Mag ik met pensioen in het buitenland?
Veel mensen denken dat je niet met pensioen naar het buitenland mag. En als je dit wel doet, dat je hierop gekort wordt. In veel gevallen is dit echter niet waar.
Pensioen in het buitenland
Een groeiend aantal mensen heeft de wens om hun oude dag in het buitenland door te brengen. Of het nou in de tropische warmte is, een vast verblijf in het favoriete vakantieland of terug naar het land van oorsprong; na de jaren van arbeid wil je genieten op jouw manier. De vraag is echter: heeft vertrek naar het buitenland invloed op de hoogte van mijn pensioen? En zo ja, hoeveel loop ik mis?
Gevolgen voor je pensioen
Er is geen eenduidig antwoord op de vraag of vertrek naar het buitenland invloed heeft op je pensioen. Het antwoord is afhankelijk van een aantal punten. Vertrek je voor je 65e vanuit Nederland, dan heeft dit invloed op je AOW. Ook als je partner op moment van vertrek nog geen 65 is, heeft dit gevolgen voor de uitkering.
Je vertrek naar het buitenland heeft geen invloed op je AOW als:
- jij en je partner 65 jaar of ouder zijn bij vertrek
- je verhuist naar een land waar Nederland een verdrag mee heeft
Verdragslanden
Nederland heeft zo een verdrag met o.a. de landen in de Europese Unie, Turkije en Marokko. In het tabel vind je alle landen waar Nederland een verdrag mee heeft.
EU-landen | EER-landen | Verdragslanden buiten EU/EER |
- België
- Bulgarije
- Cyprus (alleen het Griekse deel)
- Denemarken
- Duitsland
- Estland
- Finland
- Frankrijk (inclusief Guadeloupe, Frans Guyana, Martinique, St. Martin en La Réunion)
- Griekenland
- Hongarije
- Ierland
- Italië
- Kroatië
- Letland
- Litouwen
- Luxemburg
- Malta
- Nederland
- Oostenrijk
- Polen
- Portugal (inclusief Madeira en de Azoren)
- Roemenië
- Slovenië
- Slowakije
- Spanje (inclusief Ceuta, Melilla en de Canarische eilanden)
- Tsjechië
- Verenigd Koninkrijk (inclusief Gibraltar)
- Zweden
|
- Liechtenstein
- Noorwegen
- IJsland
|
- Bosnië-Herzegovina
- Kaap-Verdië
- Macedonië
- Marokko
- Montenegro
- Servië
- Tunesië
- Turkije
|
De AOW
De Algemene Ouderdomswet is een basispensioen van de overheid voor iedereen die de AOW-leeftijd bereikt. Heb je van je 15e tot je 65e onafgebroken in Nederland gewoond, dan heb je recht op een volledige AOW-uitkering. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van je woonsituatie en is in tweeën opgedeeld:
- AOW-uitkering voor alleenstaanden
- AOW-uitkering voor samenwonenden
De AOW-uitkering voor alleenstaanden is hoger dan die van samenwonenden. Echter, als je samenwoont en jij en je partner zijn beide 65 jaar of ouder, dan krijgen jullie beide een AOW-uitkering voor een samenwonende. Bij beide soorten uitkeringen ontvang je in mei een vakantietoeslag.
De hoogte van de afzonderlijke uitkeringen wordt ieder jaar aangepast. Voor de actuele informatie kun je terecht op de site van de Sociale Verzekeringsbank. Aan deze instantie geef je ook veranderingen in je woonsituatie door. Doe dit zo snel mogelijk, want dit kan gevolgen hebben voor de hoogte van je uitkering.
AOW percentage bereken
AOW bouw je je hele leven op tot je op je 65e de AOW-leeftijd hebt bereikt. Vanaf je 15e bouw je ieder jaar 2% van je AOW op. Heb je dus vanaf je 15e tot en met je 65e in Nederland gewoond, dan heb je 50 (jaar) keer 2% = 100% AOW opgebouwd. Dit is ongeacht je nationaliteit of dat je gewerkt hebt of niet. De AOW-uitkering wordt pas lager als je na je 15e in Nederland bent komen wonen of als je voor je 65e in het buitenland gaat wonen.
Stel je hebt je hele leven in Nederland gewoond, maar je wil op je 62e naar het buitenland verhuizen. Dan heb je recht op 47 (jaar) keer 2% = 94% AOW-uitkering. Hetzelfde geldt voor iemand die op zijn 18e jaar in Nederland is komen wonen en hier tot de AOW-leeftijd verblijft.
Vrijwillige verzekering
Wil je voorkomen dat je minder AOW krijgt bij eerder vertrek uit Nederland? Dan kun je hiervoor een vrijwillige verzekering afsluiten voor een periode van maximaal 10 jaar. Om hier aanspraak op te maken moet je je wel binnen 1 jaar na het einde van de verplichte verzekering bij de Sociale Verzekeringsbank aanmelden.
Uitbetaling in het buitenland
Het is dus mogelijk om je pensioen in het buitenland uit te laten keren. Dit wordt vanuit Nederland naar je uitgekeerd en het pensioenvermogen bevindt zich dus in Nederland. In een enkel geval kun je onder voorwaarden het pensioenkapitaal naar het buitenland laten overdragen.
De AOW wordt uitgekeerd door de Sociale Verzekeringsbank in Nederland. Afhankelijk van het land waar je gaat wonen, heb je recht op dezelfde AOW-uitkering als in Nederland. In landen waar Nederland geen verdrag mee heeft, kan het zo zijn dat je alleen recht hebt op een uitkering voor een samenwonende.
Het ouderdomspensioen dat je bij je werk hebt opgebouwd, kan ook in het buitenland worden uitgekeerd. Het pensioenfonds of verzekeraar kan je wel van tijd tot tijd vragen om bewijs dat je nog in leven bent
Zorgverzekering buitenland
Bij vertrek naar het buitenland vervalt de zorgverzekering die je in Nederland hebt. Hoe je je kunt verzekeren is ook in dit geval afhankelijk van het land waar je verblijft.
Verblijf je in een verdragsland, dan kun je je registreren bij het Zorginstituut Nederland. Je betaalt dan een bijdrage aan het Zorginstituut voor zorgverzekering in het land waar je woont.
Ga je naar een land waar Nederland geen verdrag mee heeft, dan moet je zelf een zorgverzekering afsluiten in dat land.
AOW-leeftijd
In de komende jaren gaat de AOW-leeftijd in stappen omhoog. In 2019 is de AOW-leeftijd 66 jaar en uiteindelijk wordt de AOW-leeftijd in 2023 67 jaar.
Vanaf 2024 is de AOW-leeftijd ten minste 67 jaar en wordt deze ook aan de levensverwachting gekoppeld. Het kan dus zo zijn dat, afhankelijk van de levensverwachting, je na je 67e nog een aantal jaar door moet werken voor je recht hebt op de AOW. Voor 2024 en de jaren daarna wordt de AOW-leeftijd steeds 5 jaar van tevoren vastgesteld.
Koopkrachttegemoetkoming
Alle AOW-gerechtigden krijgen per maand een bedrag aan koopkrachttegemoetkoming. Dit bedrag is in de AOW-uitkering inbegrepen en iedereen, ook degene die geen volledige AOW hebben opgebouwd, krijgt deze tegemoetkoming.
Heb je geen volledige AOW opgebouwd, word je vanaf 2015 gekort op de koopkrachttegemoetkoming. Het percentage van je opgebouwde AOW wordt vanaf dan ook het percentage van de tegemoetkoming die je krijgt.