Zorg tijdens je studie, zorgverzekering en huisarts

Zorg tijdens je studie, zorgverzekering en huisarts Als student is gezondheidszorg misschien niet je eerste prioriteit, maar het is wel van groot belang. Wanneer je gaat studeren is het belangrijk om een aantal zaken omtrent zorg goed te regelen, zoals de huisarts, tandarts en zorgverzekering. Wil je weten wat je moet doen wanneer je van huisarts gaat veranderen, of hoe je een goede en goedkope zorgverzekering kunt vinden? Lees dan dit artikel over gezondheidszorg als student.

Huisarts

Wanneer je als student gaat verhuizen naar een andere stad, kan het handig zijn om daar een nieuwe huisarts te zoeken. Zeker in geval van nood is het fijn om een bekende huisarts in de buurt te hebben. Nu denk je misschien, wat kan mij nou overkomen? Maar met de huidige studentenkeuken is een flinke brandwond of snee snel opgelopen. Het is bij wet niet verplicht om een huisarts te hebben maar het is zeker aangeraden! Ook is het handig dat iemand een medisch dossier bijhoudt, dit kan misschien later van pas komen bij een eventuele ziekenhuisopname of iets dergelijks. Een huisarts mag je helemaal zelf uitzoeken. Even zoeken op internet levert vaak genoeg resultaten op. Wanneer je een andere huisarts neemt zijn er een paar belangrijke dingen die je moet regelen.

  • Laat je zorgverzekeraar direct weten dat je van huisarts verandert
  • Laat je oude huisarts weten dat je van huisarts verandert
  • Vraag je oude huisarts je medisch dossier naar je nieuwe huisarts te sturen

De kosten van een huisartsenbezoek worden vergoedt vanuit de basisverzekering.

Tandarts

Net zoals een huisarts, kan het ook handig zijn om een tandarts in je nieuwe woonplaats te zoeken. Veel studenten blijven echter gewoon bij hun oude tandarts zitten. Dit komt omdat mensen doorgaans maar 2x per jaar naar de tandarts gaan voor een halfjaarlijkse controle. Ook een tandarts mag je zelf uitkiezen. Sinds 2012 mogen tandartsen zelf hun tarieven bepalen maar dit verandert in de huidige politiek regelmatig (check dit dus altijd eventjes). Je kunt de prijzen van tandartsen vergelijking op verschillende websites. Een tandartsverzekering moet je aanvullend verzekeren. Voor het veranderen van tandarts dien je dezelfde stappen te ondernemen als bij een huisarts.

Zorgverzekering

Iedereen in Nederland is bij wet verplicht om een basisverzekering te hebben voor zorg. De basisverzekering is voor iedereen hetzelfde en vergoedt eventuele kosten voor huisarts, ziekenhuis en de meeste medicijnen. De overheid bepaalt welke zaken wel en niet vergoed worden in dit basispakket. Dit verandert dus regelmatig! Een basisverzekering voor zorg sluit je af bij een zorgverzekeraar. Bij een zorgverzekeraar kun je je ook verzekeren voor andere zaken zoals tandartskosten.

De hoogte van de premie kan per zorgverzekeraar flink verschillen, ook voor het basispakket wat bij elke zorgverzekeraar hetzelfde is! Dit komt omdat zorgverzekeraars zelf afspraken maken over de prijs en kwaliteit van zorg met de betrokken instanties. Voor een basispakket betaal je ongeveer 90 tot 120 euro per maand. Verder krijg je als student ook te maken met een eigen risico in de zorg. Voor het jaar 2012 bedraagt dit eigen risico 220 euro. In het jaar 2013 zal dit eigen risico naar 350 euro gaan, maar de nieuwe regering (november 2012) heeft het hele zorgstelsel op dit moment op de schop gezet. Zorg zal voor veel mensen duurder worden, en voor een aantal mensen goedkoper. Ook de zorgverzekeraars kunnen op verschillende websites vergeleken worden.

In principe mag je elk jaar opnieuw een zorgverzekeraar kiezen, maar in praktijk doet bijna niemand dat. Dit komt omdat mensen er niet mee bezig zijn en het relatief gezien best veel moeite is om alle verzekeringen, verzekeraars, voorwaarden en premies door te spitten. Een goede website om dit toch makkelijk en snel te doen is www.kiesbeter.nl. Kiesbeter is een onafhankelijke, niet commerciële website en vergelijkt ruim 1400 polissen.

Lees verder

© 2012 - 2024 VMusic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zorgverzekering studenten 2021Zorgverzekering studenten 2021Studenten willen een goedkope zorgverzekering voor 2021 kunnen afsluiten en hebben het meestal niet breed. Gelukkig is e…
Acceptatie zorgverzekering 2021 verplicht?Acceptatie zorgverzekering 2021 verplicht?Bij de aanmelding voor een zorgverzekering is er in 2021 doet zich de vraag voor of een verzekeraar verplicht is om u aa…
Tips om uw zorgpremie laag te houdenTips om uw zorgpremie laag te houdenDe zorgverzekering is één van de duurste verzekeringen waar u maandelijks tussen de € 100 en € 120 premie voor moet beta…
Kosten huisarts 2020 en 2021: wie betaalt wat?Kosten huisarts 2020 en 2021: wie betaalt wat?Hoe worden de kosten van een huisarts door u betaald in 2020? Wie in 2020 of 2021 op consult gaat bij de huisarts zal ge…

Lijfrente gebruiken voor aflossing hypotheekLijfrente gebruiken voor aflossing hypotheekDe regeling van de hypotheekrenteaftrek is financieel onhoudbaar voor de toekomst. In het jaar 2012 is de discussie over…
Bronnen en referenties
  • www.jediplomaendan.nl
  • Informatieboekje "Je diploma en dan" Uitgave 2012/2013
VMusic (131 artikelen)
Gepubliceerd: 05-11-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.