Uitvaartverzekering afsluiten of niet

Uitvaartverzekering afsluiten of niet Een uitvaartverzekering sluit je af om de kosten van de uitvaart te kunnen bekostigen. Wanneer je een uitvaartverzekering afsluit, kun je dit doen in de vorm van een vast bedrag, maar je kunt ook kiezen voor een naturapolis, waarin je in natura wordt uitbetaald. Voordat je een uitvaartverzekering afsluit, moet je echter wel goed nadenken of je deze verzekering wel echt nodig hebt. Je kunt ook zelf geld opzij zetten voor je uitvaart. Ook uitvaartverzekeringen vergelijken loont de moeite.

Een uitvaartverzekering: een bedrag om de uitvaart te bekostigen

Een uitvaartverzekering of overlijdensverzekering sluit je af, zodat je nabestaanden bij jouw overlijden de uitvaart kunnen betalen. Een uitvaart kost tegenwoordig al snel een kleine 10.000 en in de toekomst zal dit bedrag alleen nog maar groter worden. Echter, het is afhankelijk van de verzekering die je hebt, wat je hier daadwerkelijk mee kunt betalen. Wanneer je een uitvaartverzekering afsluit is het daarom heel belangrijk dat je goed kijkt hoe zo'n verzekering in elkaar zit.

Verzekeren voor een vast bedrag

Neem als voorbeeld iemand die op dit moment 30 jaar oud is. Deze persoon heeft waarschijnlijk nog meer dan 40 jaar te leven; misschien nog wel 50 of 60 jaar. Een basis uitvaartverzekering kost op dit moment 8.000. Als deze persoon zich mee verzekerd voor 8.000 aan uitvaartkosten, dan is dit echter nog geen garantie dat je daarmee een volledige uitvaart kunt bekostigen. Misschien kost een basis uitvaart over 50 jaar wel 25.000. Dan is die 8.000 die uitgekeerd wordt mooi meegenomen, maar lang niet genoeg.

Een natura uitvaartverzekering (naturapolis)

Het is ook mogelijk om een verzekering aan te gaan voor een hoger bedrag, maar daar betaal je uiteraard ook meer voor. Ook kun je ervoor kiezen om niet een bedrag te verzekeren, maar een bepaald pakket. Dit is een natura uitvaartverzekering. In dat pakket zit bijvoorbeeld een standaard kist, een lijkwagen en één volgwagen, maximaal 300 rouwkaarten, etc. Ook wanneer dit pakket in de toekomst meer kost dan op dit moment, heb je hier recht op. Vaak is het bij dit soort verzekeringen echter zo dat je, naarmate de tijd verstrijkt, steeds meer premie gaat betalen.

De kosten van een uitvaartverzekering

Voor een uitvaartverzekering betaal je in vergelijking met andere verzekeringen vaak maar een laag bedrag. Dit bedrag betaal je echter wel je hele leven lang en er wordt maar één keer uitbetaalt, namelijk aan het einde van je leven.

Een voorbeeld van de kosten van een uitvaartverzekering

Stel je betaalt 20 premie per maand voor een uiteindelijke uitkering van 15.000. Dat is dus 240 per jaar. Als je dit bedrag 50 jaar lang betaalt heb je in totaal 12.000 ingelegd. De uitvaartverzekering helpt om elke maand geld opzij te leggen, maar wanneer je zelf elke maand 20 opzij zou zetten op een spaarrekening, zou je na 50 jaar waarschijnlijk heel wat meer geld hebben dan die 15.000. Op een spaarrekening krijg je rente en door het effect van rente over rente loopt het bedrag op den duur behoorlijk op.

Over het algemeen geldt dat als je een risico zelf kunt dragen, het vaak verstandiger is om jezelf niet te verzekeren. Dat geldt ook voor een uitvaartverzekering. Gemiddeld ben je namelijk goedkoper uit wanneer je zelf geld opzij zet.

Waarom dan wel een uitvaartverzekering?

Gemiddeld is het voordeliger om geen uitvaartverzekering af te sluiten, maar niet elk leven verloopt gemiddeld. Het is ook mogelijk dat je jong komt te overlijden. In dat geval is het achteraf gezien voordeliger om toch een uitvaartverzekering te hebben. Op een bepaalde manier zit er dus ook een risico aan het niet afsluiten van een uitvaartverzekering. En zeker in het geval van jong overlijden, zadel je je nabestaanden door het afsluiten van een verzekering niet op met een grote kostenpost.

Ook wanneer je niet de discipline hebt om zelf geld opzij te zetten voor je uitvaart, kan een uitvaartverzekering een uitkomst zijn. De verzekeringsmaatschappij verplicht je namelijk om elke maand je premie te betalen.

Uitvaartverzekeringen vergelijken

Wanneer je ervoor kiest om een uitvaartverzekering af te sluiten, loont het de moeite om hiervoor de tijd te nemen. Er zijn verschillende aanbieders, die vaak verscheidene producten aanbieden. Het is niet in het algemeen te zeggen welke daarvan het beste is; dat verschilt van persoon tot persoon. Bedenk in ieder geval dat het niet alleen om de tarieven gaat, maar dat de voorwaarden minstens zo belangrijk zijn. Bepaal bijvoorbeeld goed voor jezelf of een naturapolis (natura uitvaartverzekering) wat voor je is.

Overstappen naar een andere uitvaartverzekering kost geld

Het is altijd mogelijk om over te schakelen naar een andere verzekeringsmaatschappij, of om de uitvaartverzekering helemaal op te zeggen. Echter, dit kost je vaak wel geld. In sommige gevallen komt het tot dan toe gespaarde bedrag zelfs helemaal te vervallen; in andere gevallen pakt de verzekeraar een vrij groot winstdeel. Maak daarom een weloverwogen keuze voor een uitvaartverzekering.

Dubbele uitvaartverzekering

Het lijkt nogal voor de hand liggend dat je niet meer dan één uitvaartverzekering nodig hebt. Toch blijkt dat veel mensen twee of meer uitvaartverzekeringen hebben lopen. Aangezien veel van deze verzekeringen gekoppeld zijn aan een specifieke uitvaartonderneming is het vaak niet mogelijk om in dat geval beide verzekeringen volledig te laten uitkeren. Je hebt immers maar één uitvaart nodig. Wanneer je op het punt staat om een uitvaartverzekering af te sluiten, check dan altijd even of je niet al een uitvaartverzekering hebt lopen.
© 2011 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitvaartverzekering, kiezen voor geld of natura?Uitvaartverzekering, kiezen voor geld of natura?Er zijn twee soorten van uitvaartverzekeringen te onderscheiden, namelijk de natura-uitvaartverzekering en de uitvaartve…
Wat is een uitvaartverzekering?De kosten voor een uitvaart of begrafenis stijgen elk jaar flink. Er is een mogelijkheid om jezelf, maar vooral je nabes…
Een goede uitvaartverzekering is een mustHet leven is een zeer kostbaars bezit, voor jezelf, je gezin, familie , vrienden en kennissen. En toch moeten we dagelij…
Uitvaartverzekeringen: soorten, afsluiten en premieUitvaartverzekeringen: soorten, afsluiten en premieNiemand heeft het er graag over, maar het is toch belangrijk om de uitvaart goed te regelen, zodat deze passend bij de o…

Besparen op je autoverzekeringBesparen op je autoverzekeringDe premies van autoverzekeringen veranderen door de jaren nogal veel. Vele jaren zijn de autoverzekeringen enorm gestege…
Te duur verzekerd voor de zorgkostenTe duur verzekerd voor de zorgkostenDe meeste Nederlanders zijn na de invoering van het zorgstelsel trouw gebleven aan de verzekeraar. Een kleine minderheid…
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 13-07-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.