Welk spaardeposito kiest u het beste

Welk spaardeposito kiest u het beste Welk spaardeposito of welk termijndeposito kiest u in 2021 voor een mooi rendement? Een spaardeposito of termijndeposito geeft een hogere rente dan een gewone spaarrekening. Bovendien geeft een spaardeposito een vaste rente voor de looptijd van de spaarrekening. Geen rente daling, maar een blijvend vaste rente. Wees voorzichtig met een achtergesteld deposito en let op de opnamekosten.

Deposito sparen tegen hoge depositorente

Elke bank biedt wel een spaardeposito of termijndeposito aan. Over het algemeen gaat het dan om rekeningen, waarop u voor langere tijd geld wegzet tegen een aantrekkelijke rente. Maar daarmee is zeker niet gezegd dat alle spaardeposito’s de zelfde zijn. Er zijn grote verschillen in looptijd, rente, beperkende voorwaarden en zo verder. Daarom een kort overzicht.

Achtergesteld deposito of niet doen?

Met deze vraag begint het eigenlijk allemaal. Met wat voor een deposito hebt u van doen. Banken bieden een hoge rente op een achtergesteld deposito. De crux is echter, dat bij een faillissement of bij betalingsproblemen alles wat achtergesteld is, ook als laatste in de rij staat, om nog uitbetaald te worden. Bovendien valt een achtergesteld deposito niet zonder meer onder het depositogarantiestelsel van De Nederlandse Bank.

Flexibele deposito’s

Bij gewone deposito’s zet u uw geld voor langere tijd weg, en is tussentijds boetevrij geld opnemen niet aan de orde. Het voordeel van Flexibele deposito’s is dat u ook tijdens de looptijd bedragen mag opnemen of bijstorten. Deze flexibiliteit heeft vaak ook een prijs, doordat de uitgekeerde rente lager is. Maar voor wie onverwacht toch een deel van zijn geld moet opnemen is een flexibel deposito een uitkomst.

Deels boetevrij geld opnemen

Bij een bestemmingsdeposito zijn de looptijd en de opname mogelijkheden bepalend:
  • De looptijd is betrekkelijk kort: van 3 tot 6 maanden.
  • Voor de opnames geldt: Neen Tenzij. Dat wil zeggen dat tussentijds het tegoed alleen kan worden opgenomen, wanneer de bestemming van het geld van tevoren met de spaarbank is overeengekomen. Denk aan de verbouwing of de financiering van uw huis.

Spaardeposito, maar in welke valuta?

Een vreemde valutadeposito luidt in een andere valuta dan de euro. Denk aan vreemde valuta als Amerikaanse dollars, Japanse Yen of Turkse Lira’s. De rente is vaak aantrekkelijk, maar u loopt een valutarisico. Weeg dus altijd de hogere rente af tegen het eventuele risico. Overigens kunnen valuta ook in uw voordeel stijgen, waardoor het rendement verder toeneemt.

Wat is een annuïteitendeposito?

De Annuïteitendeposito is vooral geschikt voor wie regelmatig een extra inkomen wil krijgen uitgekeerd. U legt namelijk eenmalig een bedrag in, waarna tijdens de looptijd van het annuïteitendeposito maandelijks een vast bedrag wordt uitgekeerd, totdat het deposito leeg is.

Opnamekosten spaardeposito in 2021

Vaak is bijstorten op een deposito niet mogelijk maar tijdens de looptijd geld opnemen ook niet. Soms is geld opnemen wel mogelijk maar tegen een boete. Boetevrij kan meestal in geval van:
  • Overlijden;
  • Huwelijk;
  • Arbeidsongeschiktheid;
  • Werkloosheid;
  • Samenwonen;
  • Aankoop van een woning.

Slot sparen met spaardeposito

Wie bij een bank op zoek gaat naar een spaardeposito of termijndeposito zal ook zien dat de rente vaak aantrekkelijk is. Zeker wanneer u het geld wat langer kunt laten staan.

Lees verder

© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bigbank, buitenlandse spaarbank in NederlandBigbank, buitenlandse spaarbank in NederlandBigbank is buitenlandse spaarbank waar u kunt sparen met een hoge spaarrente op een spaardeposito. U kunt zo met een dep…
Een flexibel deposito met hoge renteEen flexibel deposito met hoge renteSpaargeld op een spaardeposito zetten in 2021 en toch flexibel zijn, kan met een flexibel deposito. Zo hebt u de zekerhe…
Spaarrente NIBC DirectSpaarrente NIBC DirectNIBC Direct is een bekende online bank met een relatief hoge rente ten opzichte van de grootbanken. Deze hogere spaarren…
Wanneer deposito sparen?Wanneer deposito sparen?Hoe kunt u ook in 2022 succesvol deposito sparen met een spaardeposito bij een bank, zeker nu de inflatie zo hoog is? De…

Internetspaarrekening of een spaardeposito met hoogste renteInternetspaarrekening of een spaardeposito met hoogste renteIs het in 2022 nog mogelijk om te sparen met hoge rente? De gewone internet spaarrekening is nog altijd aantrekkelijk va…
Is groensparen of groen beleggen fiscaal slim?Is groensparen of groen beleggen fiscaal slim?Belastingvrij groen sparen of groen beleggen? In 2020 en 2021 kunt u fiscaal gezien het beste omzien naar de mogelijkhei…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.