Overstappen zorgverzekering 2021

Overstappen zorgverzekering 2021 Als de premie zorgverzekering 2021 omlaag gaat of minder hard stijgt door het overstappen naar een andere verzekering, zult u dan ook overstappen in 2020? Naar schatting stappen jaarlijks ongeveer 1,5 miljoen mensen over naar een andere zorgverzekeraar. Wie niet te veel wil betalen voor zijn zorgverzekering 2021 kan het beste in 2020 op tijd overstappen naar een nieuwe zorgaanbieder. Hoe ziet deze zorgverzekering 2021 eruit? Hoe kunt u overstappen en de bestaande verzekering opzeggen en wat wordt de goedkoopste zorgpremie 2021?

Zorgverzekering 2021


Welke zorgverzekering 2021 kiest u?

Bij de keuzes voor een zorgverzekering staat u voor drie keuzes:
 • Wordt het een restitutiepolis of een naturapolis?
 • Wilt u ook een aanvullende verzekering afsluiten?
 • Wie wordt uw zorgverzekeraar?

Restitutiepolis

De restitutiepolis wordt minder aangeboden dan de naturapolis, bovendien is de restitutiepolis duurder. Daarom kiezen veel mensen voor een naturapolis. Dat houdt in dat de zorgverzekeraar afspraken maakt met een behandelaar en direct uw behandeling bij betreffende behandelaar vergoedt. Dit na aftrek van het verplicht eigen risico. U mag wel naar een andere behandelaar, maar dan is dat geheel of gedeeltelijk voor eigen rekening.

Aanvullende verzekering

Zorgverzekeraars bieden ook een aanvullende verzekering aan. De aanvullende verzekering is niet verplicht, dat is de basisverzekering wel. Bovendien is het afsluiten van een aanvullende verzekering vooral zinvol als u zorg nodig hebt die niet of onvoldoende wordt gedekt door de basisverzekering (fysiotherapeut bijvoorbeeld of mondzorg).

Zorgpremie 2021 omhoog

De verwachting is dat de gemiddelde zorgpremie 2021 omhoog zal gaan. Wat u zelf kunt doen om op de zorgverzekering te besparen is overstappen naar een andere zorgverzekeraar en/of te besparen op de aanvullende verzekering. De verschillen in premies of het aangeboden zorgpakket kunnen u daarbij over de streep helpen. Gemiddeld gaat het waarschijnlijk om een stijging van ongeveer 10 euro per maand, daar staat tegenover dat de zorgtoeslag ook wat omhoog zal gaan. Hoeveel dat is is afhankelijk van de hoogte van uw inkomen.

Waarom overstappen naar andere zorgverzekering 2021 in najaar 2020?

In de meeste gevallen sluit u een zorgverzekering af voor een geheel jaar. Stapt u niet over, dan wordt uw bestaande zorgverzekering automatisch verlengd. Uitzonderingen hierop zijn de personen die gedurende het jaar 18 worden en voor het eerst een eigen verzekering moeten afsluiten, uitredende militairen die voor het eerst een eigen zorgverzekering moeten afsluiten en zij die uit het buitenland komen en daar verzekerd waren. Alle anderen zitten een jaar vast aan hun zorgverzekeraar. Overstappen doet u ook niet zo maar. Goede redenen voor overstappen kunnen zijn:
 • U bent of zeer ontevreden over uw zorgverzekering, zorgverzekeraar, vergoedingen;
 • Na vergelijking blijkt elders de premie voor een vergelijkbare verzekering goedkoper;
 • U wilt een speciale aanvullende verzekering die uw zorgverzekeraar niet aanbiedt;
 • Uw restitutiepolis vervalt en de in natura polis bij uw oude verzekeraar bevalt u niet. Daarom kiest u voor een andere zorgpolis waarmee u wel een vrije zorgkeuze hebt

Wanneer overstappen naar andere zorgverzekering voor 2021, toch een andere zorgverzekeraar?

Om per 1 januari 2021 een andere zorgverzekering af te sluiten moet u uw polis 2020 uiterlijk 31 december 2020 opzeggen. Vervolgens hebt u tot 1 februari 2021 de tijd om een nieuwe zorgverzekering voor 2021 af te sluiten. Die verzekering werkt dan terug naar 1 januari 2021. Vaak is het zo dat de nieuwe verzekeringsmaatschappij een opzegservice heeft waarvan u gebruik kunt maken. Vraag daar altijd naar en zorg dat u bevestigd krijgt dat de oude verzekering is opgezegd want anders loopt u de kans dat u tweemaal verzekerd bent en dus tweemaal zorgpremie moet betalen.

Waarop letten bij overstappen naar andere zorgverzekering?

Aandachtspunten bij het overstappen zijn:
 • Vergelijk op tijd de mogelijkheden die de verschillende verzekeringsmaatschappijen bieden.
 • De basisverzekering 2021 verandert ten opzichte van de basisverzekering 2020. Bekijk dus of deze verzekering nog voldoet zonder dat u ook een aanvullende verzekering afsluit.
 • Gebruik de overstapservice;
 • Weet zeker dat de nieuwe verzekeringsmaatschappij uw aanmelding zal aanvaarden. De aanvaarding is verplicht voor de basisverzekering 2021, maar niet voor de aanvullende verzekeringen.
 • Bepaal hoeveel vrijwillig eigen risico u wilt.
 • Bepaal hoe vrij u wilt zijn in uw zorgkeuze (keuze arts en behandelaar).
 • Hebt u bepaalde aandoeningen die u zeker verzekerd wilt hebben?

Zorgpremie 2021

In 2021 bedraagt het verplicht eigen risico voor de basisverzekering 385 euro. De exacte zorgpremies 2021 zijn in het najaar van 2020 bekend gemaakt. Ook de wijzigingen in de basisverzekering 2021 zijn dan definitief bekend. U weet zo precies wat u het beste nog aanvullend kunt verzekeren. De praktijk wijst uit dat de verschillen in maandelijkse premies vooral bij de aanvullende verzekeringen groot kunnen zijn. Besparen doet u dan ook vooral door vroeg te beginnen met de zorgverzekeringen te vergelijken en op tijd uw bestaande verzekering op te zeggen. Wat de goedkoopste zorgpremie 2021 wordt is ook afhankelijk van uw wensenpakket. DSW scoort wellicht weer hoge ogen met zijn zorgpremie. Vele studenten kiezen voor een goedkope budgetpolis.

Conclusie overstappen voor de zorgverzekering 2021, de argumenten

Voordat u gaat overstappen naar een andere verzekeraar voor de zorg, moet u voor uzelf bepalen wat voor u doorslaggevende factoren zijn. Bent u niet tevreden over de lopende zorgverzekering, kies dan voor een zorgverzekering 2021 bij een andere aanbieder. Stap wel op tijd over, want anders zit u weer een jaar vast aan de zorgpolis van uw huidige zorgverzekeraar.

Lees verder

© 2013 - 2022 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ziektekosten in 2021, uw zorgverzekering opzeggen in 2020De ziektekosten in 2021, uw zorgverzekering opzeggen in 2020Een zorgverzekering sluit u voor een jaar af. Als u wilt overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan dat uiterlijk 3…
Basisverzekering 2021: waaruit kiezen?Basisverzekering 2021: waaruit kiezen?De basisverzekering zorg 2021 is wettelijk voor iedereen in Nederland verplicht en gelijk, iedereen heeft tenminste rech…
Goedkoopste premie zorgverzekering 2020 en zorgpremie 2020Goedkoopste premie zorgverzekering 2020 en zorgpremie 2020Let op de premie zorgverzekering 2020 en de veranderingen in de zorgverzekering 2020. Besparen op de premie zorgverzeker…
Hogere zorgtoeslag 2021 bij laag inkomenHogere zorgtoeslag 2021 bij laag inkomenDe zorgtoeslag 2021 is een inkomensafhankelijke regeling. Dat betekent dat wie een relatief laag inkomen heeft meer zorg…

Wel of niet een reisverzekering?Wel of niet een reisverzekering?Mensen gaan heel verschillend om met de reisverzekering (en dan met name de zorgmodule) en waar de een altijd zeker wil…
CAK: premie 2021 omhoog (wanbetaler Zorginstituut Nederland)CAK: premie 2021 omhoog (wanbetaler Zorginstituut Nederland)Is de premie zorgverzekering niet op tijd betaald en achterstand in betalen? Dan komt het Zorginstituut Nederland ZIN in…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 21-10-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.