Lening boetevrij aflossen

Lening boetevrij aflossen Boetevrij extra aflossen verlaagt snel de maandlasten. U bespaart zo op de rente en een eventuele boete is ook nog eens fiscaal aftrekbaar bij uw belastingaangifte. Bij een lening bepaalt de manier van aflossen de hoogte van de boeterente en de maandelijkse lasten. U kunt maandelijks aflossen gedurende de looptijd van de lening of dit pas doen aan het einde van de looptijd. Bij een hypotheek zijn er maar liefst drie hoofdvormen van aflossing. Bepaal welke aflossing het beste bij u past. Bij een persoonlijke lening moet u bekijken of u boetevrij mag aflossen.

Lening of hypotheek aflossen kan op drie verschillende manieren

Bij de hypotheken zijn er vier vormen van aflossing:
  • Maandelijks rechtstreeks de lening aflossen. Dat geldt voor de annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek.
  • Lening niet regelmatig verplicht aflossen. Dan hebben we te maken met de aflossingsvrije hypotheek.
  • Lening later aflossen, bijvoorbeeld aan het einde van de looptijd. Dan is bij een spaarhypotheek, banksparen, beleggingshypotheek of de hybride hypotheek. Ook hier is de hypotheekrenteaftrek maximaal, maar bouwt u op een andere rekening kapitaal op.
  • Extra aflossen bovenop wat er verplicht moet worden afgelost.

Lening maandelijks aflossen, waarop moet ik letten?

Als u bij een consumptief krediet kiest voor een maandelijkse aflossing, praten we over een persoonlijke lening, een pl, ofwel een lening met een aflopend krediet. U spreekt dan het volgende vooraf af:
  • Hoeveel u wilt lenen;
  • De maandelijks aflossing van de lening;
  • Wat de bijkomende kosten zijn.

Meestal betaalt u maandelijks een annuïteit. Dat betekent dat het maandelijkse bedrag steeds even hoog is. Dit is de meest zekere manier van een lening aflossen. Belangrijk voor de maandlasten zijn de hoogte van de rente en de looptijd van de lening. Ook bij een hypotheek kunt u voor deze manier van aflossen kiezen. U weet zeker dat de schuld geleidelijk afneemt en het huis op een gegeven moment uw eigen bezit is zonder schuld. De uitstaande lening wordt namelijk steeds kleiner. Meestal vindt de betaling maandelijks plaats, maar het kan ook per kwartaal en soms per half jaar. De meeste mensen geven de voorkeur aan de betaling per maand, zodat de uitgaven goed zijn af te stemmen op de maandelijkse inkomsten.

Boetevrij aflossen

Boetevrij een hypotheek of lening aflossen is niet altijd mogelijk. Soms is het wel mogelijk maar tot een bepaald bedrag per jaar. Ga dus voordat u extra aflost na, wat u de bank aan boete moet betalen. Er zijn bovendien banken die een extra aflossing op de hypotheek toestaan zolang de WOZ-waarde van de woning lager is dan de hypotheek en er bij verkoop dus een restschuld zou ontstaan.

Hypotheekrenteaftrek en aflossen

Als u maandelijks een hypotheek aflost, neemt ook de rente die u betaalt af. Daardoor daalt uw hypotheekrenteaftrek. Het grote voordeel is rust en duidelijkheid en een geringere kans dat u met schulden blijft zitten als u het huis verkoopt. Aantrekkelijk is de mogelijkheid van de extra schenking aan een persoon die jonger is dan 40 jaar. Deze jubelton is belastingvrij en boetevrij.

De persoonlijke lening aflossen

Bij een consumptieve lening zoals een persoonlijke lening is het grote voordeel dat de kredietverstrekker minder risico loopt en daarom bereid is om een lager rentepercentage te berekenen. Een motorlening afsluiten is zo relatief goedkoop. De looptijd van de lening wordt afgestemd op uw aankoop, zodat u niet te lang met een lening blijft zitten. Bij een auto geldt vaak een looptijd van enkele jaren. Zo kunt u later een nieuwe aankoop financieren. De hoogte van de lening loopt uiteen van een paar duizend euro tot 50.000 euro. Bij de aankoop van een huis spreken we over over hogere bedragen. U mag niet bij elke bank boetevrij op een persoonlijke lening aflossen.

Doorlopend krediet aflossen

Bij een doorlopend krediet is er meer flexibiliteit. U spreekt een bepaald maximaal bedrag af dat u mag lenen. U hoeft, anders dan bij een persoonlijke lening, niet dit maximum op te nemen. Meestal moet u een klein percentage aflossen. Wat u aflost kunt u weer opnemen binnen de afgesproken limiet van de lening. U hoeft zo niet steeds een nieuwe lening af te sluiten. Hebt u wat meer geld voorhanden, dan stort u bij. Hebt u een maand met minder geld dan leent u bij. Bij de hypotheken is de krediethypotheek een vergelijkbare variant. Houdt u zich aan de regels dan zijn dit fijne kredieten. Komt u in betalingsproblemen dan moet u tijdig contact opnemen met de bank om te bekijken of er een andere financiering mogelijk is.

Alles aflossen op einde looptijd lening door te sparen

Er zijn vele leningen waarbij u aflost aan het einde van de looptijd. De meest vergaande variant bij de hypotheken is de aflossingsvrije hypotheek, waarbij u in het geheel niet maandelijks verlicht aflost. Bijkomend voordeel is een hoge rente en daarmee veel hypotheekrenteaftrek. Maar er zijn ook varianten waarbij u de hypotheek niet aflost maar op een geblokkeerde rekening spaart of belegt voor een aflossing ineens. Denk aan de spaarhypotheek, beleggingshypotheek, kapitaalverzekering of banksparen. Bijkomend voordeel is dat deze hypotheekvormen ook door de belastingdienst fiscaal worden gestimuleerd.

Een lening wel of niet extra aflossen?

Of u kiest voor geleidelijk aflossen of niet tussentijds aflossen hangt af van uw wensen en mogelijkheden. Niet aflossen maakt een lening of hypotheek juist betaalbaar. Starters op de woningmarkt hebben meestal niet veel keuze, omdat maandelijks aflossen ook hogere maandlasten betekent. Niet aflossen wordt minder problematisch als het om een langdurige lening gaat, zoals bij de aflossingsvrije hypotheek. U zult waarschijnlijk in de loop der tijd meer verdienen en dan eenvoudiger de maandlasten kunnen betalen. Bovendien is een langdurige lening na verloop van tijd aan te passen aan uw situatie. Let er wel op dat banken meestal een boeterente hanteren, als u vervroegd aflost. Klein voordeel bij een hypotheek is dat ook deze boeterente fiscaal aftrekbaar is. Dan is er de flitslening of mini lening. Ook die moet alleen met kosten worden terugbetaald als u een betalingsachterstand hebt. Vaak is dat geen probleem omdat de mini-lening een aantal dagen tot aan het nieuwe salaris moet overbruggen, maar het is wel iets waaraan u moet denken. Overigens speelt in het voordeel van een mini-lening dat het om relatief kleine bedragen gaat die relatief eenvoudig zijn terug te betalen.

Conclusie lening aflossen zonder boete

Wie wil lenen vindt online vele mogelijkheden om te zien hoeveel hij kan lenen. Denk ook altijd over hoe u de lening gaat aflossen. Wie snel en voor een kortere periode geld wil lenen kan bij vele aanbieders ook online terecht voor een snelle lening.
© 2011 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe lening aflossen (welke regels zijn er)?Hoe lening aflossen (welke regels zijn er)?Hoe gaat u uw lening aflossen, hoeveel, wat zijn hiervoor de regels in 2021 en 2022? Als u een lening afsluit, wordt in…
Hypotheek vervroegd aflossen zonder boete en boetevrijHypotheek vervroegd aflossen zonder boete en boetevrijVrijwillig uw hypotheek versneld en vervroegd boetevrij aflossen? Zonder boete en zonder de verplichting van de bank of…
Wat is een spaarkrediet?Een spaarkrediet is een variant op het doorlopend krediet. Wat is een spaarkrediet? Hoe sluit u een spaarkrediet af? Wat…
Kleine lening kanKleine lening kanGeld lenen, u wilt een klein bedrag lenen als spoedgeld aanvragen? Het gaat immers niet altijd om grote bedragen. Snel e…

Lenen tot welke leeftijdLenen tot welke leeftijdUw leeftijd speelt zeker een rol bij het geld lenen en een hypotheek. Tot welke leeftijd maximaal en vanaf welke leeftij…
Particulieren lenen van particulierenParticulieren lenen van particulierenWe hebben niet per se een bank nodig om geld te krijgen. Als alternatief bestaan er tegenwoordig online kredietplatforms…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 01-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.