Huis verbouwen of andere woning kopen in 2021 (en verhuizen)

Huis verbouwen of andere woning kopen in 2021 (en verhuizen) Uw woning voldoet niet meer helemaal in 2021. Wat doet u dan, gaat u verbouwen in 2021 en blijft u in de oude woning of u gaat een ander huis kopen. Verhuizen of niet, wat zijn de argumenten en afwegingen? Wat betekent dit financieel? U kunt kiezen voor een extra hypotheek of u gaat u ook spaargeld gebruiken voor de verbouwing. Verbouwen is vaak slim omdat in de verkopersmarkt een andere woning kopen ook duur is. Voor deze afweging staan velen als de kinderen groter worden en een eigen kamer willen of als u zelf meer ruimte wilt. Wat is verstandig en wat betekent dit voor de aftrek van de hypotheekrente? Een kleine aanpassing kan een mooie meerwaarde geven aan uw woning. Verbouwen of verhuizen, wat wordt het?

Verbouwen of kopen?


Extra aftrek van hypotheekrente op de hypotheek

Om met de aftrek van hypotheek rente te beginnen. Als u een extra hypotheek of lening afsluit of uw huidige hypotheek verhoogt om uw woning te verbouwen en u kunt aantonen dat het extra geld ook echt binnen zes maanden voor de verbouwing gebruikt is, dan wordt de rente gezien als hypotheekrente en kunt u de rente fiscaal aftrekken van de belasting. Deze constructie maakt verbouwen van een woning relatief goedkoop. Na het verkopen van de woning om vervolgens een nieuw verblijf te kopen krijgt u te maken met de bijleenregeling. Die houdt in dat u de overwaarde van uw verkochte huis, dat wil zeggen de waarde boven de hypotheek die erop rust, moet investeren in de aankoop van het nieuwe pand. Preciezer gesteld is het zo dat u niet verplicht bent om de overwaarde in de aankoop te investeren, maar in dat geval is de rente op de lening ter grootte van de overwaarde niet fiscaal aftrekbaar. De rest wel. Uw hypotheek heeft dan een zogenaamde knip: een deel is wel fiscaal aftrekbaar en het andere deel, de overwaarde, is niet fiscaal aftrekbaar: verbouwingslening aftrekbaar.

Verbouwen met hypotheek en in het oude huis blijven

Bij een verbouwing die de waarde van uw huis verhoogt en zijn waarde behoudt, kunt u denken aan:
 • Het vergroten van uw huis;
 • Het onderhoud van een algemene cv-ketel in een huizenblok of flat;
 • Het aanbrengen en vernieuwen van een serre en een dakkapel;
 • Het (aan)bouwen, vernieuwen en onderhouden van garages, schuren, carports, tuinhuisjes;
 • Plaatsen van dubbel glas;
 • Het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van een invalidentrap in de woning;
 • Het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van de riolering;
 • Het verbeteren van delen van het huis;
 • Een aanbouw of andere manieren om het huis te vergroten;
 • Groot dan wel klein onderhoud;
 • De gevel.

Gebruik dus altijd deugdelijke materialen die de waarde verhogen en straks een verkoop eenvoudiger maken. Bedenk ook dat niet elke verbouwing of verbetering zich 100% zal doorvertalen in een hogere prijs van de woning. Vaak genoeg is dat 60%.

Meerwaarde door verbouwing: hoeveel waarde stijging

Niet elke verbouwing vertaalt zich door in een meerwaarde van uw woning. Soms ziet u 60 of 80% terug:

Hoeveel wordt uw woning meer waard door de verbouwing:

Welke verbouwingMogelijke waardestijging
Dakkapel80%
Aanbouw80%
Badkamer60%
Keuken60%
Tuin20%

Ook kan een verbouwing ervoor zorgen dat uw woning eerder wordt verkocht.

Sparen voor een verbouwing heeft voordelen

U kunt voor een verbouwing ook sparen en hebt misschien al wat spaargeld opgebouwd. Het grote voordeel van sparen voor een verbouwing is dat u niet afhankelijk bent van de bank en dat uw maandelijkse lasten niet omhoog gaan. U hebt geen extra hypotheekrente te betalen, geen taxatiekosten en geen notariskosten.

Vergunning aanvragen voor de verbouwing

Bij een verbouwing is vaak een vergunning nodig. Ga dus bij de gemeente na of dit het geval is, want het aanvragen en verkrijgen van een vergunning kosten ook tijd die u moet inplannen. Denk aan de bouwvergunning bij een uitbouw of aanbouw. Begin niet met bouwen of verbouwen voordat u de bouwvergunning van de gemeente binnen hebt.

Goedkoop verbouwen of verhuizen, wel of niet verhuizen?

Het grote voordeel van verbouwen is dat u niet hoeft te verhuizen. De kinderen gaan vlakbij naar school en u kent de omgeving op uw duimpje. Een nadeel is de rommel waar u tijdelijk in komt te zitten. Verbouwen heeft ook het voordeel dat u het zo kunt laten doen zoals u het wilt. Het kan van alles zijn. Een uitbouw, een nieuwe keuken, serre, badkamer. Noem maar op. Hierbij is het wel verstandig om verbouwingen aan te brengen die de meerwaarde van uw huis verhogen. Zo verdient u later bij verkoop uw investering weer terug.

Hypotheek, sparen of lening afsluiten

Als u uw geld in de verbetering van de woning steekt, kunt u dat op meerdere manieren financieren. Een verhoging van uw hypotheek of een tweede hypotheek liggen het meeste voor de hand, maar het kan ook een andere lening zijn. Het hoeft allemaal niet per se bij uw eigen bank plaats te vinden. Een voordeel van het ophogen van de hypotheek bij de eigen bank kan zijn dat de kosten lager zijn, omdat het niet altijd noodzakelijk is om naar de notaris te gaan. Dat hangt van uw huidige hypotheek en de bank af. U kunt zo relatief goedkoop de overwaarde benutten. Zeer bekend is het WOZ krediet waarbij zonder taxatie, maar op grond van de WOZ waarde een hypotheek wordt verstrekt. Het is ook toegestaan om een doorlopend krediet te nemen voor een verbouwing. Keuze genoeg zou ik zeggen.

Huis kopen is kopen in een verkopersmarkt

U kunt ook uw huis verkopen en op zoek gaan naar een nieuwe woning. De prijzen van woningen zijn hoger dan enige tijd terug. Er is sprake van een verkopersmarkt waardoor vooral de verkoper de hoogte van de prijs bepaalt, een woning is zo verkocht . En dat betekent ook dat u waarschijnlijk meer geld voor de verkoop van uw eigen woning krijgt. Verkopen betekent ook verhuizen en allerlei nieuwe kosten. Zet daarom voordat u besluit om een nieuw huis te kopen, de kosten eens op een rij en vergelijk die met de kosten die u moet maken om de verbouwing tot stand te brengen. Die verbouwing zou wel eens een veel goedkopere optie kunnen zijn.

Slot verbouwen of verhuizen

Verbouwen of kopen en verkopen is een vraag waarmee steeds meer mensen te maken krijgen. En dan helpt het zeker dat door de btw verlaging verbouwen goedkoper wordt. Maak een kostenplaatje en vergelijk beide mogelijkheden. Dan wordt al snel duidelijk waarvoor u het beste kunt kiezen. Vergeet niet om de noodzakelijke vergunningen aan te vragen.

Lees verder

© 2010 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verdienen op je tweede huisVerdienen op je tweede huisWanneer je tegenwoordig een tweede huis wil kopen mag je de hypotheekrente niet meer van je belasting aftrekken in tegen…
Hypotheek verhogen met extra hypotheekrenteaftrek?Hypotheek verhogen met extra hypotheekrenteaftrek?Wilt u uw hypotheek verhogen? Wie denkt dat hij alle hypotheekrente fiscaal kan aftrekken en terugkrijgen van de belasti…
Hypotheekrente vooruit betalenIn bepaalde gevallen is het fiscaal gunstig om hypotheekrente vooruit te betalen. U kunt dit jaar alvast een bedrag voor…
Hogere hypotheekrente, hogere hypotheekrenteaftrekHogere hypotheekrente, hogere hypotheekrenteaftrekDe betaalde hypotheekrente is aftrekbaar van het inkomen. Een hogere hypotheekrente betekent meer fiscaal voordeel.

Hoeveel hypotheekrenteaftrek heb ik recht op?Bezitters van een eigen huis met een hypotheek daarop, hebben recht op hypotheekrenteaftrek. De hoogte van het fiscaal v…
Oversluiten spaarhypotheek of leningOversluiten spaarhypotheek of leningMet het goedkoop oversluiten van uw hypotheek of lening kunt u veel geld verdienen. Het oversluiten van lening of hypoth…
Reacties

Wil, 26-03-2019
Huis verkopen en overwaarde gebruiken voor verbouwen ander huis is dit aftrekbaar.

te weten badkamer vernieuwen en serre laten plaatsen en inrichting tuin beschoeiing en dergelijke Reactie infoteur, 30-06-2020
Beste Wil,
Als u een woning verbetert of renoveert met eigen geld, is dat niet fiscaal aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

F. C. V. D. Meer, 20-02-2013
Geachte redaktie, Bestaat er nog enige vorm van belasting aftrek voor (groot) onderhoud cq woning verbetering van mijn eigen huis. Volledig hypotheek vrij. Reactie infoteur, 03-01-2020
Geachte F. C. V. D. Meer,
Voor een particulier bestaat er geen aftrek voor groot onderhoud aan het huis meer. Voor sommige verbouwingen geldt wel het voordeel van het verlaagde btw tarief:

https://financieel.infonu.nl/belasting/160397-lage-btw-tarief-bij-renovatie-ook-in-2019-en-2020-mogelijk.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 11-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.