Particulieren lenen van particulieren

Particulieren lenen van particulieren We hebben niet per se een bank nodig om geld te krijgen. Als alternatief bestaan er tegenwoordig online kredietplatforms die bemiddelen in kredieten tussen particulieren: de een zoekt geld, de andere heeft het, en op het internet treft men elkaar.

Krediet van particulieren aan particulieren

De financiële crisis is door sommige kredietverstrekkers slim gebruikt om hun activiteiten uit te breiden. Het begon allemaal met Zopa. De Britten begonnen ermee in 2005 en op dit moment zijn er al kredietmarkten in Duitsland, Oostenrijk, Japan, Italië en de VS. En zoals dat met goede ideeën op internet nu eenmaal gaat, bestaan er inmiddels ook al tientallen alternatieven waaronder sinds december 2010 het Nederlandse "Geldvoorelkaar".

Sommigen beschouwen het omzeilen van de bank bij kredietverstrekking zelfs als gat in de markt. "Social Lending" betekent dat privépersonen aan elkaar geld lenen, terwijl de banken worden gepasseerd. Op zich niet vreemd want de banken zijn ergens tussen Basel II (strengere interne richtlijnen) en de huidige crisis, gestopt met het uitlenen van gelden. Men kan dat moeilijk ontkennen!

Leningen met een rente vanaf 1% bij Smava

Bij onze oosterburen doet vooral kredietbemiddelaar Smava in positieve zin van zich spreken, wat onder meer blijkt uit een waardering "beste keus" door de Stiftung Warentest, de tegenhanger van onze Nederlandse Consumentenbond. Iedereen kan op de website van Smava vrijblijvend een kijkje nemen tussen de verschillende kredietprojecten.

Mensen zijn er onder meer op zoek naar leningen voor:
  • een auto voor de kleindochter;
  • het opknappen van een oldtimer;
  • de financiering van een studie;
  • het starten van een makelaarskantoor.

Net als bij een bank kan men er dus het hele spectrum aan mogelijke bestedingsdoeleinden terugvinden, sommigen daarvan met veel risico's, anderen wat meer solide. Dientengevolge kennen de leningen een rentepercentage variërend van 1% tot 14%. Alles is mogelijk.

Krediet zonder toetsing?

Men associeert internetplatforms wel eens als snel, onveilig en onbetrouwbaar. Maar zeker bij Smava gaat die kwalificatie niet op. Vóórdat iemand überhaupt wordt toegelaten op de lijst van potentiële geldleners, moet die persoon eerst allerlei bescheiden zoals een uitgebreid aanvraagformulier, deugdelijke legitimatie en een bewijs van inkomen opsturen.

Vervolgens wordt de betrokkene gescreend, onder meer door middel van een Schufa-toetsing, vergelijkbaar met een BKR-toetsing bij ons. Krediet zonder toetsing bestaat dus niet bij Smava.

Pas als Smava groen licht geeft, gaat de post naar de database voor de kapitaalinzameling. Beleggers die hun geld liever uitlenen aan geldzoekende particulieren, liever dan het aan een bank toe te vertrouwen kunnen door de lijsten bladeren op zoek naar interessante projecten. Heeft iemand bijvoorbeeld 20.000 euro nodig voor een nieuwe auto, dan zou men bijvoorbeeld kunnen bijdragen voor een bedrag van 1.000,-. Men hoeft dus niet voor de gehele lening in te tekenen en kan dus zijn risico's spreiden.

Kredietrisico beperkt voor de geldgevers

Bovendien worden er uitgebreide statistieken van mogelijke kredietverliezen bijgehouden. Geldzoekenden die al meerdere leningen punctueel hebben terugbetaald, worden ook als zodanig gekenmerkt in hun kredietwaardigheidsprofiel. Beleggers worden ook geïnformeerd over de totale kredietverliezen van het platform. Want die laten zich zelfs met de grootste voorzichtigheid niet geheel vermijden. Vraag het maar aan uw bank.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Krediet van particulier aan particulierKrediet van particulier aan particulierMeestal doe je een beroep op een bank als je iets met een lening wil financieren. Nóg zijn banken de grootste geldschiet…
Geld lenen zonder bankGeld lenen zonder bankGeld lenen van particulieren zonder dat er een bank aan te pas komt. Een relatief nieuw concept dat heel erg aanslaat. L…
Leningen goedkoop samenvoegen en oversluitenLeningen goedkoop samenvoegen en oversluitenLeningen goedkoop samenvoegen tegen een lagere rente en dan oversluiten. Bundel uw leningen, dat is vaak de voordeligste…

Lening boetevrij aflossenLening boetevrij aflossenBoetevrij extra aflossen verlaagt snel de maandlasten. U bespaart zo op de rente en een eventuele boete is ook nog eens…
Nederlandse staatsobligaties kopen en verkopenNederlandse staatsobligaties kopen en verkopenNederlandse staatsobligaties zijn erg gewild. Er is veel vraag naar Nederland. Nederland schrijft de staatsobligaties ui…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 20-01-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.