Wat moet er met de verzekeringen gebeuren na overlijden?

Na het overlijden moeten er veel zaken geregeld worden. Kort na het overlijden moet eerst de begrafenis of crematie geregeld worden, maar de opvolgende weken of maanden moeten er nog bij veel aanverwante zaken stilgestaan worden. Na een overlijden moeten er veel administratieve handelingen verricht worden. Diverse instanties moeten op de hoogte worden gebracht en ook op financiele vlak zal er veel kunnen gaan veranderen. Kort na het overlijden van een dierbare is het lastig voor de nabestaanden om bezig te zijn met de administratieve rompslomp. Hierdoor zien nabestaanden ook vaak zaken over het hoofd. Het gevolg kan zijn dat de nabestaanden geld mislopen of juist extra kosten moeten maken. Sommige verzekeringen komen tot uitkering, andere moeten juist gewijzigd of opgezegd worden.

Verzekeringen uit laten keren

Het eerste wat u op het gebied van verzekeringen om moet denken is de uitvaartverzekering. Het is niet verstandig om zelf een uitvaartverzorger in te schakelen. Eerst zou u contact moeten opnemen met de uitvaartverzekeraar. Deze verzekering zorgt in sommige gevallen voor een uitvaartverzorger. In het geval u zelf een uitvaartverzorger inschakelt, kunt u voor extra kosten komen te staan, doordat de verzekeraar niet de volledige kosten gaat vergoeden. Andere verzekeraars keren gewoon het verzekerd bedrag uit. U moet vervolgens zelf zorgen voor een uitvaartverzorger. Het is verstandig om u hierin te verdiepen voordat u actie onderneemt.

Een overlijdensrisicoverzekering keert ook uit bij overlijden van de verzekerde. Deze keert uitsluitend een bedrag uit bij het overlijden van de verzekerde voor de einddatum. Indien het overlijden het gevolg is van een ongeval, kan er ook aanspraak worden gemaakt op de ongevallenverzekering. Deze polis keer namelijk een bedrag uit bij blijvende invaliditeit en bij overlijden.

Verzekeringen aanpassen

Het overlijden van een gezinslid zou ook invloed kunnen hebben op de lopende polissen die niet uitkeren na het overlijden. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP), maar eventueel ook ongevallenverzekering en de autoverzekering. De verzekeringsadviseur kan de polissen met u nalopen.

Verzekeringen gekoppeld aan de hypotheek

Indien de overledene eigenaar van een eigen huis was, zal het overlijden ook invloed hebben op de lopende hypotheek en de daaraan gekoppelde verzekeringen. Een overlijdensrisicoverzekering zal normaal gesproken een onderdeel uitmaken van de hypotheek. Een aan de hypotheek verpande overlijdensrisicoverzekering zal tot uitkering komen indien de overledene één van de verzekerden was. De uitkering zal uitbetaald worden aan de bank. Bij niet verpande polissen komt de uitkering ten goede aan de nabestaanden die op de polis worden genoemd.

Overbodig geworden verzekeringen

Bepaalde polissen zullen opgezegd kunnen worden. Dit zal vooral gelden indien de overledene alleenstaand was. In dat geval kunnen namelijk alle lopende verzekeringen beëindigd worden. Voor de inboedelverzekering en de opstalverzekering geldt dat het huis en inboedel eerst van de hand moet zijn gedaan. Hetzelfde geldt ook voor de autoverzekering. Deze moet u pas gaan opzeggen nadat de auto verkocht is. Zolang de auto nog op naam van de overledene staat, lopen de nabestaanden risico voor schade door het voertuig. Op de auto rust daarnaast ook een verzekeringsplicht.

Welke levensverzekeringen komen tot uitkering?

Om een uitkering op een levensverzekering op te kunnen eisen, moet er wel eerst een claim bij de levensverzekeraar terecht komen. Soms is het niet bekend of er polissen lopen waar een uitkering uit volgt na het overlijden. Dit kunt u niet altijd zien aan de premiebetaling, want sommige verzekeringen zijn inmiddels premievrij. Bij het Verbond van Verzekeraars kunt u opvragen welke levensverzekeringen op naam van de overledene liepen.
© 2010 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Levenhypotheek: hypotheek met een levensverzekeringLevenhypotheek: hypotheek met een levensverzekeringDe levenhypotheek is een hypotheekvorm die eigenlijk bestaat uit een aflossingsvrije hypotheek gecombineerd met een leve…
Basisvormen van de levensverzekeringEen uitkering uit levensverzekering is afhankelijk van het in leven zijn van de verzekerde. Bij het overlijden of bij he…
Geen uitvaartpolis, ik heb een overlijdensrisicoverzekeringDe uitvaartverzekering en de overlijdensrisicoverzekeringen worden onterecht vaak als een exact gelijke verzekering besc…
Verschil tussen overlijdensrisico- en uitvaartverzekeringVeel mensen verwarren een uitvaartverzekering met een overlijdensrisicoverzekering. Er zijn veel overeenkomsten tussen d…

Verzekering afsluiten voor juridische bijstand bij ontslagVerzekering afsluiten voor juridische bijstand bij ontslagHet is aan te raden om een verzekering af te sluiten die u kunt gebruiken om juridische bijstand te krijgen in het geval…
Verzekeringen huurhuis: Welke verzekeringen bij huren?De meeste mensen weten wel dat je bij het kopen van een eigen huis woonverzekeringen moet afsluiten. Maar wist je dat je…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 10-11-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.