Hypotheekrenteaftrek en overbrugging
Als je een huis koopt, zul je daar over het algemeen een lening voor moeten afsluiten. Deze lening zal in 99 van de 100 gevallen voorzien zijn van een hypotheek stelling. Om de rente op de lening te mogen aftrekken, moet de lening zijn aangegaan met het doel een woning aan te schaffen, te verbeteren of te onderhouden. In de wet staan een aantal bijzondere situaties waarin je tijdelijk van twee huizen de rente mag aftrekken. Deze regelingen komen in dit artikel aan de orde.
Hypotheekrenteaftrek en overbrugging
Als je een huis koopt, zul je daar over het algemeen een lening voor moeten afsluiten. Deze lening zal in 99 van de 100 gevallen voorzien zijn van een hypotheek stelling. Om de rente op de lening te mogen aftrekken, moet de lening zijn aangegaan met het doel een woning aan te schaffen, te verbeteren of te onderhouden. In de wet staan een aantal bijzondere situaties waarin je
tijdelijk van twee huizen de rente mag aftrekken. Deze regelingen komen in dit artikel aan de orde.
Overbruggen periode aankoop en verkoop eigen woning
Zoals bekend verondersteld, mag je maar van één woning tegelijk de rente aftrekken. In bepaalde situaties kan het tijdelijk voorkomen dat je van twee huizen de rente van de (hypothecaire) lening mag aftrekken.
Situatie 1
De
oude woning is nog niet verkocht, maar je woont al in de nieuwe woning.
Situatie 2
Je hebt
al een nieuwe woning gekocht, maar je woont nog steeds in de oude woning.
In beide gevallen geldt als hoofdregel dat alleen de woning waarin je daadwerkelijk woont, kwalificeert als je eigen woning voor de inkomstenbelasting. In principe is de rente op de lening op de leegstaande woning niet aftrekbaar van je belastbaar inkomen.
Uitzondering één
De wet geeft je
twee jaar extra aftrek van rente als je voldoet aan de volgende voorwaarden:
- de oude woning heeft jou in het kalenderjaar of in een van de voorafgaande twee kalenderjaren als eigen woning ter beschikking gestaan;
- de oude woning staat leeg sinds je weg bent gegaan; en
- de oude woning staat in de verkoop.
Je moet aan alle drie de voorwaarden voldoen. Als je daaraan voldoet, kun je dus nog maximaal drie jaar de rente van de leegstaande, oude woning aftrekken.
Uitzondering twee
De wet geeft je twee jaar extra aftrek van rente als je voldoet aan de volgende voorwaarden:
- de nieuwe woning staat leeg of is nog in aanbouw; en
- de nieuwe woning is uitsluitend bedoeld om in het kalenderjaar of in een van de daaropvolgende twee jaren jou als eigen woning te gaan dienen.
Je moet aan alle twee de voorwaarden voldoen. Als je daaraan voldoet, kun je dus maximaal drie jaar de rente van nieuwe woning aftrekken.
Aantal jaren
Afhankelijk van het moment waarop je koopt, kun je dus zelf sturen in het aantal jaren dat je de rente dubbel kunt aftrekken. Als je in december een nieuwe woning aanschaft, dan kun je
maximaal 25 maanden de rente dubbel aftrekken. Als je in januari de nieuwe woning aanschaft, kun je de rente
maximaal 36 maanden dubbel aftrekken. Een aanzienlijk verschil door een beetje timing!
Crisismaatregel
In verband met de crisis heeft de wetgever voor woningen in 2011 en 2012 een termijn van drie jaar (plus het kalenderjaar van aanschaf van de nieuwe woning) gegeven. Als je in
2008 of 2009 dubbele woonlasten hebt gekregen, kun je drie jaar lang de dubbele rente aftrekken.
Heb je in 2010 dubbele woonlasten gekregen, dan heb je alleen het jaar van aanschaf nieuwe woning en de twee jaren daarna als termijn.
Per één januari 2013 geldt (zoals het nu staat) de gewone termijn weer van twee jaar. Alleen als op Prinsjesdag de regering tot nieuwe inzichten komt en de maatregel verlengt, kun je ook voor latere jaren wellicht langer de dubbele rente aftrekken.