Sparen: Haal de vrek uit jezelf!

Sparen: Haal de vrek uit jezelf! Om zeven uur in de ochtend vertrek je naar school, om vervolgens pas laat thuis te komen. Je bent hartstikke moe en een bijbaantje moet je even helemaal niks van weten. Of je woont al samen, maar kan niet altijd goed rondkomen. Ondanks dat heb je geld nodig om jezelf te voorzien van je behoeften. Of je wilt gewoon sparen voor je aankomende vakantie of rijbewijs. Hieronder wat tips om je te helpen.

Aanbiedingen

Zo nu en dan hebben supermarkten of drogisterijen een aanbieding. Denk bijvoorbeeld aan de actie van Nivea shampoo '2 halen, 1 betalen'. Twijfel niet en sla meteen voor het hele jaar in. Dit is misschien in één keer een grote kostenpost, maar het loont. Gemiddeld gebruikt een mens 25 flessen shampoo per jaar. Als je hier de helft gratis van krijgt kan dat al oplopen naar €50,00. Als je samenwonend bent is dit dus al gauw €100,00. Sla bij dit soort aanbiedingen dus je slag!

Geldpot

Het is het einde van de dag en je portemonnee bevat alleen nog wat kleine muntjes van €0,10, €0,20, €0,50 of meer. Doe deze munten aan het eind van de dag in een pot en hou dit een aantal maanden vol. Uit eigen ervaring blijkt dat al snel €100,00 in de pot zit die je anders had uitgegeven aan andere dingen.

Pinpas

Deze tip moet je alleen uitvoeren als je zeker weet dat je jouw pinpas kan missen. Geef je pinpas aan een vriend of aan je ouders. Maak met hen de afspraak dat je de pas terugkrijgt na een week of langer. Geen pinpas is ook geen uitgave. Een andere optie is om je pas door te knippen en een nieuwe aan te vragen bij de bank. Dit duurt ook altijd een aantal dagen.

Nog één biertje dan

Lekker een avondje weg met vrienden. Je stelt voor om niet te veel uit te geven. Helaas blijkt het allemaal zo gezellig te zijn dat je maar geld uit blijft geven. Voorkom dit door in eerste instantie wat minder vaak uit te gaan. Een avondje thuis op de bank is ook gezellig met vrienden. Een andere optie is om een rekening te openen bij de desbetreffende kroeg. Je vertelt de barman/vrouw dat je graag wilt betalen als de rekening boven een bepaald bedrag komt. Zo kan je zorgeloos drinken en weet je wanneer je de grens hebt bereikt.

Vastzetten rekening

Als je graag wil sparen denk dan na met welk doel je dit doet en hoeveel geld je wilt sparen. Open een spaarrekening en zet hier een vast bedrag op dat iedere maand gestort wordt. Je kan bijvoorbeeld een percentage van je loon vastzetten, je studiefinanciering, etc. Je kan hierdoor niet aan het geld komen en dus ook niet uitgeven.

Verkopen onnodige dingen

Als je zolder, kast of lades vol staan met spullen die je niet gebruikt, nooit gebruikt of niet meer gaat gebruiken, verkoop deze dan. Zoek een lokale rommelmarkt op waar je de spullen verkoopt. Marktplaats of social media zijn ook goede plaatsen om spullen te koop aan te bieden.

Telefoonkosten

Tegenwoordig heeft iedereen een mobiel. De één neemt genoeg met de meest simpelste versie, de ander wil er alles mee kunnen doen. Een feit is wel dat de kosten van een telefoon soms naar de 40 tot 50 euro gaan. Deze kosten zijn dan voor een x aantal minuten bellen en een x aantal aan MB voor internet. Als je aan het eind van de maand genoeg belminuten en internet overhoudt, is een ander goedkoper abonnement misschien beter. Uiteindelijk zal je echte vrienden toch wel blijven spreken en zien.

Éénmaal boodschappen doen

Als jij iedere dag na het werk even snel boodschappen gaat doen voor morgen en morgen weer boodschappen voor overmorgen kost dit veel meer dan wanneer je in één keer boodschappen doet voor de hele week. Grote verpakkingen zijn in verhouding goedkoper dan kleine verpakkingen. Doe voortaan dus voor de hele week of maand boodschappen.

Kraanwater

Je sport of bent op dieet en daarom drink je graag water. Maar waarom koop je iedere week flesjes water voor een paar euro? Koop of bewaar een flesje en doe hier voortaan kraanwater in. Die paar euro's per week zijn al snel €100,00 per jaar.

Bibliotheek

Voor de fanatieke lezers onder ons: koop niet al je boeken! Een boek betaal je al snel 10 - 20 euro voor. In de bibliotheek kan je meestal voor een paar euro per jaar onbeperkt boeken lenen. Dezelfde leesplezier voor tientallen euro's minder.

Kerstcadeaus

Heel Nederland gaat massaal kerstinkopen doen in december, het liefst een aantal dagen ervoor. Maar als jij al weet wat jij aan iedereen geeft, haal het dan! Wacht niet tot december en de gigantische prijsverhogingen.

Verjaardagen

Een goeie vriend is jarig of je één van je ouders wordt 50 jaar. Groot feest dus en een groot mooi cadeau. Dat laatste hoeft niet meteen duur te zijn. Vakantieveilingen biedt namelijk bijzondere en leuke aanbiedingen aan voor een kleine prijs. Een leuke fotoshoot van drie uur + uitdrukken van foto's kost meestal rond de 20 - 30 euro. Ook kan je voor nog geen 100 honderd euro naar Praag of Parijs. Leuk hoeft niet duur te zijn!

Auto maakt je lui en arm

Heerlijk zo'n auto. Je bent overal binnen een paar minuten en je zit lekker droog en warm. Maar als je gaat tanken reken je steeds weer 50 - 100 euro af. Voorkom dat door wat vaker de fiets te pakken. Het houdt je fit, schoner voor het milieu en beter voor jouw geldpotje!

Sparen is lastig, maar met bovenstaande tips kom je een heel eind!
© 2013 - 2022 Vanzadelhoff, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pin sparen ABN AMRO is automatisch sparen met rentePin sparen ABN AMRO is automatisch sparen met renteHoe werkt het pin sparen van ABN AMRO? Het is een nieuwe manier van automatisch sparen tegen een hoge rente. Pin sparen…
Makkelijk en effectief geld sparenMakkelijk en effectief geld sparenGeld sparen kan best lastig zijn. Veel dingen worden steeds duurder en je hebt vaak al veel geld uitgegeven zonder dat j…

Spaarpot en inzicht in geldzaken via widgets RabobankSpaarpot en inzicht in geldzaken via widgets RabobankWilt u ook eenvoudig inzicht hebben in uw geldzaken, spaardoel, uitgaven, uw spaarpot en uw inkomsten? Via widgets kunt…
Lijfrente berekenen: hoe reken je de lijfrente zelf door?Lijfrente berekenen: hoe reken je de lijfrente zelf door?Met de lijfrente via een verzekeraar of bank kun je handig bruto sparen, zodat je iets extra’s achter de hand hebt. Het…
Bronnen en referenties
Vanzadelhoff (71 artikelen)
Laatste update: 04-12-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.