Hypotheekrenteaftrek en overbrugging

Hypotheekrenteaftrek en overbrugging Als je een huis koopt, zul je daar over het algemeen een lening voor moeten afsluiten. Deze lening zal in 99 van de 100 gevallen voorzien zijn van een hypotheek stelling. Om de rente op de lening te mogen aftrekken, moet de lening zijn aangegaan met het doel een woning aan te schaffen, te verbeteren of te onderhouden. In de wet staan een aantal bijzondere situaties waarin je tijdelijk van twee huizen de rente mag aftrekken. Deze regelingen komen in dit artikel aan de orde.

Hypotheekrenteaftrek en overbrugging

Als je een huis koopt, zul je daar over het algemeen een lening voor moeten afsluiten. Deze lening zal in 99 van de 100 gevallen voorzien zijn van een hypotheek stelling. Om de rente op de lening te mogen aftrekken, moet de lening zijn aangegaan met het doel een woning aan te schaffen, te verbeteren of te onderhouden. In de wet staan een aantal bijzondere situaties waarin je tijdelijk van twee huizen de rente mag aftrekken. Deze regelingen komen in dit artikel aan de orde.

Overbruggen periode aankoop en verkoop eigen woning

Zoals bekend verondersteld, mag je maar van één woning tegelijk de rente aftrekken. In bepaalde situaties kan het tijdelijk voorkomen dat je van twee huizen de rente van de (hypothecaire) lening mag aftrekken.

Situatie 1
De oude woning is nog niet verkocht, maar je woont al in de nieuwe woning.

Situatie 2
Je hebt al een nieuwe woning gekocht, maar je woont nog steeds in de oude woning.

In beide gevallen geldt als hoofdregel dat alleen de woning waarin je daadwerkelijk woont, kwalificeert als je eigen woning voor de inkomstenbelasting. In principe is de rente op de lening op de leegstaande woning niet aftrekbaar van je belastbaar inkomen.

Uitzondering één

De wet geeft je twee jaar extra aftrek van rente als je voldoet aan de volgende voorwaarden:
  • de oude woning heeft jou in het kalenderjaar of in een van de voorafgaande twee kalenderjaren als eigen woning ter beschikking gestaan;
  • de oude woning staat leeg sinds je weg bent gegaan; en
  • de oude woning staat in de verkoop.

Je moet aan alle drie de voorwaarden voldoen. Als je daaraan voldoet, kun je dus nog maximaal drie jaar de rente van de leegstaande, oude woning aftrekken.

Uitzondering twee

De wet geeft je twee jaar extra aftrek van rente als je voldoet aan de volgende voorwaarden:
  • de nieuwe woning staat leeg of is nog in aanbouw; en
  • de nieuwe woning is uitsluitend bedoeld om in het kalenderjaar of in een van de daaropvolgende twee jaren jou als eigen woning te gaan dienen.

Je moet aan alle twee de voorwaarden voldoen. Als je daaraan voldoet, kun je dus maximaal drie jaar de rente van nieuwe woning aftrekken.

Aantal jaren

Afhankelijk van het moment waarop je koopt, kun je dus zelf sturen in het aantal jaren dat je de rente dubbel kunt aftrekken. Als je in december een nieuwe woning aanschaft, dan kun je maximaal 25 maanden de rente dubbel aftrekken. Als je in januari de nieuwe woning aanschaft, kun je de rente maximaal 36 maanden dubbel aftrekken. Een aanzienlijk verschil door een beetje timing!

Crisismaatregel

In verband met de crisis heeft de wetgever voor woningen in 2011 en 2012 een termijn van drie jaar (plus het kalenderjaar van aanschaf van de nieuwe woning) gegeven. Als je in 2008 of 2009 dubbele woonlasten hebt gekregen, kun je drie jaar lang de dubbele rente aftrekken.

Heb je in 2010 dubbele woonlasten gekregen, dan heb je alleen het jaar van aanschaf nieuwe woning en de twee jaren daarna als termijn.

Per één januari 2013 geldt (zoals het nu staat) de gewone termijn weer van twee jaar. Alleen als op Prinsjesdag de regering tot nieuwe inzichten komt en de maatregel verlengt, kun je ook voor latere jaren wellicht langer de dubbele rente aftrekken.
© 2011 - 2024 Belastingadvies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dubbele maandlasten hypotheek beperkenDubbele maandlasten hypotheek beperkenEen nieuw huis gekocht hebben, en blijven zitten met dubbele woonlasten. Iedere koper is er huiverig voor: nieuwe huis i…
Tijdelijk twee woningen 2020 en 2021Tijdelijk twee woningen 2020 en 2021U kunt tijdelijk twee woningen in bezit hebben, omdat het oude huis is nog niet verkocht. Is dat voor de eigenaar dan ve…
Is rente herfinanciering restschuld in 2021 nog aftrekbaar?Is rente herfinanciering restschuld in 2021 nog aftrekbaar?Wie zijn eigen woning met een restschuld heeft verkocht, heeft mogelijk recht op de aftrek van de rente op de restschuld…
Aftrek hypotheekrente 2020 omlaag: de veranderingenAftrek hypotheekrente 2020 omlaag: de veranderingenDe hypotheekrenteaftrek 2020 is om een aantal redenen relatief laag. Fiscale ingrepen, een lage hypotheekrente en de afl…

Restschuld op de hypotheek na dertig jaarRestschuld op de hypotheek na dertig jaarVeel huizenbezitters hebben een hypotheek die na dertig jaar niet de volledige hypotheek gaat afbetalen. Een deel van de…
Hypotheek en kapitaalverzekering eigen woningHypotheek en kapitaalverzekering eigen woningBij het afsluiten van je hypotheek moet je bij allerlei zaken stilstaan. Een van de zaken is hoe je de aflossing van de…
Reactie

Ed, 13-03-2012
Een van de voorwaarden is dat je huis leeg moet staan wil je in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek oude woning. Wat houdt precies leeg staan in? Gas en electra afgesloten en geen meubels in huis? Of mag je wat meubels in je huis hebben ter bevordering verkoop van je oude woning? En nee het is niet voor de verhuur en je woont als eigenaar in een andere woning. Weet iemand dat? Reactie infoteur, 14-03-2012
Hallo Ed
Er mag feitelijk niemand wonen. Je mag je huis wel aangekleed laten ter bevordering van de verkoop. Dat is geen probleem. Als je gaat verhuren, dan is het een ander verhaal.

Belastingadvies (39 artikelen)
Gepubliceerd: 04-06-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.