InfoNu.nl > Financieel > Lenen > Lenen met huis als onderpand

Lenen met huis als onderpand

De overwaarde van de woning kunt u benutten om geld te lenen met het huis als onderpand. Oftewel: het afsluiten van een hypothecair krediet of hypothecaire lening. Geld lenen met het huis als onderpand heeft het grote voordeel dat de rente lager ligt dan bij een consumptief krediet of andere leenvorm.

Hypothecaire lening

Een lening met het huis als onderpand wordt “hypothecair krediet”, “hypothecaire lening” of “eigen huis krediet” genoemd. Om te profiteren van de fiscale voordelen die deze leenvorm kan bieden, kunt u de lening gebruiken voor het verbouwen of verbeteren van uw woning, maar u kunt het krediet ook gebruiken voor consumptieve uitgaven, zoals de aanschaf van een nieuwe auto.

Overwaarde benutten voor lening met huis als onderpand

De overwaarde is de ruimte tussen de bestaande hypotheekschuld en de marktwaarde van de woning. U kunt de overwaarde benutten om een lening af te sluiten met uw woning als onderpand. Banken en andere geldverstrekkers spelen hier handig op in door verschillende financiële producten aan te bieden. Enkele voorbeelden van leningen met de woning als onderpand:
  • Rabobank: Hypotheekkrediet
  • ABN AMRO: Flexibel Hypotheekkrediet

Hoeveel kan ik lenen met het huis als onderpand?

De hoogte van een lening met huis als onderpand is afhankelijk van uw inkomen en de WOZ-waarde van uw woning.

Voordelen lenen met huis als onderpand

De voordelen van lenen met het huis als onderpand zijn de lage rente en het feit dat u vrij kunt opnemen en aflossen zolang u de afgesproken kredietlimiet niet overschrijdt. U mag boetevrij aflossen, zoveel u wilt. De rente is zo laag, omdat het onderpand (de woning) zekerheid biedt aan de hypotheekverstrekker, namelijk de zekerheid dat de lening terug wordt betaald inclusief rente. Als de consument zijn betalingsverplichtingen niet nakomt, dan mag de hypotheekverstrekker het recht van parate executie uitoefenen en de woning verkopen op een openbare veiling (executoriale verkoop).

Hypothecair krediet: lening met de laagste rente

Hypothecair krediet is dus van alle leenvormen de goedkoopste: de lening met de laagste rente. U kunt een dergelijke lening afsluiten zonder tussenkomst van de notaris en u kunt snel over het gewenste hypotheekbedrag beschikken. . Qua voorwaarden is een lening met uw woning als onderpand dus redelijk gunstig.

Rente aftrekbaar van hypothecair krediet

De rente van een lening met het huis als onderpand is in een aantal gevallen fiscaal aftrekbaar, namelijk wanneer u de lening gebruik voor het verbouwen of verbeteren van uw woning.

Is een lening met het huis als onderpand hetzelfde als een tweede hypotheek?

Een lening met het huis als onderpand is niet hetzelfde als een tweede hypotheek. Een tweede hypotheek moet worden ingeschreven in het Kadaster: u zult een notaris moeten inschakelen. U kunt ook sneller over uw geld beschikken dan met een tweede hypotheek.
© 2011 - 2020 Rebeccahoogers, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Lenen met onderpand: voordelen lenen met onderpandEr zijn verschillende vormen van lenen op onderpand. De bekendste lening is de hypothecaire lening, waarbij de woning he…
Lenen met onderpand: Meer en voordeliger lenen op onderpandWanneer je als consument bij een bank of financiële instelling geld leent, wordt er nauwkeurig gekeken hoeveel jij op ba…
WOZ-krediet: geld lenen dankzij de overwaarde van je woningWOZ-krediet: geld lenen dankzij de overwaarde van je woningAls je huis met de jaren een hogere waarde heeft verkregen, dan kan je een beroep doen op het WOZ-krediet. Het WOZ-kredi…
Lening afsluiten zonder BKR: geld lenen met onderpandLening afsluiten zonder BKR: geld lenen met onderpandLenen is er niet makkelijker op geworden sinds de economische crisis van 2008 en de nasleep ervan. Banken zijn strenger…
Lenen & snel geld lenen met uw auto als onderpandLenen & snel geld lenen met uw auto als onderpandAuto verpanden of snel geld lenen kan in 2020 via aanbieders Ferratum, Voorschotje en bijvoorbeeld Cashdrive. 100 euro t…
Bronnen en referenties
  • Afab
  • Rabobank

Reageer op het artikel "Lenen met huis als onderpand"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Rebeccahoogers
Gepubliceerd: 09-07-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!