Als 17-jarige een autoverzekering afsluiten?

Als 17-jarige een autoverzekering afsluiten? Sinds 2011 is het mogelijk om als 17-jarige het rijbewijs te halen. Verzekeraars zijn echter niet bereid om een verzekering af te sluiten met een 17-jarige als verzekeringsnemer. Eigenlijk vreemd dat een 17-jarige geen autoverzekering kan afsluiten. Volgens de wet is hij of zij bevoegd om een auto te besturen, maar het wordt onmogelijk gemaakt om een auto te verzekeren. Jongere bestuurders tot 24 jaar hebben over het algemeen al moeite om een autoverzekering af te sluiten. De verzekeraars hanteren namelijk hoge premies voor deze groep van verzekerden. Door een gebrek aan rijervaring en door jeugdigheid hebben zij een grotere kans op schade.

Hoe moet een 17-jarige de auto verzekeren?

Tot de 18e verjaardag is het niet toegestaan om zelfstandig in een auto te rijden. Er moet altijd gereden worden met een begeleider. De jonge bestuurder moet de auto in eerste instantie verzekeren op de naam van de coach (begeleider). Iemand die geen 18 jaar is mag namelijk geen auto op naam hebben. Op wiens naam de auto geregistreerd staat rust een verzekeringsplicht. De 17-jarige bestuurder mag wel gewoon in de auto rijden. De coach is in principe verantwoordelijk voor zijn of haar gedrag achter stuur.

Wat als de jeugdige bestuurder een ongeluk veroorzaakt?

De jeugdige bestuurder heeft de bevoegdheid om een auto te besturen door het rijbewijs. Indien hij of zij een schade veroorzaakt is dat verzekerd op de autoverzekering van de betreffende auto. De verzekeraar zal wel controleren in hoeverre de veroorzaker alleen in de auto zat om met de begeleider. Bij sommige autoverzekeringen geldt er een hoger eigen risico in het geval de schade wordt veroorzaakt door een bestuurder tot 24 jaar oud.

Jeugdige bestuurder als regelmatige bestuurder

Indien de auto voornamelijk wordt gebruikt door een ander dan de verzekeringnemer, moet de regelmatige bestuurder worden aangetekend op de polis. Bij het opgeven van een 17-jarige als regelmatige bestuurder zal dit de premie sterk beïnvloeden. Er bestaat namelijk een grotere kans op schade. Toch is het verplicht om eerlijk de regelmatige bestuurder op te geven.

Wie is verantwoordelijk bij een schade?

De bestuurder is verantwoordelijk voor de eigen gedragingen, maar de eindverantwoordelijkheid rust op de kentekenhouder. De eigenaar van de auto kan worden aangesproken voor schade veroorzaakt door de auto. Bijvoorbeeld bij het opzettelijk veroorzaken van een schade wordt de schade geclaimd op de autoverzekering. Eventueel kan de verzekeraar de schade vervolgens gaan verhalen op diegene die de schade opzettelijk veroorzaakt heeft.

Auto verzekeren op naam van de ouders?

In de praktijk komt het vaak voor dat de ouders de auto op naam zetten en de auto verzekeren. Dit geeft namelijk een aanzienlijke besparing op de premie. In het geval een bestuurder tot 24 jaar de regelmatige bestuurder is en ook zo wordt aangetekend, zal de hoogte van de premie alsnog gebaseerd worden op de jeugdige bestuurder. Richting de verzekeraar verzwijgen dat een jonge bestuurder de regelmatige bestuurder is mag niet. Er wordt een handtekening onder de aanvraag gezet. De verzekeraar mag er vanuit gaan dat de verzekeringsnemer de vragen eerlijk beantwoord. Toch is het lastig om aan te tonen dat een ander dan de verzekeringnemer de regelmatige bestuurder van de auto is. Het id namelijk toegestaan om andere bevoegde bestuurders in de auto te laten rijden.
© 2013 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
In Nederland mag je je auto zonder rijbewijs verzekerenJe zou denken dat als je een auto koopt en je rijbewijs hebt behaald, zelf een autoverzekering gaat afsluiten. Dat klink…
Alles over het rijbewijs BHad je graag wat meer geweten over het behalen van het rijbewijs B, zowel theoretisch als praktisch, dan ben je hier op…
De aansprakelijkheidsverzekeringDe aansprakelijkheidsverzekeringDe meeste mensen in Nederland hebben een aansprakelijkheidsverzekering. Een aansprakelijkheidsverzekering is niet standa…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 21-09-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.