De woekerpolis: een beleggingsverzekering die leegloopt
Veel mensen zijn er 'ingetuind'. De woekerpolis. Dit is de mediaterm voor een beleggingsverzekering waarbij de kosten niet goed in verhouding staan tot de inleg. Dit komt mede door de slechte beleggingsopbrengsten ten tijde van de crisis. Hierdoor bouwt het product niet optimaal op. Wat is een woekerpolis, hoe werkt het en wat kan je doen als je zelf een woekerpolis blijkt te hebben?
Gouden bergen...
Er werden gouden bergen beloofd vlak voordat de huizenbubbel ineenzakte tijdens de kredietcrisis. Dit was voornamelijk omdat de economie er destijds op het eerste oog goed bijstond. Er werden grote winsten behaald op de beurs en dus wilden veel mensen daar een graantje van meepikken. Een van de manieren om dit te doen was om te gaan beleggen. Het geld dat de beleggingen op de beurs zouden opbrengen zou dan gebruikt worden voor het aflossen van een huis of voor het opbouwen van een pensioen.
De beurs viel
Maar de hoge verwachtingen bleken niet bestand tegen de werkelijkheid. Als gevolg van te veel verstrekte risicovolle leningen en hypotheken die niet genoeg dekking hadden stortte de beurs ineen. We bleken te veel en te onverstandig geleend te hebben met zijn allen, zonder dat veel mensen dit goed konden afbetalen. Dit zorgde voor een domino-effect: mensen konden hun huis niet meer betalen, werden hun huis uitgezet, huizen werden minder waard enz. enz. Banken hadden hierdoor een probleem, want zij vingen vaak de problemen op als mensen in een executieverkoop terechtkwamen. Dit was natuurlijk ook deels hun eigen schuld door hypotheken te geven aan mensen die het eigenlijk niet konden betalen. De beurs kreeg een grote klap te verduren.
De woekerpolis
De woekerpolis was gebaseerd op het geloof dat beleggen een goed middel was om snel veel geld te verdienen. Het ging uit van een goedlopende beurs. Er zouden gelijk veel grote rendementen gehaald worden en deze rendementen zouden weer belegd worden zodat dit zou leiden tot nog hogere rendementen en kapitaal. Dit is eerste verwachting die niet uitkwam en voor problemen zorgde. De polis is immers gebouwd om snel veel geld te verdienen. Dit gebeurde niet. Hierdoor was er ook minder geld om weer te beleggen en zo daalde de polis steeds meer in waarde.
Hoge kosten, weinig opbrengst
De kosten van de polis bleken hoog. De tussenpersonen kregen per jaar dat de polis liep een premie, een zogenaamde provisie. Dit moest dus van de inleg van mensen betaald worden. Ook zat er vaak een overlijdensrisicoverzekering (ORV) verbonden aan de beleggingsverzekering. Een overlijdensrisicoverzekering moet er voor zorgen dat jouw nabestaanden geld krijgen als jij onverwachts overlijdt. Zo kunnen zij alsnog gelijk een groot deel van de hypotheek afbetalen zodat de nabestaanden niet met een probleem kwamen te zitten en geldverstrekkers van hypotheken, de bank dus, minder risico hadden dat bij overlijden de hypotheeklening niet meer betaald kon worden.
Door de hoge kosten en de tegenvallende beursresultaten in het begin zal een woekerpolis vaak op termijn 'leeglopen'. Dit betekent dat de waarde van de polis steeds meer achteruitgaat en dat de beleggingsverzekering uiteindelijk niks oplevert. Hierdoor komen veel mensen voor een probleem te staan bij einddatum van de polis. Zij moeten dan bijvoorbeeld hun huis verkopen. Mensen met een woekerpolis hebben gelukkig recht op een kosteloos hersteladvies van hun tussenpersoon of verzekeraar. Zij moeten de klant de mogelijkheid bieden om bijvoorbeeld te hoge kosten uit de polis te halen. Hierdoor kan de schade ietwat worden beperkt. Maar het beleggen blijft een gok die door de crisis verkeerd is gegaan...