Geld sparen, wat zijn jouw redenen om geld te sparen?

Geld sparen, wat zijn jouw redenen om geld te sparen? Geld sparen houdt in dat je een deel van je netto inkomen niet voor aankopen gebruikt en dus op je spaarrekening kunt zetten. Maar waarom spaar jij eigenlijk? Mogelijk wil je met zoveel jaren een lange reis maken of wil je misschien een auto of andere goederen kopen. Meerdere redenen kunnen aanleiding zijn om te gaan sparen. Waarom is het verstandig om te geld te sparen?

Geld sparen


Een buffer opbouwen

Belangrijkste reden om geld aan de kant te zetten is om een buffer op te bouwen. Je weet namelijk niet wat er allemaal met je persoonlijk gaat gebeuren. Het kan zijn dat je ontslagen wordt, waardoor je in één keer wegens de WW uitkering 30% op je loon moet inleveren of dat je onverwachts een uitgave moet doen. Het hebben van een financieel extraatje door, daarvoor geld opzij te zetten zorgt ervoor dat je het tekort kunt opvangen. Het is daarmee altijd aan te bevelen om zondermeer te gaan sparen, zodat jij een buffer voor later hebt.

Lenen voor consumptieve aankoop?

Wil je een aankoop doen dan is het de vraag of je daartoe moet gaan lenen. Een persoonlijke lening of een doorlopend krediet betekent dat je over de feitelijke lening rente en aflossing moet betalen. Rente vormen de onkosten, welke je als vergoeding moeten worden geven om de lening te kunnen verkrijgen. Daarnaast moet er aan aflossing worden gewerkt om het geleende bedrag terug te kunnen betalen. Dat houdt een aanzienlijke aanslag op je financiële ruimte in, waardoor je feitelijk geen buffer kunt opbouwen. Indien de consumptieve aankoop geen noodzakelijke aankoop is, is het raadzaam om die aankoop pas dan te doen als daartoe voldoende geld is gespaard.

Vergroot je financiële ruimte

Om kapitaal op je rekening te krijgen moet je ervoor zorgen dat je minder uitgeeft dan dat je aan loon binnenkrijgt. Geef je momenteel meer uit dan dat er binnenkomt dan teer je op je reserves en dat is geen goede balans. Je doet er altijd goed aan om te gaan besparen op je uitgaven. Ongeacht hoe goed je ervoor staat is besparen een belangrijk aspect van het dagelijks leven. Denk goed na of je:
  • bepaalde abonnementen wel nodig hebt;
  • je de kinderen wel naar de crèche moet sturen of dat je ze naar opa en oma kunt brengen;
  • WOZ waarde aanslag wel juist is bepaald. Een dalende woningmarkt houdt een te hoog ingeschaalde marktwaarde van de woning in, waardoor je onnodig teveel heffingen moet afdragen;
  • bepaalde artikelen en producten moet kopen of niet;
  • en dergelijke.
Bespaar zodat jij de financiële ruimte kunt vergroten. Maar als je wilt sparen voor een bepaald bedrag hoeveel moet je dan inleggen om op een bepaald bedrag uit te komen?

Per maand geld sparen

Een belangrijke vraag welke je zelf vaak stelt is hoeveel je per maand apart moet leggen om een bedrag te sparen. Stel je voor je wilt een aankoop doen van 7.500 euro over 3 jaar, hoeveel moet je dan per maand opzij leggen? We gaan ervan uit dat:
  • de rente 4,4% per jaar bedraagt en dat is 0,359% per maand (r/mnd=(1+r)^(1/12)-1);
  • inleg per maand is: 7.500 * (0,00359/1,00359) / (1,00359^(3*12)-1) = 194,84 euro per maand.

Oftewel als je weet op welk moment je een aankoop in de toekomst wilt doen dan kun je daartoe een spaarplan voor opzetten, zodat je dan voldoende geld opzij hebt gezet om de aankoop concreet te kunnen betalen. Daartoe hoef je dan geen geld te lenen en dat is altijd de beste methode om te besparen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om te sparen, hoe kun jij geld opzij leggen?Tips om te sparen, hoe kun jij geld opzij leggen?Door te sparen voor later bouw je een financiële buffer op, zodat jij bij onverwachte omstandigheden toch geld achter de…
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 10-11-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.