zich nemen. Ook is het mogelijk dat veel verzekerden niets van het zorgstelsel begrijpen. Er wordt in het zorgstelsel gesproken over zorgpremie, zorgkantoor, zorgtoeslag. Opvallend is dat er nog steeds veel verzekerden zijn die de tegemoetkoming in de zorgkosten niet aanvragen.
Websites
Voor informatie over het zorgstelsel kan men terecht op www.belastingdienst.nl; www.orthodentist.nl; www.consumentenbond.nl; www.verzekeringsite.nl.