Lijfrente banksparen: Wat is het en wat zijn de voordelen?

Lijfrente banksparen: Wat is het en wat zijn de voordelen? Wat is lijfrente banksparen precies? Wat zijn de voordelen, wanneer je kiest voor banksparen in plaats van voor een andere manier om vermogen op te bouwen voor je pensioen? Mag je met lijfrente banksparen inderdaad belastingvrij sparen tegen een hoge rente? En mag je je bestaande lijfrentepolis misschien ook omzetten naar een lijfrente bankspaarrekening? En hoe kun je aanbieders van lijfrente sparen het beste met elkaar vergelijken op de hoogste rente en voorwaarden?

Waarom zou je kiezen voor lijfrente banksparen?

De overheid probeert banksparen aan te moedigen om consumenten te ondersteunen in hun vermogensopbouw voor het aflossen van hun hypotheek of het aanvullen van hun pensioen. Banksparen is namelijk heel aantrekkelijk, omdat je belastingvrij mag sparen en relatief veel rente krijgt. Daarom is het sinds een paar jaar ook mogelijk om een bestaande lijfrentepolis of lijfrenteverzekering om te zetten naar een lijfrente bankspaarrekening, zodat je de kans krijgt als consument om optimaal gebruik te maken van de voordelen van banksparen.

Wat is lijfrente banksparen ofwel lijfrentesparen?

Je spaart voor je pensioen op een speciale lijfrente bankspaarrekening en mag wat je hebt gespaard pas opnemen, wanneer je ook echt gaat pensioneren. Je kunt het geld dan laten uitkeren in een lijfrente, zodat je extra inkomen ontvangt op maandelijkse basis. Je hoeft in de tussentijd geen belasting te betalen over je spaartegoed en krijgt een rente, die veel hoger ligt dan bij gewone spaarrekeningen en dan spreken we over maar liefst minimaal 2% verschil in rente op jaarbasis. Wat je spaart wordt, ook bij faillissement van een bank, gegarandeerd door de overheid en is dus absoluut veilig.

Wat zijn de voordelen van banksparen met lijfrente?

Wanneer je kiest voor banksparen, krijg je een veel hogere rente dan je bij een normale spaarrekening zou krijgen. Ook betaal je nooit te hoge kosten, omdat de overheid bewust concurrentie tussen partijen stimuleert om voor consumenten de kosten van banksparen laag te houden. Bovendien hoef je over wat je spaart via banksparen geen belasting te betalen en dat is natuurlijk extra gunstig.

Je mag het geld dat je opbouwt wel alleen gebruiken om je pensioen mee aan te vullen maar dat pensioen wordt met dit product ook nog eens gegarandeerd en het is dus een heel veilige manier om te sparen voor de toekomst.

Hoe kun je aanbieders van lijfrente banksparen met elkaar vergelijken?

Banksparen met je lijfrente wordt aangeboden door bijna alle banken en verzekeringsmaatschappijen, zoals onder andere Reaal, Zwitserleven, Ohra, Rabobank en ABN AMRO. Over het algemeen zullen de voorwaarden van het product niet veel verschillen tussen de aanbieders maar kunnen de exacte spaarrente en de kosten, die worden berekend, wel anders zijn. Het beste is dan ook om je goed te oriënteren op de mogelijkheden bij meerdere aanbieders en om liefst ook een offerte op te vragen, zodat je rente, kosten en de exacte voorwaarden van het product goed naast elkaar kunt leggen.
© 2010 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lijfrentesparen: Wat zijn de voordelen en kosten?Lijfrentesparen is een vorm van banksparen, waarbij je aan het einde van de looptijd jouw opgebouwde vermogen krijgt uit…
Lijfrente sparen of lijfrentepolis in 2020 en 2021?Lijfrente sparen of lijfrentepolis in 2020 en 2021?Lijfrente uit lijfrente sparen bij een bank (banksparen) of uit een lijfrentepolis en lijfrenteverzekering bij een verze…
Lijfrente berekenen: Uitkering uit vrijvallende lijfrenteWanneer je een koopsompolis of lijfrentepolis afsluit of begint met lijfrente banksparen, krijg je daar natuurlijk op ee…
Lijfrente of banksparen?Lijfrente of banksparen?Lijfrenteverzekering of lijfrente banksparen, wat zijn de verschillen? Sparen voor een extra inkomen en kapitaal kunt u…

Zakelijke rekening: Openen en kosten van rekening en kredietZakelijke rekening: Openen en kosten van rekening en kredietWanneer je een bedrijf begint, heb je natuurlijk ook een zakelijke rekening nodig maar waar kun je het beste een zakelij…
Bronnen en referenties
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 05-03-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.