Geld lenen: Consumptief krediet

Geld lenen: Consumptief krediet Er zijn verschillende manieren om geld te lenen, waaronder het afsluiten van een consumptief krediet. Het krediet is voornamelijk bedoelt voor het aanschaffen van goederen die beperkt houdbaar zijn. Er zijn verschillende vormen van een consumptief krediet beschikbaar.

Consumptief krediet

Consumptief krediet is een lening met als doel een consumptieve besteding. Er dient geen specifiek doel vastgelegd te worden voor het aangaan van de lening. De voorwaarde is dat de goederen of diensten die aangeschaft worden beperkt houdbaar dienen te zijn (bijvoorbeeld witgoed, vakantie, auto,...). Het krediet kan niet gebruikt worden voor de aankoop van duurzame goederen als onroerend goed of besteedt worden aan werkzaamheden die een meerwaarde bieden als het opknappen van het huis. Voor deze zaken kan een hypothecaire lening worden afgesloten.

Afhankelijk van de vorm van krediet kan de geleende som vast zijn of variabel. Bij een variabele som wordt er een maximum toegestane limietsom vastgelegd.

Verschillende vormen krediet

Er bestaan twee vormen van consumptief krediet, het doorlopend krediet en het aflopend krediet of de persoonlijke lening.

Bij het aflopend krediet moet de lening binnen een vooraf afgesproken tijdstip afbetaald worden. Afgeloste bedragen kunnen niet opnieuw opgenomen worden. Een voorbeeld van deze vorm is de persoonlijke lening. De leensom, rente en looptijd staan vast. De looptijd kan erg uiteenlopend zijn, en de lening moet vaak voor de 70e verjaardag helemaal afgelost zijn.

Bij het doorlopend krediet wordt met de kredietverstrekker een maximumbedrag afgesproken dat geleend kan worden, dit wordt het kredietlimiet genoemd. De afnemer van de lening kan zelf bepalen hoeveel deze leent en wanneer en de mogelijkheid om het bedrag vroeger af te lossen. Eenmaal afgeloste bedragen kunnen ook weer opgenomen worden. Hierdoor is er geen vaste looptijd bij het doorlopend krediet. Er wordt wel een theoretische looptijd vastgelegd. Deze geeft de tijd weer welke de afnemer zal besteden aan de afbetaling, indien het geval dat de afnemer het volledig toegestane bedrag leent aan het begin van het contract. De werkelijke looptijd wordt beïnvloedt door de tussentijdse verrichtingen en ook van eventuele wijzigingen van het rentepercentage.

Voor- en nadelen ten opzichte van andere leningen

Consumptief krediet heeft als voordeel tegenover een hypothecaire lening, dat het bestaat uit een aanbod van doorlopend krediet en de persoonlijke lening. Er is dus de mogelijkheid tot keuze uit deze twee vormen van krediet. Ook kan het consumptief krediet gemakkelijker aangevraagd worden en het krediet kan sneller opgenomen worden.

Een belangrijk nadeel is dat het consumptief krediet vaak duurder is dan een hypothecair krediet.

Het is raadzaam om op voorhand een realistische inschatting te maken van de looptijd van de lening, de mogelijkheden tot afbetaling, en de levensduur van het product dat met deze lening gefinancierd word. Bij een langere looptijd is het voordeel dat de afnemer lagere bedragen per maand kan aflossen, maar de rente komt relatief hoger uit dan bij een kortere looptijd.
© 2013 - 2024 Misterlak, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snel geld lenen  consumptief kredietSnel geld lenen consumptief kredietWanneer je geld nodig hebt om zaken of diensten voor alledaags gebruik aan te schaffen, kun je een consumptief krediet a…
Lenen met huis als onderpandDe overwaarde van de woning kunt u benutten om geld te lenen met het huis als onderpand. Oftewel: het afsluiten van een…
Lening bij gemeentelijke kredietbank (sociale lening)Geld lenen om schulden af te lossen, klinkt dat niet tegenstrijdig? In sommige gevallen is het echter noodzakelijk om ee…
Doorlopend Krediet of Persoonlijke Lening?Doorlopend Krediet of Persoonlijke Lening?Via de media worden wij als consument aangespoord om geld te lenen voor grote uitgaven. Kredieten zijn er ook in meerder…

Geld lenen: Persoonlijke leningGeld lenen: Persoonlijke leningEr zijn verschillende leningen beschikbaar om geld te verkrijgen, waaronder het aangaan van een persoonlijke lening. Er…
Geld lenen bij DUOGeld lenen bij DUOStuderen is een dure bezigheid en niet elke student heeft het geld om dit te bekostigen. Vanuit de overheid krijgt de st…
Bronnen en referenties
  • http://www.allesoverlenen.info
  • http://www.lening-geld-lenen.nl/
Misterlak (90 artikelen)
Gepubliceerd: 01-08-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.