Rangorde van schuldeisers

Rangorde van schuldeisers Na een faillissement zal er beslag gelegd worden op het vermogen van de schuldenaar met de bedoeling zijn bezittingen te verkopen en uit de opbrengst de schuldeisers te betalen. In de meeste gevallen hebben de schuldeisers samen veel meer geld tegoed dan de curator ter beschikking heeft. Dit betekent dus dat er veel schuldeisers met lege handen achterblijven. Welke schuldeisers hebben een voorrangsrecht?

Burgerlijk wetboek

Het BW gaat ervan uit dat alle schuldeisers gelijk zijn aan elkaar. Echter geeft het BW aan sommige schuldeisers voorrang waardoor er een rangorde van schuldeisers tot stand komt.

1. De pand- en hypotheekhouder

Wanneer een hypotheek bij een bank af wordt gesloten, zal de bank om een onderpand vragen. Dit is meestal het pand zelf.
U heeft dan het recht van hypotheek op het pand/huis verleend. Wanneer je persoonlijk failliet gaat, is de bank (hypotheekhouder) gerechtigd tot het verkopen van het pand en uit de verkoopopbrengst zijn geld terug te halen. Een hypotheekhouder blijft buiten het faillissement en heeft hier te allen tijde recht toe.

2. Kredietbureau

Als er een extra lening van toepassing is op bij een kredietbureau, zal het onderpand, bijvoorbeeld een (kantoor) inventaris, mogen worden verkocht door dit kredietbureau om zijn geld terug te halen. Net zoals bij een hypotheekhouder, heeft het bureau hier te allen tijde recht toe.

3. Curator

Een faillissement kost veel geld, denk hierbij aan het salaris van de curator, kosten van de taxatie etc. Alle kosten die rechtstreeks te maken hebben met het faillissement noemen we boedelschulden. Als de curator de bezittingen van de failliet verklaarde heeft
verkocht, moet hij uit de opbrengst eerst de boedelschulden betalen, deze schulden hebben voorrang.

4. Belastingdienst

Wanneer de curator de boedelschulden heeft betaald, zijn de overige schuldeisers nog niet aan de beurt, in Nederland komt op deze plek de belastingdienst en sociale zekerheid. Deze vorderingen moet de curator meestal meteen na de boedelschulden voldoen.

Voorrecht op het totale vermogen

Art. 3:288 BW wijst een aantal schuldeisers aan die een voorrecht hebben op het totale vermogen van de schuldenaar. Dit komt er feitelijk op neer dat ze eerder aan de beurt zijn om zijn geld terug te krijgen dan overige schuldeisers.
Voorbeelden hiervan zijn de begrafenisondernemer of een werknemer waarvan het bedrijf failliet verklaard is.

Begrafenisondernemer

De rekening van de begrafenisondernemer voor de kosten van een uitvaart of crematie moet met voorrang worden betaald. Dit is dus een bevoorrecht schuldeiser.

Werknemer

Voor het loon en het pensioen dat een werknemer nog van zijn baas te goed heeft, is hij bevoorrecht schuldeiser.

Voorrecht op een bepaald goed

Art. 3:283 BW en verder wijst een aantal schuldeisers aan die een voorrecht hebben op een bepaald goed. Het gaat om schuldeisers die het goed gebouwd of gerepareerd hebben. Wanneer een garage een auto een grote beurt geeft, heeft deze garage een voorrang ten opzichte van andere schuldeisers wanneer de desbetreffende auto wordt verkocht om de gemaakte kosten er uit te kunnen halen.
© 2014 - 2024 Scg94, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rangorde schuldeisers bij faillissementRangorde schuldeisers bij faillissementDe rangorde van schuldeisers in het faillissement bepaalt in belangrijke mate de kans op betaling. Hoe hoger de plaats i…
Preferente schuldeisers en preferente schuldenPreferente schuldeisers en preferente schuldenIs er sprake van een faillissement dan staan de schuldeisers vaak in de rij met hun vorderingen. Als niet alle schulden…
Hypotheek & de rangorde van hypothekenHypotheek & de rangorde van hypothekenDe volgorde van hypotheken, de rangorde van hypotheken en vooral de preferente schuldeisers is belangrijk. Een eerste hy…
Betalingsregeling treffen met schuldeisersBetalingsregeling treffen met schuldeisersAls u een deel van uw schulden kunt aflossen, kunt u in sommige gevallen een betalingsregeling treffen met uw schuldeise…

Kan ik in 2020 of 2021 geld lenen met BKR codering?Kan ik in 2020 of 2021 geld lenen met BKR codering?Lukt het in 2020 of 2021 nog om geld te lenen als u een BKR codering achter uw naam hebt staan, of is een lening met BKR…
Financiën bij jongvolwassenenFinanciën bij jongvolwassenenMensen tussen de 25 en 45 jaar hebben heel wat om te kiezen, van kinderwens tot aankoop van een eigen huis. Niet voor ni…
Bronnen en referenties
  • Kamer van Koophandel
  • Basisboek Recht - L. Janssen
  • Recht in bedrijf - L Janssen
  • http://www.maakeenondernemingsplan.nl/
Scg94 (27 artikelen)
Laatste update: 01-06-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.