Persoonlijke lening of doorlopend krediet

Persoonlijke lening of doorlopend krediet U wilt u een persoonlijke lening of een doorlopend krediet afsluiten in 2020 en dan zijn er een aantal verschillen die bij uw keuze de doorslag kunnen geven. Wat is voor u beter en goedkoper, een aflopende lening of een lening met heropnames en is een doorlopend krediet per maand echt goedkoper? Vergelijk de verschillende leningen ook altijd online om zo de beste aankoop te kunnen doen. In 2020 is de maximale looptijd van een doorlopend krediet 15 jaar.

Geld lenen in 2020


Soorten leningen en krediet, de belangrijkste verschillen op een rij

Er zijn vele soorten leningen en krediet. Allemaal hebben ze hun eigen kenmerken en regels. Ook de reden waarom u geld leent kan enorm verschillen. Het kan voor de auto zijn die het plotseling niet meer doet, uw aanstaande bruiloft, een fijne vakantie, de nieuwe wasmachine of om een nieuwe motorlening af te sluiten. Of misschien wilt u wel een hypotheek afsluiten voor een nieuw huis of voor de verbetering van het huis waarin u woont. Talloze redenen dus. Wanneer het niet een hypotheek voor uw huis is, komt u al snel uit bij twee zeer bekende krediet-vormen: de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Ook die hebben zo hun eigen regels. In beide gevallen gaat het om een krediet, dat u ook online kunt afsluiten. Maar er zijn onderling ook grote verschillen.

Voordelen van een persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening leent u een van te voren vastgesteld bedrag. U wilt bijvoorbeeld een auto kopen en komt wat geld tekort. Om dat gat te dichten sluit u een persoonlijke lening af. Zodra de bank akkoord is, krijgt u het geleende bedrag vrijwel direct op uw rekening gestort en kunt u uw auto kopen. De persoonlijke lening is erg overzichtelijk. U leent eenmalig en betaalt maandelijks een bepaald bedrag aan rente en aflossing. De rentepercentages zijn veel lager dan bij het rood staan bij de bank. Er zijn banken die u meer dan 15 procent rente voor rood staan in rekening brengen, terwijl de rente voor een persoonlijke lening, afhankelijk van de aanbieder en de marktomstandigheden eerder in de buurt van de 6% zal liggen. Een enorm verschil dus.

Voordelen van een doorlopend krediet

Ook een doorlopend krediet heeft voordelen. Het doorlopend krediet is een flexibele manier van lenen en eveneens een goedkope manier van lenen. Doordat een doorlopend krediet meestal een aflossingsvrije lening is, zijn uw maandlasten een stuk lager dan wanneer u wel moet aflossen. U krijgt van de bank een bepaalde krediet limiet toegewezen waar u onder moet blijven. Stel uw limiet bedraagt 50.000 euro en u hebt nog maar 10.000 euro opgenomen dan is er geen reden om meer af te lossen. Het mag wel, maar het hoeft niet. Afhankelijk van de hoogte van de rente kan de lange looptijd betekenen dat uw maandlasten de helft zullen bedragen van de maandelijkse lasten die u bij een persoonlijke lening zou moeten betalen.

Belangrijkste verschillen tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet

De meest opvallende verschillen tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet vindt u in onderstaande tabel, die vervolgens worden toegelicht:

De persoonlijke lening:Het doorlopend krediet:
U betaalt een vaste rente gedurende de leningU betaalt een variabele rente
Er is een vaste aflossingEr is een beperkte aflossing tot aan de kredietlimiet
Het is een eenmalige leningU kunt vrij opnemen tot de krediet limiet
Een extra overlijdensrisicoverzekering afsluiten, is vaak verplichtGeen extra verzekering nodig

1. De vaste rente bij een persoonlijke lening geeft zekerheid

De rente is meestal een moment opname. De rente in de markt kan dalen en stijgen. Wat u nu betaalt voor een lening hoeft dus niet het zelfde te zijn als de rente die op een later moment zou moeten betalen. Bij een persoonlijke lening geldt de rente op het moment van afsluiten van de lening. Dit is een vaste rente voor de gehele looptijd. Bij een doorlopend krediet zit veel meer flexibiliteit ingebakken. Dat blijkt ook uit het feit dat u daarbij een variabele rente betaalt. Dat kan betekenen dat de rente op enig moment hoger maar ook lager kan zijn dan voor een persoonlijke lening.

2. De maandelijkse aflossingen van een lening, persoonlijke lening is een aflopend krediet

Bij het afsluiten van de lening is bekend hoe lang het krediet zal lopen en hoeveel u maandelijks moet aflossen. Uw schuld neemt maandelijks af met de aflossing die u betaalt. Bij een doorlopend krediet lost u deels af. Zolang de grens van het afgesproken bedrag, de kredietlimiet, niet is overschreden kunt u gewoon weer geld opnemen. Maar extra aflossen is niet verplicht. Het zal duidelijk zijn dat uw maandelijkse lasten zo een stuk lager zijn.

3. Vrij geld kunnen opnemen bij een doorlopend krediet, heropnames zijn toegestaan, duur maximaal 15 jaar

Bij het doorlopend krediet kunt u vrij geld opnemen, als u maar niet meer leent dan is toegestaan. Dat betekent dat een doorlopend krediet ook een maandelijkse aanvulling kan zijn en u zo regelmatig wat geld kunt opnemen. Bij een persoonlijke lening is dat niet zo. U krijgt eenmalig het geld op uw rekening gestort en lost vervolgens geleidelijk de lening af. Voor leningen die na 1 mei 2019 zijn afgesloten geldt bij een doorlopend krediet een looptijd van maximaal 15 jaar en wordt met enige regelmaat bekeken of de lening nog bij uw persoonlijke situatie en inkomen past.

4. Extra verzekering is vaak verplicht, maar niet altijd

Bij het aangaan van een lening moet u in de gaten houden of u verplicht bent om een overlijdensrisicoverzekering te nemen. Soms hebt u de keuze, maar soms bent u verplicht. Dit kan per aanbieder verschillen. De verzekering betekent enerzijds dat u premie moet betalen en anderzijds dat u in geval van overlijden de nabestaanden niet met een schuld achter laat. Bij een doorlopend krediet is een overlijdensrisicoverzekering meestal optioneel.

De rentekosten van een lening

Bij een persoonlijke lening zijn de rente en de looptijd vooraf bekend. De rente die betaald moet worden varieert per aanbieder. Daar komen de maandelijkse aflossingen nog bij. Een doorlopend krediet is ook een mogelijkheid. De rente varieert tussen de 5% en 10%. Online vergelijken loont om de goedkoopste aanbieder van krediet te vinden.

Slot over de verschillen van een persoonlijke lening en een doorlopend krediet

De persoonlijke lening en het doorlopend krediet zijn zeer populaire soorten leningen die veel worden aangeboden door Santander, Amstelgeld en Defam. Welke lening bij u past hangt voornamelijk af van uw wensen en uw inkomen. Vergelijk de aanbiedingen onderling goed, want dat kan u geld schelen.

Lees verder

© 2010 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld lenen: Consumptief kredietGeld lenen: Consumptief kredietEr zijn verschillende manieren om geld te lenen, waaronder het afsluiten van een consumptief krediet. Het krediet is voo…
Motorlening afsluitenMotorlening afsluitenEen nieuwe motor of auto kopen? Dan is dat ook het juiste moment om een goede en passende lening af te sluiten. Dat wil…
Verschillende manieren van lenen vergelijkenVerschillende manieren van lenen vergelijkenVerschillende manieren van lenen vergelijken is een verstandige eerste stap wanneer je een lening af wilt sluiten. Er be…
Moderne leningenModerne leningenHet is altijd fijn om even wat lucht te hebben in krappe tijden. Zo kan je met wat extra geld die duurdere aankoop doen,…

Verschillen flitslening en persoonlijke leningVerschillen flitslening en persoonlijke leningDe flitslening en de persoonlijke lening zijn de twee bekende leningen in ons land, maar ze verschillen wel qua voorwaar…
Particulieren lenen van particulierenParticulieren lenen van particulierenKredietplatforms op het internet brengen particuliere aanbieders van krediet en kredietzoekenden bij elkaar. Het ontstaa…
Reacties

Ruud, 25-02-2011
Geachte heer, mevrouw,

Welke rente is nu lager op zowel jaar, - en maandbasis? Die van een PL of die van een DK? Reactie infoteur, 01-01-2020
Geachte Ruud,
Het rentepercentage zal bij een persoonlijke lening lager zijn, omdat de geldverstrekker meer zekerheden heeft. Maar de rente bij een dk is variabel en kan dus over enige maanden ook lager of hoger zijn dan de huidige rente. Bij een pl ligt de rente vast.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mario, 24-08-2010
Waar valt een flitslening dan onder. Is dat dan een persoonlijk krediet tegen 6 procent rente? Reactie infoteur, 01-01-2020
Beste Mario,
Er zijn meerdere verschillen tussen een flitslening of mini-lening en een persoonlijke lening. Zie het volgende artikel over de verschillen tussen een flitslening en een persoonlijke lening:

https://financieel.infonu.nl/lenen/59515-verschillen-flitslening-en-persoonlijke-lening.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 09-08-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.