Geld lenen aan de kinderen

Geld lenen aan de kinderen Ouders willen hun kinderen graag financieel helpen bij het kopen van een eigen huis. Ze kunnen dat doen door een bedrag te schenken maar geld lenen tegen een marktconforme rente biedt beide partijen meer (fiscale) voordelen dan geld schenken.

Hoe ouders voordelig geld lenen aan hun kinderen

Stel als vermogend ouder heeft u een paar ton spaargeld zonder directe bestemming en u wilt daarvan € 100.000,- in de vorm van een hypotheek aan uw kind verstrekken voor de aankoop van een woning.

Voor een vergelijkbare lening bij de bank zou het kind bij een looptijd van 10 jaar bijvoorbeeld 5% aan rente moeten betalen. De fiscus acht het in zo’n geval verantwoord dat u daarvoor bij zoon of dochter een zogenaamd “marktconforme” rente van 6,25% in rekening brengt en dat is aanzienlijk meer dan u elders voor uw spaargeld kunt ontvangen. Een marktconforme rente staat gelijk aan een gangbaar hypotheektarief plus of min een kwart.

En voor de belasting maakt het volstrekt niet uit of u uw spaarcenten op de bank heeft staan of ze aan uw kinderen uitleent. In beide gevallen bent u er 1,2% vermogensrendementsheffing over verschuldigd.

Hoe kinderen profiteren bij een lening van de ouders

Aangezien vanaf augustus 2011 de regels voor het verstrekken van hypotheken door banken opnieuw worden aangescherpt, wordt het met name voor starters op de woningmarkt steeds interessanter om te bekijken of geld lenen van de ouders niet een aantrekkelijke optie is.

Kinderen profiteren maximaal bij een lening van hun ouders als dat geld wordt aangewend voor de aanschaf, verbouwing en/of verbetering van een woning. In dat geval immers valt de lening fiscaal gezien in box 1 en betaalt de fiscus mee.

Veronderstel bijvoorbeeld dat uw kind de jaarlijks verschuldigde bruto rente van € 5.000,- kan aftrekken tegen 42%. Dat resulteert in een belastingteruggaaf van € 2.100,-. De netto rentelast bedraagt derhalve € 2.900,=.

Welke rente moet u vragen?

Ouders die het beste met hun kinderen voor hebben, zijn wellicht geneigd om de hypotheek tegen een zo aantrekkelijk mogelijke (= lage) rente aan te bieden. Toch is het fiscaal gezien slimmer om de maximale rente te vragen. U doet zich daarbij zelf niet tekort terwijl dat evenmin ten koste hoeft te gaan van uw kind. Niet alleen heeft men als ouder een hoger rendement over zijn spaargeld, maar de extra rente levert zoon of dochter extra fiscaal voordeel op.

Als compensatie voor de hogere bruto maandlast (meer rente) kan men zijn kind voor een verjaardag of bij een andere feestelijke gelegenheid een aardig bedrag schenken. In het jaar 2011 kan men op die manier tot maximaal € 5.030,= gebruik maken van de schenkingsvrijstelling.

Let op: rente betalen is voorwaarde voor fiscale renteaftrek

Om de fiscale renteaftrek niet in gevaar te brengen mag een eventuele schenking nooit het karakter hebben van kwijtgescholden rente. Het is van belang dat alle verschuldige rentebedragen daadwerkelijk aan de ouders worden betaald om naar de fiscus elke schijn van kwijtschelding te vermijden. Alleen op die manier komt men in aanmerking voor fiscale renteaftrek. Een eventuele schenking moet dus formeel geheel los staan van de rentebetaling.

Moet u een notaris inschakelen?

Als u uw kinderen een lening onder hypothecair verband wil verstrekken, is daarvoor geen notariële inschrijving noodzakelijk. Een onderhandse lening zonder tussenkomst van een notaris brengt uiteraard minder kosten met zich mee. Uw kinderen kunnen zich daardoor de notariskosten voor inschrijving van de hypotheekakte besparen.

Overigens heeft u als geldgever wel meer garanties dat u uw geld terugkrijgt als u de notaris wél een inschrijving in het hypotheekregister laat verzorgen. Bij leenbedragen van enige omvang (vanaf € 50.000,-) is het aan te bevelen om toch een notaris in te schakelen, temeer daar de notariskosten voor uw kind fiscaal aftrekbaar zijn.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lenen met huis als onderpandDe overwaarde van de woning kunt u benutten om geld te lenen met het huis als onderpand. Oftewel: het afsluiten van een…
Geld lenen van ouders en familieGeld lenen van ouders en familieKinderen lenen regelmatig geld bij hun ouders of andere familieleden. Zij kiezen in 2022 voor deze familiebank en famili…

Gunstige leningenGunstige leningenGeleend kapitaal moet altijd worden terugbetaald maar rente betalen is geen wezenlijk kenmerk van krediet. Er bestaan oo…
Effectieve jaarrente: berekeningEffectieve jaarrente: berekeningEen van de belangrijkste indicatoren voor het beoordelen van kredietaanbiedingen is de effectieve rente. Maar veel kredi…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 27-12-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.