Kosten huisarts 2020 en 2021: wie betaalt wat?
Hoe worden de kosten van een huisarts door u betaald in 2020? Wie in 2020 of 2021 op consult gaat bij de huisarts zal geen rekening krijgen, want de vergoeding loopt direct via het basispakket van uw zorgverzekering. Hoe verdient de huisarts verder zijn geld? De huisarts is de spil in de eerstelijnszorg in ons land, het bezoek aan de huisarts is laagdrempelig en generalistisch van aanpak, maar als een huisarts u doorverwijst zal u dat wel geld kosten via uw verplicht eigen risico.
Van huisartsenpraktijk naar gezondheidscentrum
Waar tot enkele jaren terug een arts zijn eigen artsenpraktijk had, zien we nu steeds vaker een gezondheidscentrum waar allerlei zorg bijeen is gebracht. Vaak is er een apotheek in hetzelfde gebouw aanwezig, een diëtist, een fysiotherapeut en meerdere artsen. Deze aanpak maakt een gerichte eerstelijnszorg mogelijk. Dat is zorg bij u in de buurt en vaak ook zorg dat goedkoper kan worden aangeboden dan wanneer iedereen op zijn eigen locatie praktijk houdt. Naast de huisarts, die als spin in het web fungeert, behoren tot de eerstelijnszorg bijvoorbeeld ook:
- Een apotheek;
- Een diëtist;
- Een chiropractor, ergotherapeut of fysiotherapeut;
- Het consultatiebureau, verloskundige en kraamzorg;
- Een logopedist;
- De tandarts;
- De optometrist;
- De trombosedienst;
- Een wijkverpleegkundige;
- Een eerstelijnspsycholoog.
U zult ze meestal alleen niet in hetzelfde gebouw aantreffen en hun betaling is dikwijls ook anders geregeld dan bij de huisarts. Meestal gaat de behandeling wel ten laste van uw eigen risico (met uitzondering van de kraamzorg), en soms kunt u zich extra verzekeringen met een aanvullende verzekering. Denk daarbij aan de fysiotherapeut. Medicijnen en een doorverwijzing van de huisarts naar een specialist worden betaald uit uw verplicht eigen risico. De tandarts wordt betaald uit uw aanvullende tandartsverzekering als u die hebt en uw vrijwillig eigen risico.
Voor enkele hechtingen naar de eerste hulp kan veel geld kosten
Voor alle zorg die niet spoedeisend is, vereist de zorgverzekeraar dat u eerst naar de huisarts of huisartsenpost (buiten de kantooruren) gaat. De huisarts kan beoordelen of hij of zij zelf uw aandoening kan behandelen. Als een behandeling door de huisarts niet mogelijk is of alleen in eerste instantie, en u wordt doorverwezen naar een eerste hulp post, dan wordt uw verplicht eigen risico aangesproken. Als u zonder consult bij de huisarts direct naar de eerste hulp post gaat ook. Hetzelfde geldt voor het ambulancevervoer. De eis dat u zo mogelijk eerst langs de huisarts gaat, is een poging om de zorgkosten beheersbaar te houden en om de eerste hulppost ook echt alleen voor de spoedeisende hulp beschikbaar te houden en te bemensen.
Let op uw zorgpremie 2020 en 2021 en het verplicht eigen risico
De hoogte van het verplicht eigen risico wordt bij wet bepaald en bedraagt 385 euro in 2020 en 2021. Wie chronisch ziek is, zal dit eigen risico ook wel kwijt zijn aan zorg, medicijnen en doorverwijzingen. Wie wel een dag kan wachten en gewoon naar de huisarts kan gaan, maakt niet altijd het verplicht eigen risico op. In alle gevallen loont het om jaarlijks goed naar de hoogte van uw zorgpremie te kijken en deze online te vergelijken om zo zelf niet meer aan uw zorg te betalen dan strikt noodzakelijk is. Bent u gezond dan betaalt u nog minder zorgpremie als u ook uw vrijwillig eigen risico verhoogt. Bedenk dat als er dan wat gebeurt, u later wel meer zelf moet betalen. Of u ook kunt kiezen voor een lager eigen risico is afhankelijk van uw zorgverzekering en zorgpolis.
Lees verder
Reactie
H. Vermeulen, 14-01-2016
Heb met aandacht gelezen wat nu eigenlijk een "HAP" is (nog nooit geweest). Maar ik heb toch wat vragen, 1 is het eerste telefoontje dat ik maak met de hap, nou voor de basis verzekering, want dat haal ik er niet uit?
Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste H. Vermeulen,
Dat hangt er vanaf wie u moet hebben. Als het een vraag voor de huisarts is, valt dit niet onder uw eigen risico en komt dit uit de basisverzekering. Een doorverwijzing naar een arts in het ziekenhuis kan wel ten kosten gaan van uw verplicht eigen risico.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw