Lenen met huis als onderpand

De overwaarde van de woning kunt u benutten om geld te lenen met het huis als onderpand. Oftewel: het afsluiten van een hypothecair krediet of hypothecaire lening. Geld lenen met het huis als onderpand heeft het grote voordeel dat de rente lager ligt dan bij een consumptief krediet of andere leenvorm.

Hypothecaire lening

Een lening met het huis als onderpand wordt “hypothecair krediet”, “hypothecaire lening” of “eigen huis krediet” genoemd. Om te profiteren van de fiscale voordelen die deze leenvorm kan bieden, kunt u de lening gebruiken voor het verbouwen of verbeteren van uw woning, maar u kunt het krediet ook gebruiken voor consumptieve uitgaven, zoals de aanschaf van een nieuwe auto.

Overwaarde benutten voor lening met huis als onderpand

De overwaarde is de ruimte tussen de bestaande hypotheekschuld en de marktwaarde van de woning. U kunt de overwaarde benutten om een lening af te sluiten met uw woning als onderpand. Banken en andere geldverstrekkers spelen hier handig op in door verschillende financiële producten aan te bieden. Enkele voorbeelden van leningen met de woning als onderpand:
  • Rabobank: Hypotheekkrediet
  • ABN AMRO: Flexibel Hypotheekkrediet

Hoeveel kan ik lenen met het huis als onderpand?

De hoogte van een lening met huis als onderpand is afhankelijk van uw inkomen en de WOZ-waarde van uw woning.

Voordelen lenen met huis als onderpand

De voordelen van lenen met het huis als onderpand zijn de lage rente en het feit dat u vrij kunt opnemen en aflossen zolang u de afgesproken kredietlimiet niet overschrijdt. U mag boetevrij aflossen, zoveel u wilt. De rente is zo laag, omdat het onderpand (de woning) zekerheid biedt aan de hypotheekverstrekker, namelijk de zekerheid dat de lening terug wordt betaald inclusief rente. Als de consument zijn betalingsverplichtingen niet nakomt, dan mag de hypotheekverstrekker het recht van parate executie uitoefenen en de woning verkopen op een openbare veiling (executoriale verkoop).

Hypothecair krediet: lening met de laagste rente

Hypothecair krediet is dus van alle leenvormen de goedkoopste: de lening met de laagste rente. U kunt een dergelijke lening afsluiten zonder tussenkomst van de notaris en u kunt snel over het gewenste hypotheekbedrag beschikken. . Qua voorwaarden is een lening met uw woning als onderpand dus redelijk gunstig.

Rente aftrekbaar van hypothecair krediet

De rente van een lening met het huis als onderpand is in een aantal gevallen fiscaal aftrekbaar, namelijk wanneer u de lening gebruik voor het verbouwen of verbeteren van uw woning.

Is een lening met het huis als onderpand hetzelfde als een tweede hypotheek?

Een lening met het huis als onderpand is niet hetzelfde als een tweede hypotheek. Een tweede hypotheek moet worden ingeschreven in het Kadaster: u zult een notaris moeten inschakelen. U kunt ook sneller over uw geld beschikken dan met een tweede hypotheek.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lenen met onderpand: voordelen lenen met onderpandEr zijn verschillende vormen van lenen op onderpand. De bekendste lening is de hypothecaire lening, waarbij de woning he…
Lenen met onderpand: Meer en voordeliger lenen op onderpandWanneer je als consument bij een bank of financiële instelling geld leent, wordt er nauwkeurig gekeken hoeveel jij op ba…
Bouwgrondlening: geld lenen om een stuk bouwgrond te kopenBouwgrondlening: geld lenen om een stuk bouwgrond te kopenStel je wilt een huis bouwen en je hebt je oog laten vallen op een mooi gelegen bouwgrond. Bouwgrond is tegenwoordig ech…

Auto kopen met huurkoopAuto kopen met huurkoopHuurkoop is een kredietvorm die vaak voorkomt bij het kopen van auto’s. De kredietverstrekker stelt de auto voor een bep…
Wat is bankgarantie?Wat is bankgarantie?Wat is een bankgarantie? Een bankgarantie geeft de verkoper de zekerheid dat de bank een gedeelte van de aankoopsom beta…
Bronnen en referenties
  • Afab
  • Rabobank
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 09-07-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.