Orthodontie verzekeren voor kinderen tot 18 jaar

Orthodontie verzekeren voor kinderen tot 18 jaar Orthodontie voor kinderen tot 18 jaar gebeurt meestal via de verzekering van de ouders. Afhankelijk van de zorgverzekeraar doe je dat via de aanvullende verzekering of de tandartsverzekering. Bij veel zorgverzekeringen geldt een maximumbedrag dat je kunt declareren per kind. Vaak keert de verzekeraar slechts een percentage van de kosten uit. Dit alles maakt het moeilijk om de juiste zorgverzekering te kiezen. Toch is het de moeite waard om je hierin te verdiepen. Een beugel kost meestal tussen de 1500 en 3000 en door een verzekering af te sluiten kun je daar behoorlijk op besparen.

Orthodontie voor kinderen tot 18 jaar voordeliger dan niet verzekeren

Tandartskosten voor kinderen tot 18 jaar zijn grotendeels meeverzekerd in de zorgverzekering van hun ouders. Maar wanneer kinderen een beugel nodig hebben, is een basisverzekering niet genoeg. Daar is een aanvullende verzekering of een tandartsverzekering voor nodig. Maar welke moet je hebben? En wat is er verzekerd tegen welke voorwaarden?

Een beugel kost 1500 tot 3000

Als kinderen een beugel nodig hebben, kost dat meestal tussen de 1500 en 3000 (gebruikelijke kosten in 2016/2017), verdeeld over een periode van ongeveer 2 jaar. In vrijwel alle gevallen is verzekeren voordeliger dan niet verzekeren. Het bedrag dat je extra kwijt bent aan verzekeringskosten is eigenlijk altijd lager dan het bedrag dat je kwijt bent als je zelf volledig voor de orthodontie moet betalen.

Verschillen tussen verzekeraars zijn groot

Maar wat je precies vergoed krijgt voor welk bedrag verschilt per verzekering. En de verschillen zijn groot. Het loont zeker de moeite om de verschillende zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken. Daarbij moet je niet alleen letten op de premie die je moet betalen, maar vooral ook wat je er precies voor terug krijgt.

Een aanvullende zorgverzekering of een tandartsverzekering

Bij de meeste zorgverzekeraars wordt orthodontie voor kinderen vergoed vanuit de aanvullende verzekering van de ouders. Als ouders aanvullend verzekerd zijn, hebben kinderen dus automatisch recht op een vergoeding als zij orthodontie nodig hebben. Maar dat is niet altijd het geval. Bij sommige zorgverzekeringen valt orthodontie onder de tandartsverzekering. Wanneer de ouder een tandartsverzekering heeft, wordt orthodontie bij het kind (gedeeltelijk) vergoed.

In enkele gevallen is orthodontie voor kinderen tot 18 jaar helemaal niet meeverzekerd in de verzekering van de ouders. Bij die zorgverzekeraars moet er een aanvullende verzekering afgesloten worden speciaal voor het kind.

Aanvullende verzekering of tandartsverzekering verdient zichzelf terug

Zowel een aanvullende verzekering als een tandartsverzekering zijn behoorlijk prijzig. Maar vaak verdien je de extra premie direct terug door het bedrag dat je uitspaart aan orthodontie. Daarnaast zijn er met een tandartsverzekering of een aanvullende verzekering nog heel veel andere ingrepen meeverzekerd.

Het is wel van belang om goed te kijken wat je precies voor verzekering moet afsluiten om aanspraak te maken op een vergoeding voor orthodontie. Het zou erg jammer zijn wanneer je een aanvullende zorgverzekering afsluit, terwijl je voor orthodontie juist een tandartsverzekering nodig hebt.

Het maximale bedrag dat vergoed wordt

Veel zorgverzekeraars keren niet het volledige bedrag uit dat je kwijt bent aan orthodontie. Daar zit een maximum aan van bijvoorbeeld 1500. Alle kosten die je maakt boven dit bedrag zijn voor eigen rekening. Het maximumbedrag verschilt per verzekeraar, en bij sommige verzekeraars geldt helemaal geen maximum. Als er een maximum is, geldt dat altijd per kind.

Een maximum is in de meeste gevallen een totaalbedrag per kind, ongeacht over hoeveel jaar dat uitgesmeerd wordt. Je moet dan wel alle jaren dat er kosten worden gemaakt voor orthodontie daar ook verzekerd zijn.

Bij sommige zorgverzekeraars geldt een maximum bedrag dat je per jaar mag declareren. In plaats van een eenmalig maximum van 1500, heb je bijvoorbeeld te maken met een maximum van 500 per jaar. Als je de kosten kunt uitsmeren over 3 jaar, lijkt dat hetzelfde. Maar dat is niet altijd het geval.

Kijk goed welke kosten je vergoed krijgt

Als je in het eerste jaar 300 kosten maakt; in het tweede jaar 1200; en in het derde jaar weer 300, dan krijg je met een maximum van 500 per jaar in totaal 1100 vergoed (300 + 500 + 300). Als je een verzekering hebt waarbij een eenmalig maximum geldt van 1500, krijg je bij dezelfde kosten 1500 vergoed. Dat is nogal een verschil. Het loont de moeite om voor jezelf dit soort rekensommetjes te maken, en eventueel in gesprek te gaan met de orthodontist om een indruk te krijgen van hoe de kosten verdeeld zullen zijn over de jaren.

Als er een maximumbedrag geldt van 1500 en je hebt voor 1500 aan kosten gemaakt, wil dat nog niet zeggen dat je het volledige bedrag vergoed krijgt. Veel verzekeraars vergoeden namelijk een percentage van de gemaakte kosten. Dit is dan vaak 70% of 80%. De overige 20% of 30% zijn voor eigen rekening. Om 1500 vergoed te krijgen, moet je dus meer dan 1500 aan kosten maken. Er zijn overigens ook veel zorgverzekeringen waarbij 100% wordt uitgekeerd (tot een bepaald maximum).

Een wachttijd voor orthodontie bij de verzekering

Bij steeds meer zorgverzekeraars geldt een wachttijd voor orthodontie. Dat houdt in dat je eerst een bepaalde periode verzekerd moet zijn bij die verzekeraar voordat je aanspraak kunt maken op een vergoeding voor orthodontie. Als dat het geval is, is het belangrijk om op tijd bij de verzekeraar van je keuze te zitten, en om op tijd een aanvullende verzekering of tandartsverzekering af te sluiten. Ook maakt de wachttijd tussentijd overstappen naar een andere verzekering moeilijk.

Orthodontie tot 18 jaar of tot 22 jaar

Bij de meeste zorgverzekeraars zijn kinderen meeverzekerd tot een leeftijd van 18 jaar (t/m 17 jaar). Als zij daarna gebruik willen maken van een vergoeding voor orthodontie, moeten ze daarvoor zelf een zorgverzekering afsluiten die dat dekt. Maar bij sommige zorgverzekeraars zijn kinderen tot 22 jaar (t/m 21 jaar) meeverzekerd voor orthodontie.

De juiste zorgverzekering kiezen voor orthodontie bij kinderen tot 18 jaar

Een zorgverzekering kiezen met het oog op orthodontie voor kinderen tot 18 jaar is niet eenvoudig. Maar de verschillende tussen de verzekeringen kunnen behoorlijk groot zijn. Het loont zeker de moeite om te berekenen wat voordelig is. Let daarbij op de volgende zaken:
  • De verwachte kosten. Daar is niet altijd wat van te zeggen, maar soms kan een tandarts of een orthodontist een redelijke voorspelling doen.
  • Kijk goed waar orthodontie voor kinderen tot 18 jaar onder valt bij de verschillende verzekeraars: onder de aanvullende verzekering of onder de tandartsverzekering.
  • De (extra) premie die je moet betalen.
  • Wat er verder nog verzekerd is waar jij of je gezin baat bij hebben. Bij een aanvullende verzekering zijn diverse zaken meeverzekerd.
  • Het maximumbedrag dat vergoed wordt.
  • Het percentage van de kosten dat vergoed wordt.
  • De maximale leeftijd waarop kinderen nog meeverzekerd zijn voor orthodontie. Dat kan 18 jaar of 22 jaar zijn.

Lees verder

© 2015 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Orthodontie verzekeren voor volwassenenOrthodontie verzekeren voor volwassenenOrthodontie verzekeren voor volwassenen kan zeer de moeite waard zijn. Een beugel kost normaal gesproken tussen de 1500…
Kosten van een beugelKosten van een beugelEen beugel kost doorgaans tussen de 2000 en 2500. Maar de prijs van een beugel kan sterk verschillen. Dat heeft niet a…
Ixorg biedt alternatief voor tandartsverzekeringIxorg biedt alternatief voor tandartsverzekeringEen tandartsverzekering is erg duur en maar weinig mensen besparen echt geld door zich te verzekeren voor tandartskosten…
Zorgverzekering Hema 2021Zorgverzekering Hema 2021Ook de Hema heeft voor 2021 een goedkope zorgverzekering in de aanbieding. Niet zomaar een basisverzekering, maar een ve…

De woekerpolis: een beleggingsverzekering die leeglooptDe woekerpolis: een beleggingsverzekering die leeglooptVeel mensen zijn er 'ingetuind'. De woekerpolis. Dit is de mediaterm voor een beleggingsverzekering waarbij de kosten ni…
De goedkoopste schuldsaldoverzekering in België (2017)De goedkoopste schuldsaldoverzekering in België (2017)Bij het afsluiten van een hypothecaire lening zal de bank je vragen om ook een schuldsaldoverzekering of overlijdensverz…
Bronnen en referenties
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 24-11-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.