Een achtergestelde deposito: meer risico en meer spaarrente

Een achtergestelde deposito: meer risico en meer spaarrente Een spaardeposito met meer risico geeft mogelijk ook een heel hoge spaarrente wilt. Als u uw geld wat langer kunt wegzetten, kiest u voor een spaardeposito. U zet het geld voor langere tijd vast en ontvangt daarvoor een hogere rente. Maar het ene deposito is het andere niet. Een achtergesteld deposito, achtergestelde certificaten of kapitaaldeposito zijn een stuk riskanter dan een gewoon deposito. Die kunnen namelijk verdampen als een bank of bedrijf failliet gaat, maar leveren ook veel meer spaarrente op.

Wat als de bank failliet gaat?


Een achtergestelde deposito is riskanter

De termijndeposito’s en spaardeposito’s geven momenteel een hogere rentevergoeding dan een gewone spaarrekening. Logisch want u legt uw geld voor langere tijd vast. Voor die zekerheid zijn banken vaak bereid meer rente te betalen. Tussentijds kunt u uw geld meestal niet meer opnemen, of het moet zijn tegen hoge opname kosten. Banken verschillen overigens ten opzichte van elkaar in de voorwaarden bij een deposito.

Risicopremie bij een deposito betekent een hogere spaarrente

Bovenop de rente komt soms nog een risicopremie. Banken zijn daar niet altijd even duidelijk in. Maar sommige banken geven impliciet een hogere rente, als u bereid bent wat meer risico te nemen. Dat risico zit bijvoorbeeld in het feit dat u niet een gewoon deposito neemt, maar een achtergestelde deposito. De crux is, dat:
  1. Een achtergesteld deposito meestal niet valt onder het depositogarantiestelsel van de DNB. De toevoeging meestal geeft al aan dat het wat ingewikkeld is: volgens Europese regels hoeven achtergestelde deposito's niet onder het garantiestelsel te vallen, als ze met bepaalde strikte voorwaarden zijn geclausuleerd.
  2. U bij een faillissement achter in de rij staat met uw terugvordering, doordat andere schuldeisers u voorgaan voor het deel dat niet onder het garantiestelsel valt.

Het depositogarantiestelsel van de DNB

Het depositogarantiestelsel houdt in dat, wanneer een bank niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen, de rekeninghouders in ieder geval gegarandeerd 100.000 euro per persoon terug krijgen. Deze regeling geldt ook in 2020 en 2021.

De voorwaarden van de bank zijn belangrijk

Sowieso moet u de voorwaarden dus goed lezen:
  • De bank moet door DNB zijn erkend en dus onder het depositogarantiestelsel vallen.
  • Uw deposito moet een tot het garantiestelsel toegelaten achtergestelde deposito zijn. Vraag dit dus altijd eerst na bij betreffende bank, voordat u een achtergesteld deposito neemt.

Rente

Overigens kunt u wel bewust voor een achtergesteld deposito kiezen in verband met de hoge rente. Zoekt ook eens zelf naar de hoogste rente sparen bij Nederlandse banken. Waarschijnlijk resulteert dat in een hogere spaarrente dan u nu al krijgt. Verder geldt als regel dat naarmate de looptijd van een spaarrekening groter is, de spaarrente ook hoger zal zijn. Zo is in de regel de rente op een termijndeposito van vijf jaar een stuk hoger dan de rente op een direct opneembare rekening. Het is aan u om te bepalen of het extra bedrag aan rente opweegt tegen het feit dat u dan ook een tijdje niet meer aan uw geld kunt komen. Bovendien is het zo dat de ene bank daarin veel verder gaat dan de ander. Het loont zeker de moeite om een spaarbanken en verzekeraars te vergelijken voordat u de keuze voor een bepaalde spaarrekening maakt.

Slot

Als u uw geld bij meerdere banken plaatst, moet u er op letten dat de banken een zelfstandige vergunning hebben. Dat kunt u via DNB gemakkelijk nagaan. Als het niet om verschillende zelfstandige banken gaat, maar om banken die onder één moederbank vallen, worden de verschillende rekeningen in feite als één rekening beschouwd. U komt dan maar één keer voor de garantieregeling in aanmerking. Verschillende rekeningen bij echt verschillende banken, die niet alleen in naam maar ook qua vergunning verschillend zijn, komen per rekening voor de garantie in aanmerking.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer deposito sparen?Wanneer deposito sparen?Hoe kunt u ook in 2022 succesvol deposito sparen met een spaardeposito bij een bank, zeker nu de inflatie zo hoog is? De…
Hoge rente op achtergesteld depositoHoge rente op achtergesteld depositoWat is een achtergestelde deposito? Wie zijn geld wat langer kan wegzetten, kiest voor een spaardeposito vanwege de hoge…
Deposito sparen bij bank geeft de hoogste renteDeposito sparen bij bank geeft de hoogste renteDeposito sparen is in veel gevallen sparen met een hoog rendement en meer rente. U kunt met een juiste spreiding en depo…
De hoogste spaarrente op termijnrekening (BE)De hoogste spaarrente op termijnrekening (BE)De hoogste vaste spaarrente krijgt u vooral op een termijnrekening, termijndeposito of spaardeposito. Bij welke bank moe…

Geld lenen bij Freo en Lage LandenGeld lenen bij Freo en Lage LandenFreo is goedkoop krediet aanvragen en boetevrij aflossen bij een bank en was lange tijd te zien op het shirt van PSV. Sn…
Houd de kredietbeoordelaars maar in de gatenHoud de kredietbeoordelaars maar in de gatenDe kredietbeoordelaars, de krediet rating agencies en rating bureaus als Standard & Poors, Moody's en Fitch dreigden de…
Bronnen en referenties
Reacties

Brand B. H., 25-12-2009
Heeft iemand ervaring met deposito's van Credit Europe bank? Reactie infoteur, 15-12-2019
Beste Brand B.H.,
Voor de bank Credit Europe verwijs ik u naar het artikel:

https://financieel.infonu.nl/sparen/19980-spaarrente-credit-europe.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Prakaash, 20-10-2009
Hoi,

Kan iemand mij vertellen hoe in de voorwaarden van een deposito is omschreven. Dat het om een achtergestelde deposito gaat.
Hoe kan ik achtergestelde deposito herkennen.

Met vriendelijke groet,

prakaash@live.nl Reactie infoteur, 26-01-2018
Beste Prakaash,
Het eerste herkenningspunt is de veel hogere spaarrente. Bovendien zullen de website en de voorwaarden het vermelden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Loet Wassing, 19-10-2008
Valt een termijn deposito van 1 jaar onder de categorie achtergesteld deposito? Reactie infoteur, 26-01-2018
Beste Loet Wassing,
Niet de termijn van een deposito bepaalt of een deposito achtergesteld is. U moet de produktvoorwaarden van een deposito goed bekijken, waaruit duidelijk moet blijken, dat betreffende deposito achtergesteld is. Zo zijn er niet achtergestelde deposito's te verkrijgen met looptijden van vele jaren.

Met vriendelijke groet,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 15-11-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.