Verzekeringen huurhuis: Welke verzekeringen bij huren?

De meeste mensen weten wel dat je bij het kopen van een eigen huis woonverzekeringen moet afsluiten. Maar wist je dat je ook bij huren verzekeringen nodig hebt? Wanneer je woont in een huurhuis, is het absoluut raadzaam om jezelf te beschermen tegen mogelijke schade. Wat gebeurt er anders bij schade aan je interieur? Of wanneer je huisdier de tuin van de buren vernielt? Of als je plotseling je baan verliest en de huur niet meer kunt betalen?

Welke verzekeringen bestaan er voor een huurhuis?

Wanneer je een huis huurt zijn er verschillende woonverzekeringen, die je beschermen tegen eventuele schade. Je hoeft dus geen huiseigenaar zijn om noodzakelijke verzekeringen af te sluiten, die jou als bewoner van een huis beschermen.

Huurgarantieverzekering ofwel woonlastenverzekering

Een huurgarantieverzekering zorgt ervoor dat je in geval van onverwachte werkloosheid, ziekte of arbeidsongeschiktheid toch je huur kan blijven betalen. Wanneer je ernstig ziek wordt of lang zonder baan zou komen te zitten, voorkomt een woonlastenverzekering dat je je betalingsverplichtingen niet meer na kunt komen en je huis wordt uitgezet.

Inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering worden roerende zaken in je woning verzekerd, oftewel je interieur en meubilair. De precieze voorwaarden waaronder er wordt vergoed en het maximaal verzekerde bedrag verschillen per inboedelverzekering.

Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering dekt de juridische kosten, die voortkomen uit een eventueel geschil. In het geval van een huis moet je hierbij bijvoorbeeld denken aan een geschil met de verhuurder of bijvoorbeeld de buren of de gemeente.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade, die jij, gezinsleden of huisdieren per ongeluk veroorzaken bij anderen. In het geval van een woning kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je aansprakelijk wordt gesteld voor schade aan een huurhuis (dat toebehoort aan de verhuurder) of onopzettelijk schade veroorzaakt bij buren.

Welke verzekeringen heb je echt nodig bij een huurwoning?

Wanneer je een huis huurt, hoef je geen opstalverzekering of woonhuisverzekering af te sluiten. Omdat de verhuurder eigenaar is van het huis is die verantwoordelijk voor het huis en het verzekeren daarvan. Maar wat in huis aanwezig is, is daarmee niet meteen ook verzekerd. Bij het huren van een huis ben je niet automatisch verzekerd tegen schade aan je interieur of meubelen. Je moet zelf als huurder nog een inboedelverzekering afsluiten om toekomstige schade aan je inboedel af te dekken. Zorg ervoor dat je een goede schatting maakt van wat je bezit, zodat je je voor het juiste bedrag kunt verzekeren tegen bijvoorbeeld brand, lekkage of inbraak.

Zeker aan te raden is het afsluiten van een huurgarantieverzekering of woonlastenverzekering, die ervoor zorgt dat je wanneer je jouw huur niet meer zou kunnen betalen door ziekte of werkloosheid je toch in het huurhuis kunt blijven wonen. Ook een aansprakelijkheidsverzekering is een aanrader voor wanneer er schade zou ontstaan aan het huurhuis, dat tenslotte niet jouw eigendom is. Een rechtsbijstandverzekering tenslotte beschermt je wanneer er een conflict zou ontstaan met de verhuurder. Wanneer je bijvoorbeeld in het huis wilt blijven wonen maar de verhuurder ziet je liever vertrekken heb je de mogelijkheid om een procedure te starten om je rechten als huurder te beschermen.
© 2010 - 2020 Sterretje999, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Verzekeringen huis: Welke verzekeringen heb je echt nodig?Wonen in een eigen huis of huurhuis is niet zonder risico. Het is dan ook belangrijk om je goed te verzekeren tegen even…
Koopwoning of huurhuis in 2020?Koopwoning of huurhuis in 2020?De prijs van een koopwoning is omlaag gegaan en de huren van een sociale huurwoning zijn in 2020 opnieuw verhoogd. Wat k…
Verzekeringen: verzekering bij de aankoop van je huisVerzekeringen: verzekering bij de aankoop van je huisNederland is een land waar je veel verschillende verzekeringen hebt en ze ook bijna overal kan afsluiten. Wanneer heb je…
Voor wie een huis wil kopenHet kopen van een huis is niet zomaar het kopen van een pak suiker. Het is spannend en leuk, maar er komt heel wat bij k…

Wat moet er met de verzekeringen gebeuren na overlijden?Na het overlijden moeten er veel zaken geregeld worden. Kort na het overlijden moet eerst de begrafenis of crematie gere…
Glasverzekering: Wanneer is aanvullende verzekering nodig?Glasverzekering: Wanneer is aanvullende verzekering nodig?Bent je wel verzekerd tegen schade aan de ramen in je huis? Veel mensen gaan er ten onrechte van uit dat glasschade meev…

Reageer op het artikel "Verzekeringen huurhuis: Welke verzekeringen bij huren?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Jordi, 16-08-2016 14:55 #3
Afgelopen weekend ben ik uitgegleden in bad in mijn huurwoning en is het bad beschadigd. Deze moet nu vervangen worden, nu zegt mijn verzekeraar dat het niet onder de inboedelverzekering valt omdat het niet mijn bad is. En dat het niet onder de WA verzekering valt omdat ik het huur. Op alle websites zoals jullie lees ik dat beschadigingen aan een huurwoning onder de WA vallen, hebben alle websites het fout of zitten zij fout?

Frans, 11-03-2014 09:18 #2
Als je als huurder een rolluik hebt laten aanbrengen, dan valt dat niet onder de inboedel. Hoe krijg je dit verzekerd voor vandalisme of inbraakschade?

Eric, 24-07-2012 10:12 #1
Deze zin klopt niet: "aansprakelijkheidsverzekering is een aanrader voor wanneer er schade zou ontstaan aan het huurhuis".
Een aansprakelijkheidsverzekering vergoed namelijk geen schade aan gehuurde zaken! Dit staat duidelijk in de voorwaarden. Het is in de praktijk dan ook niet mogelijk om je te verzekeren tegen schade aan de huurwoning. Erg vreemd, maar wel de realiteit. Reactie infoteur, 26-07-2012
Beste Eric,

Dit is niet juist. Er bestaan wel degelijk aansprakelijkheidsverzekeringen voor huurders. Kijk bijvoorbeeld eens naar de aansprakelijkheidsverzekering voor huurders van Rabobank. De reden is dat een aansprakelijkheidsverzekering van toepassing is voor schade, die je toebrengt aan andermans eigendom. Een koopwoning is jouw eigendom maar een huurwoning is eigendom van de verhuurder.

Hopelijk geeft dit meer duidelijkheid, m.vr.gr. sterretje999

Infoteur: Sterretje999
Laatste update: 15-02-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Reacties: 3
Schrijf mee!