Wanneer deposito sparen?

Wanneer deposito sparen? Hoe kunt u ook in 2022 succesvol deposito sparen met een spaardeposito bij een bank, zeker nu de inflatie zo hoog is? Deposito sparen is vooral sparen op een spaarrekening met een hoge spaarrente. Dat kan doordat u uw geld langer uitleent aan de bank. Deposito sparen is bedoeld voor wie zijn spaargeld even kan vastzetten en geen rentedaling wil, maar wel het voordeel van een hoog vast rendement op spaargeld. Het kan voor een paar maanden zijn of voor vele jaren. Wanneer gaat u dan deposito sparen? Als u een hoog rendement wilt op uw spaargeld en niet het risico wilt lopen dat het rendement op uw spaargeld weer omlaag gaat, doordat de rente daalt. Deposito sparen is veilig sparen, omdat deposito sparen valt onder de bankgarantie van de Nederlandse Bank zolang het deposito niet achtergesteld is. Deposito sparen betekent dus een hoge vaste rente.

Wat is deposito sparen?

Deposito sparen is even eenvoudig als het sparen op een gewone spaarrekening. U bepaalt eerst voor uzelf hoe lang u uw geld kunt plaatsen bij een bank en bij welke bank u dat gaat doen. De meeste banken bieden een spaardeposito aan, maar niet elke bank geeft een even hoge spaarrente. Ook wat dat betreft is er geen verschil met een gewone spaarrekening: u moet zelf op jacht naar de hoogste spaarrente. De keuze van de bank is belangrijk, de looptijd is belangrijk, de spaarrente is belangrijk, maar ook of een spaardeposito achtergesteld is.

Hoe kunt u deposito sparen?

Als u een rekening hebt bij een ban, een spaarrekening of betaalrekening, kunt u er meestal ook deposito sparen. U boekt dan het geld van de betaalrekening of spaarrekening over naar het spaardeposito van uw keuze.

Bij welke bank deposito sparen?

Bij welke bank u het beste kunt sparen hangt af van:
  • De looptijd waarvoor u kiest;
  • De hoogte van de spaarrente;
  • De voorwaarden van de bank.

Een achtergesteld deposito? Niet doen

Het achtergestelde spaardeposito zien we niet veel meer tegenwoordig bij een bank. Maar het kan geen kwaad om daar extra op te letten. Het is namelijk zo dat een gewoon deposito netjes onder de spaargarantie van het depositogarantiestelsel valt, maar een achtergesteld deposito in de regel niet. Het achtergestelde deposito geeft een hogere rente, maar dat is vooral omdat het risico daarbij ook groter is. Het is veiliger om een spaardeposito te nemen met een hoge vaste rente, maar zonder dit overbodig extra risico.

Deposito sparen tegen een hoge vaste rente geeft zekerheid

Met een spaardeposito bent u gegarandeerd van een hoge vaste rente. Dat is dan ook meteen een groot voordeel van een deposito. Waar u op een direct opneembare spaarrekening te maken krijgt met een variabele rente, blijft de rente op een deposito gedurende de looptijd van uw deposito onveranderd. Dat betekent ook dat een spaardeposito is aan te raden wanneer u een renteverlaging verwacht. Bij een renteverlaging verliest de spaarder met een variabele rente direct geld, maar houdt u op een spaardeposito de eerder afgesproken rente.

Wanneer een spaardeposito en voor hoe lang sparen in 2022?

Voor hoe lang u een spaardeposito neemt hangt van een paar factoren af:
  • Hoe lang u uw geld niet direct nodig hebt. Is dat lang, dan is de keuze voor een lange looptijd snel gemaakt.
  • Hoeveel rente u op een deposito krijgt. Meestal krijgt u op een deposito met een langere looptijd ook een hogere rente, maar dat is niet altijd het geval. Banken hebben regelmatig ook aanbiedingen. Vraag daar dan ook naar.
  • De voorwaarden waaronder u toch tussentijds bij uw geld kunt. Die voorwaarden zijn niet bij elke bank hetzelfde. Soms kunt u uw geld niet eerder opnemen, soms wel. Soms is er een boete verschuldigd, maar soms ook weer niet. Enig uitzoekwerk is dus op zijn plaats.
  • De hoogte van rente en inflatie.

Wie gaat sparen kiest ook voor een deposito vanwege de spaarrente

Bij het sparen wilt u een hoog rendement en dat rendement is ook bereikbaar als u uw spaargeld spreidt. Maak uw eigen rentemix als u gaat sparen. Wat sparen op een direct opneembare rekening en wat sparen op een deposito. Natuurlijk is die spreiding pas goed mogelijk als er voldoende spaargeld is, maar in alle gevallen is het zo dat u er voor een hoog rendement op uw spaargeld goed aan doet om de actuele spaarrente goed te volgen en daarbij te kiezen voor een hoge spaarrente. Deels een vaste rente, deels een variabele. Het internet helpt u daar eenvoudig bij.

Lees verder

© 2012 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoge rente op achtergesteld depositoHoge rente op achtergesteld depositoWat is een achtergestelde deposito? Wie zijn geld wat langer kan wegzetten, kiest voor een spaardeposito vanwege de hoge…
Internetspaarrekening of een spaardeposito met hoogste renteInternetspaarrekening of een spaardeposito met hoogste renteIs het in 2022 nog mogelijk om te sparen met hoge rente? De gewone internet spaarrekening is nog altijd aantrekkelijk va…
Een flexibel deposito met hoge renteEen flexibel deposito met hoge renteSpaargeld op een spaardeposito zetten in 2021 en toch flexibel zijn, kan met een flexibel deposito. Zo hebt u de zekerhe…
Spaarrente jaar vastSpaarrente jaar vastHet heeft zeker zin om uw spaarrente in 2022 een jaar vast te zetten, maar hoe doet u dat slim? In een periode van lage…

Sparen in Zwitserse frank CHFSparen in Zwitserse frank CHFU kunt ook vandaag sparen in Zwitserse frank, omdat het moeilijk is om vertrouwen te houden in de euro. Sparen of belegg…
Spaargarantie depositogarantiestelsel omlaag (spaargeld)?Spaargarantie depositogarantiestelsel omlaag (spaargeld)?Depositogarantiestelsel, wat gaat er gebeuren met de spaargarantie in 2020? Het depositogarantiestelsel regelt de spaarg…
Reactie

John, 17-01-2014
Wie weet welke bank een echt ''groen certificaat'' heeft, voor het pensioen sparen met belasting voordeel?
john. Reactie infoteur, 31-12-2019
Beste John,
Groen sparen met belastingvoordeel bestaat sinds het kabinet Rutte 1 niet meer, wel zijn er groene beleggingen mogelijk met fiscale voordelen:

https://financieel.infonu.nl/sparen/18871-is-groensparen-of-groen-beleggen-fiscaal-slim.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 12-04-2022
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.