Nemea: hoge spaarrente
Nemea kan het antwoord zijn voor wie een hoge spaarrente zoekt. Deze Maltese online bank biedt een hogere spaarrente dan de meeste andere banken. Nemea richt zich op België en medio 2016 ook op Nederland. De hoge spaarrente roept vergelijkingen op met de van oorsprong IJslandse banken Icesave en Kaupthing. Of deze spaarrekening of termijndeposito veilig is? De bank valt onder het Maltese depositogarantiestelsel, maar wat betekent dat?
Hoge spaarrente bij Nemea sparen
In 2015 en 2016 is bij de meeste banken de spaarrente laag te noemen. De reden voor de lage spaarrente is het beleid van de ECB dat gericht is op het laag houden van de rente. Dat betekent ook dat vele particulieren op zoek zijn naar een spaarrekening die meer rente opbrengt of bereid zijn om hun spaargeld te plaatsen op een termijndeposito waarvoor meestal een hogere en vaste spaarrente geldt. Deze zoektocht naar een hogere spaarrente op het spaargeld, lokt ook nieuwe banken die door het bieden van een hogere vergoeding op uw spaargeld veel geld kunnen ophalen. Nemea is ook een nieuwe bank die bereid is om een hoge spaarrente te geven.
Wie is Nemea bank?
Nemea bank is een online bank, dat wil zeggen dat er geen filialen zijn, maar dat alles via het internet wordt afgewikkeld. Nemea zelf zegt dat de bank hierdoor veel minder kosten maakt dan de gebruikelijke banken en daardoor een hogere spaarrente kan bieden. Of zich kan dat zo zijn, maar deze opzet levert op het eerste gezicht ook gelijkenissen op met Icesave. Ook Icesave bood een hoge rente, vele Nederlanders hadden om die reden een spaarrekening bij Icesave, totdat de website op 8 oktober 2008 op zwart ging en Icesave even later failliet ging. Icesave was officieel een IJslandse bank, zoals ook Kaupthing en Glitnir. Al eze banken bestaan inmiddels niet meer.
Is uw geld veilig bij Nemea met het depositogarantiestelsel van Malta?
Nemea valt onder het depositogarantiestelsel van Malta. Malta is lid van de EU en dus geeft ook het depositogarantiestelsel uit Malta een garantie tot een bedrag van 100.000 euro per persoon. Net zoals IJsland verantwoordelijk was voor zijn banken is Malta verantwoordelijk voor de Maltese banken. Als Nemea dus in de problemen komt, is eerst Nemea verantwoordelijk voor uw geld, vervolgens de andere banken op Malta en tot slot Malta zelf. De conclusie lijkt dan ook gerechtvaardigd dat wie een hoge spaarrente wil van Nemea, een risico neemt, maar zich gedekt weet tot een bedrag van maximaal 100.000 euro. Tegelijkertijd is het vervolgens zo dat als het kleine Malta in de problemen komt of meerdere banken op Malta failliet gaan, het wel eens heel lastig voor Malta kan worden om de garantiestelling echt gestand te doen. De rating van Malta is lager dan die in België of Nederland.
Hoe hoog is de spaarrente bij Nemea bank?
In België is de spaarrente op een spaardeposito en termijnrekening als volgt:
Bruto rente spaardeposito 2015
1 jaar | 2 jaar | 3 jaar | 4 jaar | 5 jaar |
2,00% | 2,50% | 3,00% | 3,50% | 4,00% |
Bij de kortere looptijden zijn de rentes ook lager:
- 1 maand: 1,05%;
- 3 maanden: 1,15%;
- 6 maanden: 1,25%.
Conclusie hoge spaarrente spaarrekening Nemea bank
Nemea bank is een nieuwe internetbank die bereid is om een hoge spaarrente te geven. De bank zegt dit te kunnen doen, doordat de kosten die de bank maakt laag zijn. Er wordt immers alleen online gewerkt en dus zonder de hoge kosten van allerlei filialen. Het is een bank op Malta die spaarders zoekt in de rest van Europa. Tot 100.000 euro lijkt uw geld veilig, maar als het fout gaat, moet u aankloppen bij het Maltese depositogarantiestelsel. U neemt dus meer risico dan bij een Nederlandse of Belgische bank. Iedereen moet bij zich zelf nagaan hoeveel risico hij wil lopen om meer rendement op zijn spaargeld te krijgen. Bovendien is de spaarrente vooral hoger bij een termijndeposito en dat betekent dat uw geld een aantal jaren vast staat. Het moet dan om geld gaan dat u niet op korte termijn nodig hebt. De verwachting is dat veel spaarders voor een hoge spaarrente willen kiezen en misschien juist daarom ook voor Nemea.
Lees verder