InfoNu.nl > Financieel > Hypotheek > Prognose verwachting huizenprijzen 2019 (woningmarkt 2019)

Prognose verwachting huizenprijzen 2019 (woningmarkt 2019)

Prognose verwachting huizenprijzen 2019 (woningmarkt 2019) Wat gaan de huizenprijzen 2019 en woningmarkt 2019 doen na het herstel in 2017 en 2018? Wat is de prognose en verwachting voor de hypotheekrente en de huizenmarkt 2019? Moet u nu wel of niet een eigen huis kopen en hypotheek afsluiten? Gaan de huizenprijzen omhoog? Het effect van de verlaging van de lage hypotheekrente is al zichtbaar in de cijfers. Ook starters kunnen profiteren van de huidige woningmarkt, ook al wordt dat met de stijgende huizenprijzen wel lastiger. Hogere huizenprijzen betekenen een afnemende restschuld, ze kunnen de doorstroming bevorderen (voor wie van groot naar klein gaat) en zijn gunstig voor wie een woning met winst wil verkopen. Boven de vraagprijs bieden blijft ook in 2019 risicovol. De woningmarkt 2019 is een verkopersmarkt.

Inhoud


Ontwikkeling van de huizenprijzen sterk afhankelijk van de regio en locatie

Iedereen heeft het over de huizenprijzen, maar het maakt nogal wat uit om wat voor huis het gaat. Wie praat over huizenprijzen bedoelt een gemiddelde prijs van een eigen woning of appartement. En dan vaak nog over een gemiddelde voor geheel Nederland. Eigenlijk hebt u daar niet zoveel aan. We zien dat de prijzen in sommige regio’s nog goed betaalbaar zijn, terwijl in Amsterdam bijvoorbeeld, maar ook steeds meer in Rotterdam en Den Haag, de krapte regeert en het heel moeilijk is om aan een betaalbare woning te komen. Nederland geeft een gedifferentieerd beeld. Waar in de huizenprijzen daalden, daalden ze niet overal even hard. Waar de huizenprijzen stegen en de transacties toenamen, deden ze dat vooral in de Randstad. De doorlooptijd bij het aanbieden van een koopwoning is het kortst in Amsterdam, Utrecht, Noord- en Zuid-Holland. Het langst bleef een woning in Drenthe, Groningen en Friesland te koop staan. Dit gedifferentieerde beeld wordt ook in 2019 verwacht. De woningmarkt 2019 nog steeds aantrekken maar niet overal even hard..

Prognose huizenprijzen 2019 en woningmarkt 2019 populair

Vooral in het begin van het jaar hebben allerlei experts wel een prognose voorhanden en die varieert van een stabilisering van de prijzen tot een gematigde stijging. De realiteit is dat dingen veranderen die van invloed zijn op de prijs van onroerend goed. Maatregelen van het kabinet, de ontwikkeling van de hypotheekrente, het groeiende vertrouwen van de consument en de ontwikkeling van de economie.

Verlaging overdrachtsbelasting structureel naar 2%

Zo heeft het kabinet Rutte de overdrachtsbelasting verlaagd naar 2%. Het effect daarvan is duidelijk merkbaar. Er zijn veel meer bezoeken en men wil de verlaging van de overdrachtsbelasting niet mislopen. Logisch, want de verlaging scheelt veel in de portemonnee, zeker als het om een relatief duur pand gaat. Vier procent korting op een pand van 500.000 euro is toch 20.000 euro minder belasting. En voor starters die een goedkopere woning kopen, spreken we toch ook al snel over een paar duizend euro verschil. De verlaging van de overdrachtsbelasting zal de vraag naar huizen doen toenemen en daarmee gunstig zijn voor de huizenprijzen. De keerzijde is uiteraard dat een eigen woning voor een aantal mensen onbetaalbaar zal worden.

Hypotheekrente 2019 laag

De hypotheekrente is in 2018 zeer laag en een lage hypotheekrente wordt ook in 2019 verwacht, hoger dan in 2018 maar nog steeds relatief laag. Als de economie aantrekt en Draghi de rente verhoogt, zal de hypotheekrente omhoog gaan, maar niemand die grote rentestijgingen verwacht. Een hogere hypotheekrente zal minder goed zijn voor de huizenmarkt, maar daar staat tegenover dat u dan beter nu een hypotheek kunt afsluiten tegen de lage huidige rente dan wachten tot het moment dat de hypotheekrente echt omhoog gaat. Dit effect geeft een opwaartse druk op de huizenprijs 2018 en 2019, terwijl velen de huizenmarkt bestormen om er niet naast te grijpen. De extra vraag uit 2018 zal zich in 2019 voortzetten en goedkope woningen schaarser maken.

Inflatie 2019

De inflatie is zeer beperkt en ook voor 2019 verwacht het Centraal Planbureau een gematigde inflatie. Als grondstoffen duurder worden en dus ook het bouwen van huizen meer kost, zullen de huizen in waarde stijgen en in ieder geval hun hoge prijs behouden. Waardedalingen zin nog niet in de voorspellingen zichtbaar, in tegendeel.

Financiering restschuld 2019 met 15 jaar aftrek

Wie nog een restschuld heeft, heeft vaak moeite om de financiering rond te krijgen en zal waarschijnlijk wachten met verhuizen. Om wat aan de doorstroming te doen heeft het kabinet de periode dat de rente op een restschuld aftrekbaar is, verlengd naar 15 jaar. Dit maakt de financiering van de restschuld eenvoudiger en zal het verhuizen stimuleren. Overigens geldt de restschuldregeling met 15 aftrek voor de woningen die voor 2018 werden verkocht en waarvan u de restschuld ook in 2019 nog met u meesleept. Dit stimuleert de doorstroming in 2019 en verhoogt daarmee de huizenprijzen 2019. Dit kan in sommige gebieden tot verdere schaarste leiden.

Huizenmarkt 2019

De verlaging van de overdrachtsbelasting loopt structureel door. Dat is positief voor de prijzen. Negatief is de beperking van de hypotheekrenteaftrek. Positief is dat de hypotheekrente laag is, wat extra kopers trekt. In 2019 hebben vooral de topinkomens een lagere hypotheekrenteaftrek van maximaal, maar voor de meesten verandert er in 2019 weinig ten opzichte van 2018. Als dan de economie nog iets wil aantrekken, dan zal dat de woningmarkt in 2019 en de huizenprijzen zeker ten goede komen. In 2020 komen er wel nieuwe regels voor de hypotheekrenteaftrek. Tot slot is huren zeker niet altijd goedkoop te noemen en kan kopen veel voordeliger zijn.

Slot verder herstel woningmarkt 2019 zeer waarschijnlijk

Natuurlijk zijn er altijd risico’s, maar er zijn nu ook duidelijk tendensen die leiden tot hogere huizenprijzen in heel het land en meer vraag naar een koopwoning. Wie eerst alleen nog in de Randstad zocht naar een betaalbare woning, zal nu ook meer en meer buiten de Randstad gaan kijken wat ervoor zorgt dat de huizenprijzen ook elders in het land verder gaan stijgen. Bekijk ook de huizensites om te zien of er wat bij zit. Het jaar 2018 is een goed jaar voor de verkopers op de woningmarkt en dat lijkt het jaar 2019 ook te worden. Ook als de hypotheekrente wat zou stijgen.

Lees verder

© 2011 - 2019 Info4mij, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Restschuld 2018 en 2019 financierenRestschuld 2018 en 2019 financierenOok met een restschuld kunt u in 2018 en 2019 een andere woning kopen met Nationale Hypotheekgarantie. Dit is de manier…
De starters renteregeling 2019 maakt woning kopen betaalbaarDe starters renteregeling 2019 maakt woning kopen betaalbaarDe starters renteregeling of startershypotheek als startersfinanciering afsluiten? Starten op de woningmarkt zal in 2019…
Aflossingsvrije hypotheek met hypotheekrenteaftrek in 2019?Aflossingsvrije hypotheek met hypotheekrenteaftrek in 2019?U hebt of had een aflossingsvrije hypotheek, is er dan ook hypotheekrenteaftrek? Velen zullen neen antwoorden, want die…
Wet Hillen afgeschaft (hypotheekrenteaftrek)Wet Hillen afgeschaft (hypotheekrenteaftrek)De Wet Hillen wordt afgeschaft. Het kabinet Rutte 3 bereidt voor de woningmarkt een aantal fiscale wijzigingen voor die…
ING bank: hypotheekrente en hypotheek via aankoopversnellerING bank: hypotheekrente en hypotheek via aankoopversnellerDe ING bank presenteert zich in 2019 als de bank van iedereen: u kunt er terecht voor lenen, sparen en natuurlijk een hy…

Reageer op het artikel "Prognose verwachting huizenprijzen 2019 (woningmarkt 2019)"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Frankvanes, 24-10-2011 13:19 #1
Vanaf begin 2012 zal de woningmarkt waarschijnlijk in zijn geheel over de kop en ik voorzie voorgerekende waardedalingen van minimaal 25 tot 32 procent. De eerste waardedalingen zullen zich naar verwacht voordoen in de hogere prijsklasses vanaf 350.000 euro. Hierna zullen waarschijnlijk de lagere prijsklasses meegetrokken worden. Vraag is en blijft wat de rente gaat doen. Reactie infoteur, 11-02-2018
Veel zal afhangen van de maatregelen in Europa. Vandaag is er een stap gezet om de euro te ondersteunen met een aantal maatregelen. Als dat succesvol is ( de beurzen reageren vandaag enthousiast), zou ik niet zo somber willen zijn. Zeker niet voor de huizen in de grote steden, want daar zijn nog steeds tekorten, terwijl de aanwas van stedelingen toeneemt.
Sinds 2016 stijgen de huizenprijzen in de grote steden en vooral Amsterdam en Utrecht fors. Wel is belangrijk wat de hypotheekrente de komende jaren zal doen:

https://financieel.infonu.nl/hypotheek/120435-prognose-hypotheekrente-2019.html

Infoteur: Info4mij
Laatste update: 13-12-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Special: Woningmarkt 2019
Reacties: 1
Schrijf mee!