Andere manier van geld lenen, zonder BKR en bank

Andere manier van geld lenen, zonder BKR en bank In december 2010 is een heel andere manier van geld lenen geïntroduceerd toen de website met de naam “geldvoorelkaar” online ging. Dat is een internetplatform waar particulieren die geld willen lenen in contact worden gebracht met particulieren die geld willen uitlenen, zonder dat het BKR of een bank aan te pas komen.

Wat is “geldvoorelkaar”?

De website “geldvoorelkaar” is een initiatief van 2 voormalige financieel adviseurs gerelateerd aan ING-bank, Van Schelven en Adams, en werd technisch vormgegeven door ICT-bedrijf Centric.

De oprichters willen met hun initiatief een nieuwe en betere manier van bankieren in de markt zetten. Centrale gedachte daarbij is, dat het uitlenen van gelden aanmerkelijk meer rente oplevert dan de inleg op een spaarrekening. En dat biedt voordelen, zowel voor de geldgever als voor de geldnemer.

Hoe werkt geldvoorelkaar?

Geldzoekenden, waarvan trouwens wel de kredietwaardigheid wordt getoetst, kunnen een kredietaanvraag op de site plaatsen, waarop geïnteresseerde beleggers kunnen inschrijven. De geldlener bepaalt zelf het bedrag, het rentepercentage en de looptijd van het krediet.

Geldzoekenden moeten wel duidelijk omschrijven waarvoor zij de lening willen gebruiken. De projecten waarvoor financiering wordt gezocht variëren van geld om een studie te bekostigen tot de aanschaf van een nieuwe keuken.

Welke kosten brengt geldvoorelkaar in rekening?

Geldvoorelkaar brengt aan beide partijen kosten in rekening:
  • Wie geld wil lenen, betaalt eenmalig € 75,- plaatsingskosten;
  • Bij het tot standkomen van een lening zijn 0,9% bemiddelingskosten verschuldigd, een percentage dat overigens ook wordt gerekend aan de geldschieter. Iedere lening levert Geldvoorelkaar dus 1,8% bemiddelingsprovisie op;
  • Over de lening is jaarlijks € 12,= administratiekosten verschuldigd.

Heeft geldvoorelkaar een bankvergunning?

Geldvoorelkaar is niet in het bezit van een bankvergunning en staat evenmin onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en/of de Nederlandsche Bank (DNB).

In Nederland kan niet iedereen zomaar het kredietbedrijf uitoefenen. Er gelden daarvoor bepaalde regels en drempelbedragen. Maar Geldvoorelkaar overschrijdt bedoelde drempels niet en is dus niet onderworpen aan de gebruikelijke rapportageverplichtingen, solvabiliteitsvoorschriften en opleidingscriteria. De huidige regelgeving voorziet daarin helaas nog niet.

Autoriteit Financiële Markten (AFM) kan Geldvoorelkaar niet verbieden

De Autoriteit Financiële Markten wijst weliswaar nadrukkelijk op de risico's voor consumenten, maar bezit geen middelen om instellingen als Geldvoorelkaar onder toezicht te plaatsen. Ook is de voor reguliere banken geldende garantieregeling niet van toepassing bij Geldvoorelkaar.

Hoe zit het met de BKR-toetsing?

Wie zich bij Geldvoorelkaar registreert als 'geldzoekende', dient onder meer zelf een BKR-beoordeling aan te leveren. Op basis daarvan wordt men door Geldvoorelkaar ingeschaald in een bepaalde risicoklasse, variërend van klasse A (laagste kredietrisico) tot klasse E (hoogste kredietrisico).

BKR registreert geen leningen van geldvoorelkaar

Maar hierbij geldt wel de kanttekening dat leningen die worden afgesloten via Geldvoorelkaar niet worden geregistreerd bij het BKR zoals dat wel gebeurt bij andere kredietinstellingen. Uit de BKR-bestanden valt dus niet op te maken óf en hoevéél geld mensen hebben geleend via kredietplatforms als Geldvoorelkaar. Geldgevers kunnen dus niet op basis van BKR-informatie beoordelen of ze hun geld ooit zullen terugzien.

Incassokosten bij betaalachterstand

Als een geldlener zijn maandelijkse verplichtingen niet nakomt, zal Geldvoorelkaar een incassoprocedure opstarten. De kosten daarvan komen voor rekening van degene die het krediet afsloot. Valt daar echter niets te halen, dan wordt de factuur van het incassobureau neergelegd bij de geldgever. Die kan dan niet alleen fluiten naar het geld dat is uitgeleend, maar krijgt ook nog eens de rekening gepresenteerd voor het invorderen van zijn eigen centjes.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld lenen: lenen zonder BKR toetsing - Let op!Geld lenen: lenen zonder BKR toetsing - Let op!Met een BKR registratie kun je wel geld lenen. Geld lenen zonder BKR toetsing kan ook. Het gaat alleen op een andere man…
Lenen zonder BKR: geld lenen in België als NederlanderLenen zonder BKR: geld lenen in België als NederlanderNederlanders die in België geld willen lenen, kunnen dit doen om meerdere redenen. Eén daarvan is om niet bij het BKR ge…
Wat houdt de BKR toetsing precies in?Wat houdt de BKR toetsing precies in?Meestal wordt er een BKR toetsing gedaan door de kredietverstrekker als je een nieuwe lening wilt afsluiten. Wat houdt d…
Snel geld lenen zonder BKR toetsing. Let op!Snel geld lenen zonder BKR toetsing. Let op!Snel geld lenen zonder BKR toetsing, waar let je op? Bij aanbieders als Reddingsgeld, Vliegend Geld, Instantlening en Ex…

Wat is bankgarantie?Wat is bankgarantie?Wat is een bankgarantie? Een bankgarantie geeft de verkoper de zekerheid dat de bank een gedeelte van de aankoopsom beta…
Tips voor een succesvol kredietgesprekTips voor een succesvol kredietgesprekVeel consumenten die geld nodig hebben, hebben vaak moeite met de weg naar de bank. Toegeven dat men krap bij kas zit, l…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 14-06-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.