Andere manier van geld lenen, zonder BKR en bank
In december 2010 is een heel andere manier van geld lenen geïntroduceerd toen de website met de naam “geldvoorelkaar” online ging. Dat is een internetplatform waar particulieren die geld willen lenen in contact worden gebracht met particulieren die geld willen uitlenen, zonder dat het BKR of een bank aan te pas komen.
Wat is “geldvoorelkaar”?
De website “geldvoorelkaar” is een initiatief van 2 voormalige financieel adviseurs gerelateerd aan ING-bank, Van Schelven en Adams, en werd technisch vormgegeven door ICT-bedrijf Centric.
De oprichters willen met hun initiatief een nieuwe en betere manier van bankieren in de markt zetten. Centrale gedachte daarbij is, dat het uitlenen van gelden aanmerkelijk meer rente oplevert dan de inleg op een spaarrekening. En dat biedt voordelen, zowel voor de geldgever als voor de geldnemer.
Hoe werkt geldvoorelkaar?
Geldzoekenden, waarvan trouwens wel de
kredietwaardigheid wordt getoetst, kunnen een
kredietaanvraag op de site plaatsen, waarop geïnteresseerde beleggers kunnen inschrijven. De geldlener bepaalt zelf het bedrag, het rentepercentage en de looptijd van het krediet.
Geldzoekenden moeten wel duidelijk omschrijven waarvoor zij de lening willen gebruiken. De projecten waarvoor financiering wordt gezocht variëren van geld om een studie te bekostigen tot de aanschaf van een nieuwe keuken.
Welke kosten brengt geldvoorelkaar in rekening?
Geldvoorelkaar brengt aan beide partijen kosten in rekening:
- Wie geld wil lenen, betaalt eenmalig € 75,- plaatsingskosten;
- Bij het tot standkomen van een lening zijn 0,9% bemiddelingskosten verschuldigd, een percentage dat overigens ook wordt gerekend aan de geldschieter. Iedere lening levert Geldvoorelkaar dus 1,8% bemiddelingsprovisie op;
- Over de lening is jaarlijks € 12,= administratiekosten verschuldigd.
Heeft geldvoorelkaar een bankvergunning?
Geldvoorelkaar is niet in het bezit van een bankvergunning en staat evenmin onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en/of de Nederlandsche Bank (DNB).
In Nederland kan niet iedereen zomaar het kredietbedrijf uitoefenen. Er gelden daarvoor bepaalde regels en drempelbedragen. Maar Geldvoorelkaar overschrijdt bedoelde drempels niet en is dus niet onderworpen aan de gebruikelijke rapportageverplichtingen, solvabiliteitsvoorschriften en opleidingscriteria. De huidige regelgeving voorziet daarin helaas nog niet.
Autoriteit Financiële Markten (AFM) kan Geldvoorelkaar niet verbieden
De Autoriteit Financiële Markten wijst weliswaar nadrukkelijk op de risico's voor consumenten, maar bezit geen middelen om instellingen als Geldvoorelkaar onder toezicht te plaatsen. Ook is de voor reguliere banken geldende garantieregeling niet van toepassing bij Geldvoorelkaar.
Hoe zit het met de BKR-toetsing?
Wie zich bij Geldvoorelkaar registreert als 'geldzoekende', dient onder meer zelf een
BKR-beoordeling aan te leveren. Op basis daarvan wordt men door Geldvoorelkaar ingeschaald in een bepaalde risicoklasse, variërend van klasse A (laagste kredietrisico) tot klasse E (hoogste kredietrisico).
BKR registreert geen leningen van geldvoorelkaar
Maar hierbij geldt wel de kanttekening dat leningen die worden afgesloten via Geldvoorelkaar niet worden geregistreerd bij het BKR zoals dat wel gebeurt bij andere kredietinstellingen. Uit de BKR-bestanden valt dus niet op te maken óf en hoevéél geld mensen hebben geleend via
kredietplatforms als Geldvoorelkaar. Geldgevers kunnen dus niet op basis van BKR-informatie beoordelen of ze hun geld ooit zullen terugzien.
Incassokosten bij betaalachterstand
Als een geldlener zijn maandelijkse verplichtingen niet nakomt, zal Geldvoorelkaar een incassoprocedure opstarten. De kosten daarvan komen voor rekening van degene die het krediet afsloot. Valt daar echter niets te halen, dan wordt de factuur van het
incassobureau neergelegd bij de geldgever. Die kan dan niet alleen fluiten naar het geld dat is uitgeleend, maar krijgt ook nog eens de rekening gepresenteerd voor het invorderen van zijn eigen centjes.