Kan ik in 2020 of 2021 geld lenen met BKR codering?

Kan ik in 2020 of 2021 geld lenen met BKR codering? Lukt het in 2020 of 2021 nog om geld te lenen als u een BKR codering achter uw naam hebt staan, of is een lening met BKR codering onmogelijk geworden? Wat is Experian voor een bedrijf? Bekijk ook uw mogelijkheden om toch nog een geldlening af te sluiten en om zo aan wat krediet te komen. Bepalend is of u code A of code H hebt en wie de geldverstrekker is. Onder toezicht van de AFM is het allemaal wel een stuk lastiger geworden. Verwar een BKR codering niet met de BKR registratie. Vergelijkbaar met het BKR zijn voor de kredietregistratie in Duitsland Schufa en de kredietregistratie in België de Nationale Bank NBB met de Centrale voor kredieten aan particulieren.

Inhoud


De BKR codering, hoe werkt die in 2020 en 2021?

Wie geld leent is al snel bij het BKR (Bureau Kredietregistratie) bekend. Voor een registratie bij het BKR hebt u geen grote lening nodig, ook als u een kredietlimiet op een betaalrekening of creditcard hebt is dat in de meeste gevallen al aan het BKR doorgegeven. En dat geldt ook voor allerlei andere vormen van krediet zoals een doorlopend krediet of persoonlijke lening. Eigenlijk moet u verschil maken tussen de BKR-registratie en de BKR-codering. Bijna iedereen is wel bij het BKR geregistreerd, maar de codering van uw krediet bij het BKR hangt af van uw situatie. Van of er betalingsachterstanden zijn of niet bijvoorbeeld. Als er een betalingsachterstand door de bank aan het BKR is doorgegeven, spreken we over een negatieve BKR. Twee codes zijn essentieel:
  • Code A die aangeeft dat er inderdaad een betaalachterstand is.
  • Code H die aangeeft dat er een betaalachterstand is geweest, maar dat die is ingelopen.

Bijzonderheidscoderingen van het BKR, de kredietregistratie

Maar dat is niet alles. Om een betalingsachterstand hebben wel iets zegt, maar nog onduidelijk is of er een betalingsregeling is getroffen of in het uiterste geval de geldlener naar het buitenland is vertrokken en nooit meer is waargenomen, hanteert het BKR bij de code A ook bijzonderheidscoderingen:
  • Code 1: er is inmiddels een betalingsregeling getroffen om de achterstand in te lopen, er is een aflossingsregeling of schuldregeling getroffen.
  • Code 2: de openstaande schuld is opeisbaar gesteld.
  • Code 3: er is een bedrag van € 250 of meer afgeboekt.
  • Code 4: de betrokkene is onbereikbaar, woont op een onbekend adres, is naar het buitenland vertrokken.

Dat betekent dus dat een lening met code A1 (betalingsregeling) van een andere orde is dan code A4 (is onvindbaar). Als afbetalingen gewoon volgens het boekje lopen en er geen betalingsachterstanden zijn geweest. staat achter uw lening dus geen code. Geen letter A, geen H, geen bijzonderheidscodering.

Geld lenen met BKR codering in 2020 of 2021?

Nu terug naar de vraag, is extra krediet nog mogelijk als u een BKR codering hebt? Het antwoord hierop is dat met code A het vrijwel onmogelijk om een lening te krijgen. Bij de code H zal de geldverstrekker bij wie u een lening probeert af te sluiten uw aanvraag zeer kritisch beoordelen. Daarbij maakt het een groot verschil of u een lening wilt afsluiten bij een bank of kredietverstrekker bij wie u eerder met goed gedrag een lening hebt afgesloten of dat het om een voor u onbekende bank gaat. Uw huisbank weet van alle nog het beste hoe uw betaalgedrag is en kan dat ook eenvoudig nagaan. Een lening bij de thuisbank en huisbankier ligt bij goed gedrag dan ook het meeste voor de hand. De prijs die u betaalt kan zijn dat voor uw lening de rente wat hoger is dan bij een andere bank, omdat het risico hoger wordt ingeschat dat het nooit tot een volledige aflossing van de lening zal komen. Overigens blijft de code H vijf jaar lang nog zichtbaar binnen het BKR en dat is wel erg lang. Uw situatie kan bijvoorbeeld na een periode van werkloosheid volledig ten goede zijn gekeerd.

Wat is Experian voor bedrijf?

Experian is een Amerikaans bedrijf met onder andere een kantoor in Den Haag. Dit bedrijf groeit als kool en geeft op verzoek van een bank of telefoonbedrijf een inschatting van uw kredietwaardigheid. Men stelt dat dit op basis van openbare gegevens gebeurt. Niet iedereen is er bekend en een bedrijf stapt niet zomaar naar Experian toe als het BKR volstaat. Experian doet de kredietcheck namelijk niet gratis. In de praktijk worden vooral bedrijven onder de loep genomen.

Tijdelijk krediet aanvragen

Als u voor wat kortere tijd wat extra geld nodig hebt, hoeft u niet te denken aan een persoonlijke lening of doorlopend krediet. In dat geval kunt u als de limiet nog niet is bereikt ook rood staan op uw betaalrekening of creditcard. Maar dat is een tijdelijke oplossing, omdat de bedragen die u op deze manier kunt lenen in de meeste gevallen niet zo groot kunnen zijn en omdat het door de hogere rente die wordt berekend een dure manier van geld lenen is. Anderen kloppen aan voor een flitslening of een flitskrediet, maar ook die partijen zijn inmiddels strenger in hun beoordeling geworden, achtervolgd door de AFM die boetes uitdeelt als wordt waargenomen dat lukraak geld wordt uitgeleend. Een flitslening kan een oplossing zijn, maar dan wel zeer tijdelijk.

Conclusie kan ik geld lenen met BKR codering in 2020 of 2021

De eenvoudigste manier om geld te kunnen lenen doet zich voor als u geen BKR codering hebt. De bank zal bij het BKR immers nagaan hoe uw betaalgedrag tot nu toe is geweest. Hebt u wel een negatieve BKR dan zijn de mogelijkheden voor extra krediet beperkt, maar zijn er vaak nog wel tijdelijke oplossingen mogelijk.

Lees verder

© 2014 - 2024 Lenenwiki, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
BKR-codering en hypotheek in 2021BKR-codering en hypotheek in 2021De vraag is of u in 2021 en 2022 met een BKR-codering nog een hypotheek kunt afsluiten. In de praktijk blijkt dit niet o…
Op vakantie met vakantiekredietOp vakantie met vakantiekredietLenen voor een vakantie, dat kan. Extra geld voor een fijne vakantie hebt u met uw vakantiegeld, maar ook een vakantiekr…
Hypotheek met BKR registratieHypotheek met BKR registratieEen BKR registratie is iets anders dan een BKR notering of een BKR codering. Een hypotheek met BKR registratie is vaak w…
BKR-registratie en toch lenen: het kanBKR-registratie en toch lenen: het kanVeel mensen zijn heel bang om in de boeken van het Bureau Krediet Registratie (BKR) te komen. Ze denken namelijk dat ze…

Geld uitlenen via GeldvoorelkaarGeld uitlenen via GeldvoorelkaarDe site Geldvoorelkaar.nl is een aantrekkelijke site om geld uit te lenen aan ondernemers en particulieren. Zij betalen…
Rangorde van schuldeisersRangorde van schuldeisersNa een faillissement zal er beslag gelegd worden op het vermogen van de schuldenaar met de bedoeling zijn bezittingen te…
Reacties

Daan, 20-03-2016
Er wordt op deze site maar ook op andere sites aangegeven dat er bedrijven en banken
zijn die mensen met bkr helpen aan een lening maar welke dat zijn wordt niet
gezegd en vind dat erg jammer, het zou een hele hulp zijn voor de mensen die dringend een lening
zoeken en nodig hebben… Reactie infoteur, 15-06-2018
Beste Daan,
Geldverstrekkers lopen hiermee namelijk niet te koop en dat maakt het lastig.

Gre Huls, 19-03-2016
Ik wil graag een lening afsluiten ik heb door mijn ex man een codering. Maar wil graag een nieuwe start maken. Krijg bij de bank het niet voir elkaar ik heb 7500 euro nodig. Voor de woning op te knappen en wat meubels

Gr gre Reactie infoteur, 15-06-2018
Beste Gre Huis,
U kunt ook bij een andere aanbieder kijken, het hoeft niet per se een bank te zijn.

Kale, 21-01-2015
Ik wil een doorlopend krediet afsluiten, maar omdat mijn huidige vrouw een negatieve BKR heeft opgelopen door haar ex, kan ik geen lening afsluiten. Welke instantie verstrekt er wel een lening? Reactie infoteur, 15-06-2018
Beste Kale,
De aanbieders van leningen zijn verplicht om een toets te doen, maar niet elke aanbieder wijst meteen af bij een negatie bkr van de partner. Die kijken verder naar uw inkomen. Het is vaak een kwestie van proberen:

https://financieel.infonu.nl/lenen/63688-goedkoopste-lening-online.html

Lenenwiki (6 artikelen)
Laatste update: 07-11-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.