Hoe jij geld kunt besparen

Elke dag worden we vaak ongemerkt met een heleboel besparingsmogelijkheden geconfronteerd die we links laten liggen. Geld besparen kan op allerlei verschillende manieren maar wordt vaak te ver gezocht in dingen die voor veel mensen leefgenot aantastend zijn. In de dagelijkse handelingen verbergt zich een groot besparingspotentieel. In dit artikel benoem ik een aantal gemakkelijke en direct om te zetten besparingsmogelijkheden.

Geen slappe autobanden

Door regelmatig je bandenspanning te controleren en deze af te stemmen op de noodzakelijke luchtdruk in de banden rij je nooit met banden die te slap zijn. Te slappe banden zorgen voor meer rolweerstand. Met banden die de juiste spanning bezitten bespaar je al gauw zo'n 5% brandstof ten opzichte van banden die te slap zijn.

Stel dat je op jaarbasis 20.000 kilometer met je auto rijdt, we voor de literprijs van benzine een aanname van 1,60 euro doen en voor het brandstofverbruik 1 op 14 aanhouden. Dan bespaar je door de bandenspanning op pijl te houden per jaar al circa 115 euro. Doordat je banden minder rolweerstand hebben zullen deze ook minder snel slijten. Banden zijn duur dus ook dat is een goede reden om de banden op de juiste spanning te houden.

De kortste weg met de auto in plaats van de snelste

Tegenwoordig hebben we allemaal haast. Iedereen moet overal zo snel mogelijk heen en is vaak op de laatste minuut onderweg. Als we nou eens zorgen dat we een kleine extra marge inrekenen waardoor we niet meer de snelste weg met de auto af hoeven te leggen, maar in plaats daarvan de kortste, dan kunnen we veel geld besparen.

Stel dat je elke dag door binnendoor wegen te kiezen 5 kilometer zou kunnen afkorten. Dan bespaar je bij dezelfde aannames voor wat betreft de brandstofprijs en het verbruik per jaar circa 150 euro. Het besparingspotentieel in je eigen situatie is eenvoudig te berekenen door de verminderde kilometers door 14 te delen en vervolgens te vermenigvuldigen met 1,60.

Brandstofprijzen

Tank nooit bij pompstations die zich aan de snelweg bevinden ! Deze stations zijn duurder doordat ze vaak langer of zelfs 24 uur geopend zijn en daardoor ook hogere vaste kosten voor energieverbruik en vooral personeel hebben. Dit betaal je als verbruiker natuurlijk. Ook de brandstofprijzen langs rijkswegen liggen vaak nog iets hoger dan die van de stations langs de kleine wegen of in de dorpen en buitengebieden. Probeer het zo uit te kienen dat je nooit langs een snelweg hoeft te tanken. De literprijs langs de snelweg ligt al gauw circa 6% hoger. Wellicht is dit zelfs te combineren met de binnendoor wegen uit de vorige tip.

Luchtlekkages in uw woning dichten

Het isoleren van woningen levert een reductie op de stookkosten op. We worden van alle kanten geconfronteerd met de mogelijkheden van thermische isolatie bij bestaande woningen en het vervangen van ketels door meer energiezuinige verwarmingsketels. We vergeten hierbij echter de aanwezige luchtlekkages die in de meeste woningen veelvuldig aanwezig zijn. Warmte gaat beduidend gemakkelijker verloren door een open gat dan door een gesloten matig of zelfs niet geïsoleerde constructie. Bij de bestaande woningen in Nederland is er een reductie van energieverliezen door luchtlekken van 60 tot wel 80% mogelijk. Afhankelijk van het formaat van de woning en het energieverbruik kan hiermee een besparing van 80 tot 300 euro op jaarbasis worden gerealiseerd. Deze luchtlekken bevinden zich voornamelijk op de volgende plaatsen;
  • Ramen en deuren (zowel bij de te openen delen als bij de aansluiting van het kozijn op de wand)
  • In de meterkast (naar de vloer en de buitenwand)
  • De dakaansluitingen
  • De doordringingen van de kanalen van de ketel en de ventilatie door het dak

Geen nachtverlaging bij vloerverwarming

Als je in je huis vloerverwarming hebt is het verstandig om deze gewoon op één stand te laten functioneren. Vloerverwarming is een systeem dat op basis van lage temperatuur verwarmd en is daardoor een vrij traag systeem. Het opwarmen van een dergelijk systeem duurt lang en kost daardoor veel energie. Wanneer je de thermostaat dusdanig instelt dat de verwarming in de nacht naar een lagere temperatuur of zelfs helemaal uit wordt geschakeld, dan moet deze telkens weer de constructie en vervolgens de ruimte opnieuw opstoken. Het instellen van een nachtverlaging is daarmee een schijnbesparing. Door de temperatuur op één stand te laten staan gaat er geen energie onnodig verloren door het steeds opnieuw opstoken. Het feit dat de verwarming ook in de nacht energie blijft verbruiken is te verwaarlozen tegenover het afkoelen en opstoken.

Een regenton

Jaarlijks gieten we liters aan drinkwater over onze planten en bloemen. Naast het feit dat het zonde is om drinkwater in de tuin te gieten is het ook nog eens zo dat drinkwater steeds duurder wordt. Door de tuin te besproeien / water te geven met regenwater ben je beduidend verantwoordelijker en kostenbesparend bezig. Omdat het gebruik van een regenton een duurzame oplossing is en ook de riolen hierdoor minder belast worden geven verschillende gemeentes zelfs subsidie bij de aanschaf van een regenton. Ook kan met het opgevangen water de auto, fiets en andere voorwerpen worden gereinigd. Een hogedrukreiniger kan ook via een kraantje worden aangesloten op de regenton. Legio mogelijkheden om drinkwater en geld te besparen dus.

Ranja in plaats van frisdrank

Ranja is verkrijgbaar in ontelbaar verschillende smaken. Door je frisdranken geheel of gedeeltelijk te vervangen door ranja aangelengd met water kun je een heleboel geld besparen. Een 1,5 liter fles frisdrank kost circa 1,80 euro. Wanneer er 3 liter frisdrank per week wordt gedronken resulteert dit in een kostenpost van 3,60 per week. Per jaar komt dit neer op 187 euro.
0,75 liter ranja kost circa 2,00 euro en is goed voor maar liefst 10 liter drank. Wanneer je de wekelijkse portie van 3 liter frisdrank zou vervangen door ranja resulteert dit in een besparing van circa 150 euro op jaarbasis.

Lager in de rekken grijpen

De inrichting van supermarkten is dusdanig georganiseerd dat de duurste producten zich op ooghoogte bevinden. De goedkopere, maar vaak gelijkwaardige producten liggen beduidend lager in de rekken. Even bukken kan je dus heel wat geld besparen. Daarnaast bevinden zich de producten die bij de kassa liggen vaak in grotere verpakkingen ook in de winkel. Kijk er niet gek van op dat je voor één enkel product aan de kassa vaak een vergelijkbaar bedrag moet betalen als voor een complete verpakking in de winkel zelf.

Meerdere kleine en gerichte supermarktbezoeken

We kennen allemaal wel de ''efficiënte'' supermarktbezoeken waarbij we alles ineens in huis halen. Op pad met een grote boodschappenlijst en daarmee voor een hele week inslaan. Op een maandag kun je vaak niet inschatten hoe de donderdag of vrijdag zal gaan verlopen. Onvoorziene omstandigheden zoals overwerk, ziekte of gewoon geen zin hebben in het in eerste instantie geplande dagmenu, en in plaats daarvan een frietje of een pizza laten vaak ongebruikte producten en daarmee geld in de vuilnisbak belanden. Door vaker de supermarkt te bezoeken en naar behoefte de producten in te kopen kun je dit voor een groot deel voorkomen. Er staan en liggen geen producten meer in de koelkast die door een gewijzigde planning in de vuilnisbak eindigen.
© 2015 - 2024 Gregor, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld besparen op vakantieGeld besparen op vakantieVakanties kunnen erg duur zijn en daarom is het raadzaam om geld te besparen op vakantie. Er zijn veel manieren om goedk…
100 euro extra per maand verdienen100 euro extra per maand verdienenExtra geld verdienen, wie wil dat nou niet? Met 100 euro extra per maand kun je vaak net wat meer. Je kunt eindelijk gel…
Besparingstips voor ZZP’ersBesparingstips voor ZZP’ersLang niet alle ZZP’ers hebben veel geld te besteden en soms willen ze juist extra geld sparen om meer te kunnen invester…
Geld sparen, wat zijn jouw redenen om geld te sparen?Geld sparen, wat zijn jouw redenen om geld te sparen?Geld sparen houdt in dat je een deel van je netto inkomen niet voor aankopen gebruikt en dus op je spaarrekening kunt ze…

Nemea: hoge spaarrenteNemea: hoge spaarrenteNemea kan het antwoord zijn voor wie een hoge spaarrente zoekt. Deze Maltese online bank biedt een hogere spaarrente dan…
Sparen voor de oude dagSparen voor de oude dagAls de generatie babyboomers van midden jaren zestig van de vorige eeuw zijn vermogen ooit te gelde gaat maken, zal de m…
Bronnen en referenties
  • http://www.anwb.nl/auto/besparen/zuiniger-rijden/banden
Gregor (13 artikelen)
Laatste update: 03-06-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.