Creditcard, DebitCard en BKR toetsing
De tijd is allang voorbij dat alleen zakenmensen en mensen met een hoog inkomen over een creditcard beschikten. Creditcards zijn tegenwoordig een veel voorkomend betaalmiddel voor iedereen, al is het maar om te gebruiken op momenten dat de gewone bankrekening een tekort vertoont of als borgstelling bij de huur van bijvoorbeeld een auto.
Kenmerken van een creditcard
Een andere benaming van een creditcard is ook wel kredietkaart. De aanbieder van de creditcard geeft je namelijk een krediet, want je kunt met de creditcard betalen en je hoeft pas daarna dit bedrag weer aan de verschaffer van de creditcard te voldoen. In feite kan tegenwoordig iedereen met een vast inkomen een creditcard in bezit krijgen, al is het wel zo dat de verschillende organisaties die creditcards verstrekken ieder weer eigen eisen stellen aan de hoogte en de bron van het inkomen. Het gebruik kunnen maken van een creditcard kost overigens in nagenoeg alle gevallen wel geld, omdat men een jaarlijkse bijdrage hiervoor moet betalen aan de uitgever van de creditcard.
Een creditcard is een krediet
Zoals al gezegd kun je met de creditcard gewoon gekochte goederen en diensten afrekenen en de verkoper beschikt dan direct over het betaalde bedrag. Hoe een bepaalde creditcardorganisatie dit met de houder van een creditcard afrekent verschilt echter. Veel voorkomend zijn de volgende methoden:
- Maandelijks aan het einde van de maand wordt het totaal bedrag wat in die periode met de creditcard is uitgegeven, automatisch van een aan de creditcard gekoppelde bankrekening afgeschreven. Normaliter wordt er dan geen rente in rekening gebracht over de periode dat het geld als het ware door de creditcardorganisatie is voorgeschoten.
- Sommige creditcardorganisaties werken met betalen in termijnen. De termijnbedragen worden gebaseerd op het openstaande bedrag. In deze situaties moet men normaliter wel rente betalen over het openstaande bedrag.
BKR toetsing bij aanvraag van een creditcard
Een creditcard is dus in feite gewoon een kredietfaciliteit waarvan men wel of niet gebruik kan maken en waarvan het maximale openstaande bedrag aan krediet vooraf wordt afgesproken. Omdat een creditcard normaliter wordt verstrekt door organisaties die zijn aangesloten bij het BKR, wordt er dus ook een toetsing bij het BKR gedaan om te bepalen of je een creditcard krijgt.
Wat is een BKR toetsing
Het Bureau Krediet Registratie (BKR) werkt met het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI). In dit systeem worden de kredietgegevens en persoonsgegevens vastgelegd van alle Nederlanders die een doorlopend krediet, persoonlijke lening, postorderkrediet, krediet op betaalrekening, creditcard of GSM-abonnement aangaan. Ook wanneer er zich problemen bij de betaling van deze kredieten voordoen, worden deze aan het BKR gemeld en geregistreerd. Alle bij het BKR aangesloten kredietverleners zijn verplicht om verstrekte kredieten en problemen bij de betaling ervan aan het
BKR door te geven. Daarnaast zijn ze verplicht om wanneer iemand een kredietaanvraag doet een BKR toetsing te doen, hetgeen inhoudt dat ze informatie over openstaande kredieten en de afbetaling van kredieten opvragen en op basis hiervan beslissen of ze de aanvrager van een krediet dit krediet gaan verstrekken. Dit geldt dus ook voor een creditcard.
Mogelijkheden voor een creditcard bij een negatief BKR
Wanneer je een BKR codering hebt, ofwel een negatief BKR, dan zullen de meeste aanbieders van creditcards je geen creditcard met bijbehorende kredietfaciliteiten verstrekken. Op dat moment kun je ook kiezen voor een DebitCard, waarmee je bij het aankopen van producten of diensten en bij borgstellingen op dezelfde manier kunt betalen als met een creditcard. Het grote verschil is echter dat je de DebitCard zelf met een saldo moet vullen, zoals met prepaid kaarten ook het geval is. Je krijgt dus geen krediet van een geldverstrekker, maar regelt zelf je kredietruimte op een betaalkaart met de financiële middelen die je al in handen hebt. Omdat je met de DebitCard geen geld leent, is er dus ook geen BKR toetsing nodig. Aanbieders van een DebitCard zijn bijvoorbeeld MasterCard en Visa.