Hypotheek en kapitaalverzekering eigen woning

Hypotheek en kapitaalverzekering eigen woning Bij het afsluiten van je hypotheek moet je bij allerlei zaken stilstaan. Een van de zaken is hoe je de aflossing van de hypotheek bewerkstelligt. Met de nieuwe regels voor hypotheken zal dit steeds meer aandacht vragen. Een manier om af te lossen is het afsluiten van een kapitaalverzekering eigen woning. Daaraan zitten wel een aantal grote, fiscale gevolgen. In dit artikel komt de basis aan de orde van wat een kapitaalverzekering is en waar je bij stil moet staan.

Hypotheek en kapitaalverzekering eigen woning

Bij het afsluiten van je hypotheek moet je bij allerlei zaken stilstaan. Een van de zaken is hoe je de aflossing van de hypotheek bewerkstelligt. Met de nieuwe regels voor hypotheken zal dit steeds meer aandacht vragen. Een manier om af te lossen is het afsluiten van een kapitaalverzekering eigen woning. Daaraan zitten wel een aantal grote, fiscale gevolgen. In dit artikel komt de basis aan de orde van wat een kapitaalverzekering is en waar je bij stil moet staan.

Kapitaalverzekering eigen woning

Een kapitaalverzekering is een verzekering die gekoppeld is aan de eigen woning. De verzekering sluit je af op moment dat je een lening aangaat voor het verwerven, onderhouden of verbeteren van je eigen woning.

Kapitaalverzekering

Een kapitaalverzekering is een vorm van een levensverzekering. Sinds de invoering van banksparen, kun je onder dezelfde voorwaarden ook via een bank een kapitaal opbouwen. De basis is echter gelijk.

Koppeling eigen woning

Als een kapitaalverzekering is gekoppeld aan de eigen woning, zijn in beginsel de voordelen uit de verzekering belast in Box I van de inkomstenbelasting. De koppeling moet tot uitdrukking komen in de polisbescheiden. Daarin moet staan dat de uitkering dient tot aflossen van de eigen woning schuld.

Voordeel kapitaalverzekering

Het voordeel uit de kapitaalverzekering omvat het rentedeel in de uitkering. Je kunt dit heel simpel berekenen door de uitkering te verminderen met de betaalde premies voor de kapitaalverzekering.

Als het bedrag positief is, is de uitkering in beginsel belast in Box I.

Premie kapitaalverzekering

Onder de premie voor de kapitaalverzekering valt de koopsom die je jaarlijks hebt gestort. Daarnaast zul je in de regel een verzekering wegens overlijden moeten afsluiten. Deze premie mag je ook in mindering brengen op de uitkering.

Voorkomen belastingheffing

Als een kapitaalverzekering voldoet aan de volgende voorwaarden kun je het rentevoordeel onbelast genieten:
  1. de uitkering dient ter aflossing van een eigen woningschuld (een schuld waarvan je de rente als hypotheekrente mocht aftrekken);
  2. ter zake van de verzekering ten minste 15 jaar of 20 jaar jaarlijks premie is voldaan;
  3. de hoogste premie niet meer dan 10 maal de laagste premie bedraagt;
  4. de verzekering geeft recht op een eenmalige uitkering op moment van aflopen;
  5. de verzekering is afgesloten bij een professionele verzekeraar of een bankspaarproduct;
  6. de maximale looptijd van de kapitaalverzekering bedraagt 30 jaar.

Bij 15 jaar tot en met 19 jaar premie betalen bedraagt de vrijstelling 34.300 (2011). Bij 20 jaar en meer premiebetaling bedraagt de vrijstelling 151.000 (2011). De vrijstelling is per persoon. Samen met je partner kun je aanspraak maken op de dubbele vrijstelling.

Eerder overlijden

Als je op eerdere leeftijd komt te overlijden, dan maak je aanspraak op de vrijstelling. Ook als je nog niet de volledige termijn van 20 jaar hebt kunnen volmaken. In het begin is het zeker verstandig dit te combineren met een overlijdensrisico verzekering in Box III.

Stel dat je twee weken na het afsluiten van de kapitaalverzekering komt te overlijden. In dat geval betaalt de volledige kapitaalverzekering in een keer uit. Als je een kapitaalverzekering hebt van 450.000 dan is direct 450.000 minus 302.000 (dubbele vrijstelling) is 148.000 progressief belast in Box I. Het rentebestanddeel is nu optimaal, omdat je nog geen premies hebt betaald.

De belastingheffing moet ergens van betaald worden. De overlijdensrisico verzekering kan ervoor zorgen dat je de verschuldigde belasting van deze uitkering kunt betalen. En aangezien de overlijdensrisico verzekering in Box III zit, heeft de uitkering van de risicoverzekering geen belastingheffing tot gevolg.

Lees verder

© 2011 - 2024 Belastingadvies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aflossen hypotheek: Kapitaalverzekering Eigen Woning of KEWBij een kapitaalverzekering wordt er op de einddatum een eindkapitaal uitgekeerd, over een periode verzameld door met de…
Waarom de spaarhypotheek niet extra aflossen?Waarom de spaarhypotheek niet extra aflossen?Door de dalende huizenprijzen zijn steeds meer huiseigenaren genoodzaakt om extra af te lossen op hun hypotheek. Extra a…
Scheiding en kapitaalverzekeringScheiding en kapitaalverzekeringEen kapitaalverzekering is een levensverzekering. De verzekerde krijgt een som geld van de verzekeraar vanaf een bepaald…
Beleggingshypotheek: hypotheek met een kapitaalverzekeringBeleggingshypotheek: hypotheek met een kapitaalverzekeringEen populaire hypotheekvorm in het verleden was de beleggingshypotheek. De hypotheek loopt samen met een kapitaalverzeke…

Hypotheekrenteaftrek en overbruggingHypotheekrenteaftrek en overbruggingAls je een huis koopt, zul je daar over het algemeen een lening voor moeten afsluiten. Deze lening zal in 99 van de 100…
Hypotheek in het buitenland voor woning in NederlandHypotheek in het buitenland voor woning in NederlandIn Nederland zijn de hypotheekrentes veel hoger dan in andere Europese landen. In landen zoals Spanje, België,Duitsland…
Belastingadvies (39 artikelen)
Gepubliceerd: 02-06-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.