Hypotheek in het buitenland voor woning in Nederland

Hypotheek in het buitenland voor woning in Nederland In Nederland zijn de hypotheekrentes veel hoger dan in andere Europese landen. In landen zoals Spanje, België,Duitsland en Denemarken zijn de hypotheekrentes slechts 1,8 tot 4%. Binnenkort is het mogelijk om voor een woning in Nederland een hypotheek in het buitenland af te sluiten, met hypotheekrenteaftrek. Hoe kun je een hypotheek in het buitenland afsluiten voor een woning in Nederland?

Hoge hypotheekrente in Nederland

In Nederland is de hypotheekrente ongekend hoog. Een van de oorzaken is de concentratie van hypotheekverstrekkers. Er zijn maar een paar spelers actief op de hypotheekmarkt. In het buitenland is er meer concurrentie: dit leidt tot lagere hypotheekrentes. De drie grootste hypotheekverstrekkers in Nederland zijn verantwoordelijk voor 70% van de hypotheekmarkt. Daarnaast zijn de overstapkosten erg hoog, zodat huizenbezitters de stap niet wagen. Het gebrek aan concurrentie drijft de huizenprijzen en de hypotheekrente op. De hypotheekrente bedraagt in Nederland gemiddeld 6%.

Oorzaken hoge hypotheekrente

Er zijn slechts weinig aanbieders actief op de Nederlandse hypotheekmarkt. Maar de hypotheekrenteaftrek wordt ook vaak als schuldige aangewezen voor de relatief hoge hypotheekrente in Nederland.

Hypotheekrente in het buitenland

Hoe hoog zijn de hypotheekrentes in het buitenland? De verschillen zijn opzienbarend.
  • In Spanje en in België ligt de hypotheekrente rond de 4%
  • In Denemarken is de hypotheekrente slechts 1,8%
  • In Duitsland ligt de hypotheekrente rond de 4,5%

Hypotheek in Spanje

Er bestaan voor onroerend goed mogelijkheden om een hypotheek te verkrijgen bij zowel Spaanse als een aantal Nederlandse banken. De maximale hypotheek bedraagt 80% van de aankoopsom.

Hypotheek in Duitsland

In Duitsland zijn er mogelijkheden om een goedkope hypotheek af te sluiten. In Zuid-Limburg zijn er al mensen die hun Nederlandse hypotheek hebben afgesloten. Een Duitse hypotheek kan jaarlijks al snel zon 4.000 goedkoper zijn dan dezelfde hypotheek in Nederland. De Duitse hypotheekvoorwaarden zijn echter veel strenger dan in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan eisen wat betreft eigen vermogen en aflossingseisen. Daarnaast komen alleen inwoners van Zuid-Limburg in aanmerking, maar daar komt verandering in.

Deense hypotheek

In Denemarken is de hypotheekrente zeer aantrekkelijk: slechts 1,8%.

Nieuwe Europese hypotheekregels

Door nieuwe Europese regels kunnen Nederlanders binnenkort aanspraak maken op buitenlandse hypotheken. Dit zal vermoedelijk meer beweging teweeg brengen in de woningmarkt, die nu volledig op slot zit. Buitenlandse hypotheekverstrekkers zullen op korte termijn eenvoudiger toegang krijgen in het kadaster. Dardoor hebben zij zicht op de waarde van woningen in Nederland. Binnenkort zal het dus mogelijk zijn om een hypotheek in het buitenland af te sluiten: in België, Duitsland, Spanje of zelfs Denemarken.

Hypotheek afsluiten in het buitenland

Er zijn enkele buitenlandse banken die hypotheken verstrekken aan Nederlandse huizenbezitters. Dit aantal zal naar verwachting snel toenemen. De hypotheekmarkt zal worden opengesteld voor buitenlandse aanbieders. Dit geeft een nieuwe impuls aan de woningmarkt.

Voorwaarden buitenlandse hypotheek

Houd er echter wel rekening mee dat de voorwaarden voor het afsluiten van een hypotheek doorgaans strenger zijn dan in Nederland. Een tophypotheek? Geen sprake van. In sommige gevallen dient de klant 20% van de aankoopprijs zelf te betalen. De hypotheek moet bovendien sneller worden terugbetaald. Je zult je ook moeten verdiepen in de regels die in het buitenland gelden. Hoe hoog zijn de oversluitkosten? Wat zijn de juridische kaders?

Hypotheek in het buitenland voor woning in Nederland

Binnenkort wordt het mogelijk om een Nederlandse woning te financieren met een buitenlandse hypotheek. Als je in Nederland belastingplichtig bent, behoud je het recht op hypotheekrenteaftrek.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lot Hypotheken als goedkoop alternatiefLot Hypotheken als goedkoop alternatiefLot Hypotheken is in de markt gezet door NIBC die ook via NIBC Direct hypotheken verkoopt. Lot Hypotheken is een prijsve…
Meest gestelde vragen van huizenbezittersDe ING heeft de meeste gestelde vragen van huizenbezitters over hun hypotheek op een rijtje gezet op Mijngeld.nl. In dit…
Hypotheek meenemen bij verhuizingHypotheek meenemen bij verhuizingAls u een nieuwe woning heeft gekocht, kan het soms aantrekkelijk zijn om de voorwaarden van uw oude hypotheek mee te ve…
De buitenland hypotheek van ABN AMRODe buitenland hypotheek van ABN AMRODe buitenland hypotheek van ABN AMRO is een Nederlandse hypotheek voor een woning in het buitenland voor wie in Nederlan…

Hypotheek en kapitaalverzekering eigen woningHypotheek en kapitaalverzekering eigen woningBij het afsluiten van je hypotheek moet je bij allerlei zaken stilstaan. Een van de zaken is hoe je de aflossing van de…
Hypotheekrente aftrek bij vooraf en achteraf financierenHypotheekrente aftrek bij vooraf en achteraf financierenEen belangrijk onderwerp is en blijft de rente op de lening in verband met de eigen woning. In het dagelijkse nieuws vin…
Bronnen en referenties
  • Uitgesproken WNL
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 01-06-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.