Krediet van particulier aan particulier

Krediet van particulier aan particulier Meestal doe je een beroep op een bank als je iets met een lening wil financieren. Nóg zijn banken de grootste geldschieters ter wereld maar er is bij financieringen steeds meer concurrentie van leningen op internet van particulieren aan particulieren.

Leningen van particulieren aan particulieren via online-platforms

Bij dit soort leningen, meestal met terugbetaling in termijnen, zijn zowel de geldschieters als de geldleners privépersonen. Feitelijk staat het leningtype model voor de oorspronkelijke vorm van geld lenen uit een periode lang vóór het bestaan van banken, waarbij particulieren gewoon leningen zonder tussenkomst van een bank aan elkaar verstrekten .

Leningen van particulieren aan particulieren kunnen worden afgesloten via speciale internetplatforms zoals die van het Duitse Smava. Zo'n platform is bedoeld om leningzoekenden in contact te brengen met particuliere kredietgevers. Afwikkeling vindt plaats zoals bij elke andere online-marktplaats: wie een lening zoekt, plaatst daarvoor een advertentie, wie geld wil uitlenen, plaatst op vergelijkbare wijze een advertentie.

Hoe werkt een krediet tussen particulieren

Passen de essentiële gegevens zoals het leningbedrag en de aangeboden, respectievelijk de gevraagde rente bij elkaar, dan staat in beginsel niets de kredietverstrekking nog in de weg. Maar men moet er, met name als kredietgever, op letten dat men met een serieuze tegenpartij van doen heeft. Belangrijk is vooral de vraag of de terugbetaling van het uitgeleend kapitaal gegarandeerd is als de kredietnemer zijn termijnen niet meer kan betalen.

Die garantie moet absoluut aanwezig zijn want per slot van rekening verstrek je als investeerder toch niet geringe leenbedragen aan een onbekend persoon en dat zonder onderpand. Met het oog op die terugbetalingsgarantie worden dan ook uitsluitend mensen als kredietzoekenden geaccepteerd die beschikken over een uitstekende kredietwaardigheid. In de regel moet dit aan de hand van inkomensbewijzen, werkgeversverklaringen en Schufaverklaringen (vergelijkbaar met BKR) worden aangetoond.

Een lening van particulier aan particulier biedt zowel voor de kredietgever alsook voor de kredietnemer voordelen in vergelijking met mogelijke alternatieven.

De voordelen van een particulier krediet voor de kredietgever

Voor de kredietgever heeft een lening aan een particulier het grote voordeel dat men een aanzienlijk hogere rente kan krijgen dan bij andere rentedragende beleggingen zoals een spaarrekening of depositorekening. Vaak is een dergelijke investering het enige bruikbare alternatief voor een geldschieter om zijn kapitaal op andere wijze rendabel te beleggen. Met name bij de huidige marktrente is slechts een minimaal rendement van pakweg drie tot vijf procent te behalen.

Bij deze vorm van kredietverstrekking daarentegen kan men als geldschieter, afhankelijk van looptijd en aanbod van de kredietnemer, een rente tot 12% ontvangen. Gemiddeld genomen ligt de rente bij leningen tussen particulieren op het moment van schrijven (november 2010) rond de 8%, wat voor de kredietgever aanzienlijk meer is dan wat hij kan behalen met een rentedragende belegging.

Als hij dan ook nog de garantie heeft dat hij zijn kapitaal terug ontvangt en dus geen kredietrisico loopt, is het voor de kredietgever dan ook een uiterst attractieve belegging.

De voordelen van een particulier krediet voor de kredietnemer

Maar ook de geldlener heeft een voordeel, namelijk dat voor hem een rente van ongeveer 8% vaak aanzienlijk lager is dan wanneer hij moest lenen van de bank.
© 2010 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Krediet van particulieren steeds populairderKrediet van particulieren steeds populairderEen alternatief voor een lening bij de bank is het krediet van particulieren aan particulieren. Veel mensen die door de…
P2P-krediet, een nieuwe trendP2P-krediet, een nieuwe trendDe nieuwe trend: leningen van particulieren aan particulieren. Wie geld nodig had, wendde zich tot dusver tot zijn bank.…
Wat is woz krediet?Het WOZ krediet is een lening die het beste te vergelijken is met een doorlopend krediet. Een belangrijke voorwaarde voo…

Terugbetalen en kwijtschelden studieschuld DUOTerugbetalen en kwijtschelden studieschuld DUOIn dit artikel: terugbetalen van studieschuld bij DUO (voormalig IB-groep) en het kwijtschelden van de studieschuld. Bij…
Geld lenen met toetsing BKR en BKR-registratieGeld lenen met toetsing BKR en BKR-registratieU wilt geld lenen, maar kan dit bij een negatieve BKR registratie of zonder een BKR toetsing in Tiel? Dat kan soms als e…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 30-11-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.