Hoe werkt rente op rente?

Hoe werkt rente op rente? Om uw spaargeld te laten renderen, moet u spaarrente ontvangen over uw vermogen. Spaarrente is ook noodzakelijk om uw geld minimaal dezelfde waarde te laten behouden. Door inflatie loopt u het risico dat uw spaargeld minder waard gaat worden in plaats van meer. Indien in één jaar de inflatie 2 procent bedraagt, moet u minimaal en rendement maken op uw spaargeld van hetzelfde percentage. Indien de rentevergoeding lager is, wordt uw geld minder waard, terwijl het op een spaarrekening staat. In het geval u boven de vrijstelling in box drie komt, moet u ook nog vermogensrendementsheffing betalen over uw spaargeld. De belastingheffing bedraagt in dat geval 1,2 procent over het bedrag boven de vrijstelling.

Op een spaarrekening kunt u profiteren van het rente over rente effect. Terwijl u geen rente over rente krijgt op bijvoorbeeld een klimrenterekening. Rente op rente wordt ook wel samengestelde rente genoemd. Bij een enkelvoudige rente, krijgt u geen rente over de opgebouwde rente.

Wat is enkelvoudige rente?

In spaarvormen met een enkelvoudige rente, krijgt u de rente uitgekeerd op een andere rekening. Het beste voorbeeld hiervan is een klimspaarrekening. Bij het afsluiten van een klimspaarrekening, maakt u afspraken met de bank over de hoogte van de spaarrente en over de looptijd. Op einddatum krijgt u het ingelegde bedrag retour. De opgebouwde rente, krijgt u jaarlijks uitgekeerd op uw tegenrekeningnummer. U krijgt in deze spaarvorm dus geen spaarrente uitgekeerd over in voorgaande jaren gerealiseerde spaarrente.

Wat is samengestelde rente?

Bij spaarvormen met een samengestelde rente, krijgt u de spaarrente uitgekeerd op de spaarrekening zelf. In de toekomst wordt er vervolgens ook spaarrente uitgekeerd over het kapitaal aan spaarrente dat aan de rekening is toegevoegd. Er zijn ook spaarrekeningen waarbij de spaarrente maandelijks wordt uitgekeerd. Hierdoor wordt er steeds ook weer spaarrente berekend over het in voorgaande maanden uitgekeerde spaarrente. In onderstaande berekening blijkt duidelijk wat het verschil is tussen enkelvoudige rente en samengestelde rente.

Voorbeeld spaarvorm met enkelvoudige spaarrente

U sluit een spaarvorm af met een looptijd van vijf jaar. Het gaat om een bedrag van 20.000. U krijgt gedurende deze jaren ieder jaar een spaarrente uitgekeerd van 3 procent. De spaarrente wordt niet bijgeschreven op uw sparrekening, maar doorgestort naar uw vaste tegenrekeningnummer. Hoeveel rente krijgt u in totaal uitgekeerd in deze periode?:
 • Eerste jaar: 20.000 x 3 procent = 600
 • Tweede jaar: 20.000 x 3 procent = 600
 • Derde jaar: 20.000 x 3 procent = 600
 • Vierde jaar: 20.000 x 3 procent = 600
 • Vijfde jaar: 20.000 x 3 procent = 600
In totaal aan rentevergoeding in vijf jaar: 3.000

Voorbeeld spaarvorm met samengestelde spaarrente

U sluit weer een spaarvorm af met een looptijd van vijf jaar. Het gaat om een bedrag van 20.000. De spaarrente bedraagt 3 procent, dat wordt bijgeschreven op de spaarrekening. Hierdoor krijgt u in deze spaarvorm dus rente op rente. Hoeveel rente krijgt u in totaal uitgekeerd in deze periode?:
 • Eerste jaar: 20.000 x 3 procent = 600
 • Tweede jaar: 20.600 x 3 procent = 618
 • Derde jaar: 21.218 x 3 procent = 636,54
 • Vierde jaar: 21.854,54 x 3 procent = 655,64
 • Vijfde jaar: 22.510,04 x 3 procent = 675,30
In totaal aan rentevergoeding in vijf jaar: 3.185 (afgerond)
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe snel bent u miljonair?Hoe snel bent u miljonair?Rente op rente krijgen, procent sommen maken, rente verdubbelen, niets gaat sneller dan rente op rente (behalve de bitco…
Rente op rente: Berekenen van rente over rente doe je zo!Hoewel de spaarrente op deposito's en spaarrekeningen op dit moment niet zo hoog is, loont het de moeite om je geld niet…
Rentetarieven sparen vergelijken: Wat is de hoogste rente?Rentetarieven sparen vergelijken: Wat is de hoogste rente?Wanneer je spaarrekeningen met elkaar gaat vergelijken, zijn de rentetarieven van die spaarrekeningen het meest belangri…

Sparen voor een beter pensioenSparen voor een beter pensioenHet is mogelijk om te sparen voor inkomsten naast het pensioen. Dit kan omdat er bijvoorbeeld sprake is van een pensioen…
Sparen is niet uitgevenNiemand kan zonder spaargeld. Ieder huishouden heeft een reserve nodig om tegenvallers op te kunnen vallen. Iemand zonde…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Laobc, Openclipart
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 14-10-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.