De ziektekosten in 2021, uw zorgverzekering opzeggen in 2020

De ziektekosten in 2021, uw zorgverzekering opzeggen in 2020 Een zorgverzekering sluit u voor een jaar af. Als u wilt overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan dat uiterlijk 31 december 2022. Voor 2023 zit u dan vast aan uw keuze eind 2022, behalve bij FBTO waar u ook nog gedurende 2022 en 2023 modules aan en uit kunt zetten. De keuze voor een betaalbare zorgpremie is nog niet zo eenvoudig. Sommige zorgverzekeraars verhogen jaarlijks de zorgpremie terwijl andere de zorgpremie ook verlagen. Ook belangrijk is de collectiviteitskorting, deze bedraagt nog maar maximaal 5%. Bekijk en vergelijk als u wilt overstappen de vele premies voor een zorgverzekering, basisverzekering en aanvullende verzekering, goed en stap op tijd over.

Welke zorgverzekering 2022 en 2023?


De ziektekosten vergelijken, zorgverzekering opzeggen en overstappen

Ieder jaar is het weer spannend om te weten wat de premies voor de ziektekosten zullen gaan doen. Medio november 2022 zijn alle zorgpremies bekend. Voor 2023 heeft het kabinet besloten om het eigen risico gelijk te laten op 385 euro per persoon. Op tijd overstappen van zorgverzekering is geld besparen en aan het einde van het jaar hebt u daarvoor de kans. Een zorgverzekering geldt voor een jaar en wordt anders stilzwijgend verlengd.

Opstapservice zorgverzekering 2023 voor opzeggen zorgverzekering

Vaak is er een opstapservice bij de nieuwe verzekeraar. Als u voor 1 januari gaat overstappen en u aanmeldt bij de nieuwe verzekeraar, zorgt deze dat uw oude verzekering wordt opgezegd. Wacht daarmee niet te lang, want anders loopt u de kans dat te laat wordt opgezegd en u tijdelijk een dubbele premie moet betalen. Opzeggen doet u schriftelijk. Let erop dat u de aanvullende zorgverzekering niet hoeft af te sluiten bij de verzekeringsmaatschappij waar u de basisverzekering hebt.

De zorgpremie en de basisverzekering 2023

Dan de zorgpremie. Het is zeer de moeite waard om verschillende verzekeraars te vergelijken. De tendens is dat de basisverzekering iets lager uitvalt en de aanvullende verzekeringen fors duurder zullen zijn. Tegelijkertijd is het basispakket zorg elk jaar kleiner. Per saldo zult u dus aanmerkelijk duurder uit zijn. Goed vergelijken van verzekeraars, en waar mogelijk collectief verzekeren, loont dus zeker.

Zorgverzekering opzeggen voor overstap naar andere zorgverzekeraar

Wanneer u uw zorgverzekering wilt opzeggen heeft u normaliter een opzegtermijn van twee maanden. Als u dat wilt, moet u uw huidige verzekering voor 1 januari 2023 opzeggen. U hebt dan tot 1 februari 2023 nog de tijd om een nieuwe verzekering aanvragen, die dan per 1 januari ingaat. Het kan overigens geen kwaad, om na te gaan of uw verzekeraar of tussenpersoon op dit punt een afwijkend beleid heeft, want dan wordt het wel erg kort dag om over te stappen.

Zorgpremies ziektekosten 2023

Er zijn interessante verschillen, want niet alle verzekeraars verhogen de zorgpremie. Zorgverzekeraars die in 2022 duur waren, kunnen in 2023 relatief goedkoop zijn en andersom. De concurrentie is groot, u kunt kiezen voor restitutie, combinatie of voor een in naturapolis. Bij de vaak duurdere restitutiepolis hebt u meestal ook een vrije artsenkeuze, bij een budgetpolis niet of nauwelijks.

FBTO

FBTO pakt het iets anders aan dan de concurrente. Bij FBTO kunt u voor een aanvullende verzekering een module aan of uit zetten. Dat betekent dat bij FBTO de aanvulling niet een groot pakket is dat u veel geld kost, maar gericht is op de behandeling die u zoekt. Samen met uw basisverzekering (restitutie of naturapolis) kunt u zich zo relatief goedkoop verzekeren. U kunt zo kiezen voor de modules:
 • Tand.
 • Spieren en gewrichten.
 • Gezichtszorg en orthodontie.
 • Gezinsplanning.
 • Zorg en herstel.
 • Alternatieve geneeswijzen.
 • Conditie en fitheid.
 • Beter in je vel.
 • Tand ongeval.
 • Ongevallen.
 • Zorg in buitenland.

Slim kiezen betekent hier maatwerk en geld besparen. Verwacht u bijvoorbeeld geen kinderen in 2023, dan hebt u niets aan de kraamzorg die in veel aanvullende pakketten zit. Bij FBTO is het simpel. U zet dan de module niet aan. Gaat u in 2023 toch naar het buitenland, dan zet u gedurende 2023 die module alsnog aan (doe dat uiteraard wel op tijd).

Slot

De verschillen in de ziektekostenpremies zijn best wel groot. Stap dus tijdig over naar een andere verzekeraar.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zorgverzekering Hema 2021Zorgverzekering Hema 2021Ook de Hema heeft voor 2021 een goedkope zorgverzekering in de aanbieding. Niet zomaar een basisverzekering, maar een ve…
Acceptatie zorgverzekering 2021 verplicht?Acceptatie zorgverzekering 2021 verplicht?Bij de aanmelding voor een zorgverzekering is er in 2021 doet zich de vraag voor of een verzekeraar verplicht is om u aa…
Vrijwillig eigen risico 2021 verhogen: bereken uw kortingVrijwillig eigen risico 2021 verhogen: bereken uw kortingEen zorgverzekering 2021 afsluiten met een hoger eigen risico en grotere korting, minder betalen voor uw zorgverzekering…
Aanvullende zorgverzekering 2021Aanvullende zorgverzekering 2021Een aanvullende zorgverzekering is in 2021 niet verplicht, maar kan verstandig zijn als u ook zorg nodig hebt die niet i…

De ziektekosten in 2021, low budget basisverzekering ZEKURDe ziektekosten in 2021, low budget basisverzekering ZEKURDe zorgpremies zijn bekend en in 2023 kost de zorgpremie bij budgetpolis Zekur u vanaf 102,95 euro per maand. Opvallen…
Verzekeren & Soorten VerzekeringVerzekeren & Soorten VerzekeringVerzekeren kan via verschillende verzekeringen. Wat is verzekeren en welke soorten verzekering zijn er? Wat is een polis…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 27-09-2022
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.