Spaarrente jaar vast

Spaarrente jaar vast Het heeft zeker zin om uw spaarrente in 2022 een jaar vast te zetten, maar hoe doet u dat slim? In een periode van lage spaarrente op een gewone spaarrekening levert een depositorekening, spaardeposito of vermogensrekening meestal meer op. Het geld een jaar op een spaarrekening plaatsen kan ook nog betekenen dat u een bonusrente krijgt. Wordt het een deposito of een vermogensspaarrekening waarvoor u kiest? Hoe flexibel wilt u zijn?

Hogere rente op spaardeposito van 1 jaar


Spaarrente vast zetten

Er kunnen allerlei redenen zijn om eens te kijken naar het vast zetten van uw spaarrente:
 • U wilt meer rendement op uw spaargeld.
 • Als de spaarrekening voor één jaar is, hebt u er dus ook één jaar geen omkijken meer naar.
 • U wilt uw geld spreiden en niet volledig afhankelijk zijn van dagkoersen.
 • De spaarrente is voor u inkomen waarvan u ook moet kunnen leven. Meer zekerheid over de spaarrente is dan wel fijn.

Hoe de spaarrente een jaar vast zetten?

Een vaste spaarrente wordt aangeboden als u ook kiest voor een vaste looptijd. U kunt uw spaargeld een jaar vast zetten tegen een vaste rente als u kiest voor een deposito bij de bank. Een spaardeposito is ook een spaarrekening, maar heeft als extra voorwaarden dat:
 • De rente onveranderd blijft.
 • Het geldt voor een vooraf afgesproken periode op spaarrekening blijft staan.
 • U in de tussentijd geen geld kunt opnemen. Overigens is een opname bij uitzondering wel toegestaan, maar is dat meestal alleen het geval tegen inlevering van een deel van de rente en het betalen van een boete.

Wat levert een deposito voor een jaar vast op?

Elke rente is een momentopname. Een voorbeeld dan maar. Als u in juni 2022 kiest voor een spaardeposito van één jaar is de vaste rente als volgt:
 • 0,25% bij LeasePlan Bank
 • 0,10% bij Nibc Direct.
 • 0,10% bij Knab.
 • 0,20% bij Anadolubank.

Opvallend is dat in dit rijtje de bekende grote banken ontbreken. Niet omdat u daar geen deposito voor een jaar kunt afsluiten, maar omdat de spaarrente daar veel lager is.

Wat levert een vermogensspaarrekening voor een jaar op?

Er is een verschil tussen de spaarrente een jaar vast zetten of uw spaargeld een jaar op een rekening laten staan om zo de hoogste spaarrente te krijgen. Enkele grote banken bieden namelijk wel een vermogensrekening aan voor een jaar. De spaarrente op de vermogensrekening bestaat dan uit twee delen, een basisrente en een bonusrente. De basisrente krijgt u altijd als er geld op de rekening staat. De bonusrente krijgt u alleen als het geld ook daadwerkelijk een jaar op de spaarrekening staat. Wederom een voorbeeld:

Spaarrente vermogensspaarrekening voor een jaar, januari 2022:

BankSpaarrekeningBasisrenteBonusrenteTotale rente
ABN AmroVermogensspaarrekening0,01%0,0%0,01%
ING BankBonusrenterekeningtot 0,01%0,01%tot 0,02%

Dat is toch duidelijk lager dan de spaarrente op een spaardeposito (termijndeposito) van 1 jaar.

Spaardeposito of vermogensrekening

Het grote verschil tussen een spaardeposito en een vermogensrekening is dat u bij een vermogensrekening of bonusrekening de volledige vrijheid houdt om uw geld eerder op te nemen. De rente die u dan ontvangt is alleen maar de basisrente, maar verder is er geen gedoe. Bij een spaardeposito is opname meestal uitgesloten. Een ander groot verschil is dat de rente op een vermogens spaarrekening of bonusrenterekening variabel blijft en dus op elk moment door de bank kan worden aangepast. De aanpassing kan naar boven zijn, maar u kunt, ook als uw geld er al een jaar staat, te maken krijgen met een renteverlaging. Voor de ene persoon zal daarom een deposito de beste keuze zijn, terwijl een liever kiest voor flexibel sparen. Wie voldoende spaargeld heeft om zijn geld te spreiden, neemt van beide wat: en een deposito en een vermogensspaarrekening.

Lees verder

© 2015 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
NIBC Direct: de kwartaalspaarrekeningNIBC Direct: de kwartaalspaarrekeningDe kwartaalspaarrekening van de NIBC Direct geeft een mooie rente voor wie het spaargeld een kwartaal laat staan. De spa…
Spaarbank & de vermogensspaarrekening van ABN AMROSpaarbank & de vermogensspaarrekening van ABN AMRODe Vermogens Spaarrekening 2019 van ABN AMRO is interessant voor de trouwe spaarder die zijn geld een jaar laat staan te…
Welke spaarrekening openen bij ABN AMRO?Welke spaarrekening openen bij ABN AMRO?U vindt bij ABN AMRO meerdere interessante spaarrekeningen met een aantrekkelijke spaarrente. De keuze loopt uiteen van…
Spaarrekening of spaardepositoWat is het verschil tussen een spaarrekening en een spaardeposito? Wat zijn de voordelen en nadelen van een spaarrekenin…

De spaarrekening, sparen of betalen?Tijden veranderen, zo ook de spaarrente. In de loop van 2015 is de spaarrente alsmaar verder gedaald. Sinds 2009 is de s…
(Financiële) doelen stellen. Hoe doe je dat?(Financiële) doelen stellen. Hoe doe je dat?Als je iets wilt bereiken in het leven, dan is het heel nuttig om doelen te stellen. Met een doel voor ogen stippel je j…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 24-06-2022
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.