Wat is geldillusie of money illusion

Wat is geldillusie of money illusion Bijna iedereen leidt aan geldillusie als er inflatie is, ook in 2020. Geldillusie ontstaat doordat u denkt meer geld en vermogen te hebben door een oplopende inflatie, terwijl juist het tegendeel waar is. U hebt dan in werkelijkheid vaak juist minder te besteden, omdat het geld minder waard is geworden en u in koopkracht achteruit bent gegaan als u inkomen geen gelijke tred houdt. Bij geldillusie weet u niet meer wat geld waard is.

Geldillusie, money illusion en koopkracht

U krijgt dit jaar meer loon in handen en denkt dus meer te besteden te hebben, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Als de loonstijging geen gelijke tred houdt met de inflatie en geldontwaarding bent u met het extra geld weinig opgeschoten. In tegendeel. U bent er op achteruit gegaan. Dat betekent dus ook dat u niet in nominale bedragen moet rekenen, het ontvangen salaris op de salarisstrook bijvoorbeeld, maar in reële termen. Als u in reële termen kijkt, vraagt u zich af of u dit jaar met uw geld meer goederen kunt kopen dan vorig jaar, evenveel of juist minder.

Voorbeeld van geldillusie:

Een bekend voorbeeld uit de literatuur gaat als volgt. Stel er zijn 3 broers die ieder een stuk grond van 100.000 dollar erven. Ze heten Jan, Piet en Isodoor en wonen allemaal ergens anders. Alle drie verkopen ze hun grond na 1 jaar. Jan verkoopt met een winst van 5000 dollar, terwijl er in zijn land een inflatie is van 3%. Piet verkoop met een verlies van 5000 dollar, maar woont in een land met 8% deflatie. Broer 3 tot slot weet de grond voor 100.000 dollar te verkopen, geen winst en geen verlies. In zijn land is er geen inflatie en geen deflatie. De vraag is nu natuurlijk wie de beste koopman is geweest.

Antwoord vraag over geldillusie:

De meeste winst maakt Jan, dus die lijkt spekkoper. Maar dat is dus niet zo. De winnaar is Piet: hij maakt nominaal 5000 dollar verlies, maar door de deflatie van omgerekend 8000 euro is zijn vermogen per saldo met 3000 dollar toegenomen. Dat is dus ook een beter resultaat dan dat van Isodoor.

Schulden smelten weg met inflatie

Vaak wordt gezegd dat schulden minder waard worden als er inflatie is. Dat klopt meestal ook wel, maar is niet het geval als de rente die u moet betalen harder stijgt dan de inflatie. In dat geval moet u namelijk in reële termen meer rente betalen en wordt de schuld in reële termen duurder. Wie een vaste hypotheekrente heeft zal hier weinig van merken tot het moment dat de hypotheek vernieuwd moet worden en de rentevaste periode ten einde is.

Sparen gunstig bij inflatie

Of sparen gunstig is bij inflatie is ook nog maar de vraag. Als de rente op uw spaarrekening maar met enkele tienden van een procent omhoog gaat, terwijl de inflatie welig tiert, gaat u er toch op achteruit. Dat betekent dus dat u altijd voor de hoogste spaarrente op sparen moet gaan. Doet u dat niet dan verliest u dagelijks geld. De geldillusie wekt verwarring bij mensen, omdat men al snel denkt dat men met een hogere rente dan vorig jaar prima zit. Het tegendeel kan waar zijn. U moet de actuele standen blijven volgen en gaan voor de hoogste spaarrente en niet met minder rente genoegen nemen.

Beschermen tegen inflatie

Wie zijn vermogen wil beschermen tegen de gevolgen van inflatie heeft een aantal mogelijkheden:
  • Beleg in grondstoffen.
  • Beleg in bedrijven die door de hogere inflatie meer winst zullen maken.
  • Beleg in inflation linked bonds. Dat zijn obligaties met een variabele couponrente.
  • Koop wat goud.
  • Beleg in onroerend goed.

Gevolgen van een loongolf in 2020

De loonstijgingen in ons land zijn al een paar jaar beperkt. In 2019 ging het beter met de economie en ook voor 2020 wordt een groeiende economie verwacht. Openlijk wordt er ook door de politiek gevraagd om loonstijgingen en sommigen speculeren op een loongolf. Maar hogere lonen zullen leiden tot inflatie en hogere prijzen in de winkels. Een hoger loon is dan ook vooral zinvol als de prijzen juist laag kunnen blijven. Een loonstijging van nul bij een inflatie van nul, is nog altijd beter dan een loonstijging van 1,5% bij een inflatie van 2%.

Slot

De verwachting is dat in 2020 de spaarrente en hypotheekrente wat omhoog kan. Deze daling zal zich doorvertalen in de rente die u krijgt of moet betalen. Waar het werkelijk om gaat, is uw koopkracht.

Lees verder

© 2011 - 2020 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hoogste spaarrente door staatssteun 2020?Hoogste spaarrente door staatssteun 2020?De hoogste spaarrente 2020, bij welke bank vindt u die spaarrente? Niet bij de banken die eerder een staatssteun kregen.…
Sparen - super veilig sparen bij de Rabobank in 2020Sparen - super veilig sparen bij de Rabobank in 2020Sparen bij de Rabobank in 2020? De Rabobank was altijd de meest veilige bank in ons land om bij te sparen. Super veilig…
Spaarrekening spaarrente Centraal Beheer of Leaseplan bankSpaarrekening spaarrente Centraal Beheer of Leaseplan bankKiest u in 2020 voor een spaarrekening bij Centraal Beheer Achmea of bij de Leaseplan bank? Deze twee banken geven bijna…
Spaarrente 2020 omlaag en prognose spaarrente 2021Spaarrente 2020 omlaag en prognose spaarrente 2021Wat gaat de spaarrente doen in 2021 na de daling in 2020? De verwachting en prognose is dat de spaarrente later in 2021…

Gaan voor een vaste spaarrenteDagelijks kan de hoogte van spaarrekeningen fluctueren. Door te kiezen voor een vaste spaarrente weet u exact hoeveel re…
Rentetarieven sparen vergelijken: Wat is de hoogste rente?Rentetarieven sparen vergelijken: Wat is de hoogste rente?Wanneer je spaarrekeningen met elkaar gaat vergelijken, zijn de rentetarieven van die spaarrekeningen het meest belangri…

Reageer op het artikel "Wat is geldillusie of money illusion"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 06-01-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Special: Geld beschermen
Schrijf mee!