Hogere hypotheekrente, hogere hypotheekrenteaftrek

Hogere hypotheekrente, hogere hypotheekrenteaftrek De betaalde hypotheekrente is aftrekbaar van het inkomen. Een hogere hypotheekrente betekent meer fiscaal voordeel. Iedereen streeft naar een zo laag mogelijke hypotheekrente. In het geval u wel een hogere hypotheekrente moet betalen, hebt u als voordeel dat uw fiscaal voordeel ook groter is. Huizenbezitters met een spaarhypotheek kunnen zelfs baat hebben bij een hoge hypotheekrente. Indien de hypotheekrente voor de spaarhypotheek namelijk hoog is, verstrekt de bank ook een hoge rentevergoeding over het opgebouwde kapitaal. De hoogte van de hypotheekrente bepaalt bij de spaarhypotheek namelijk ook de hoogte van de rentevergoeding over het spaarkapitaal.

Fiscaal voordeel betaalde hypotheekrente

De lasten die voortkomen uit een hypotheek zijn ruwweg onder te verdelen in drie onderdelen, namelijk de te betalen hypotheekrente, de aflossing en de premie voor de aan de hypotheek gekoppelde verzekeringen of bankspaarrekening. Van deze drie onderdelen is alleen de betaalde hypotheekrente fiscaal aftrekbaar. Het fiscaal voordeel kan maximaal worden gehouden door vermogen op te bouwen in een verzekering of een bankspaarrekening.

Over het opgebouwde kapitaal hoeft gedurende de opbouwperiode geen belasting betaald te worden. Op einddatum wordt dit kapitaal gebruikt om de hypotheek geheel of gedeeltelijk mee af te betalen. Gedurende de looptijd van de hypotheek kan er geprofiteerd worden van hypotheekrenteaftrek over de volledige hypotheekschuld.

Tussentijds extra aflossen niet altijd verstandig

Tussentijds bieden de banken de mogelijkheid om extra af te lossen op de hypotheekschuld. Door extra af te lossen verlaagt u het fiscaal voordeel. Het bedrag dat u gebruikt voor de extra aflossing kunt u ook op een spaarrekening zetten. Voordat u extra gaat aflossen moet u uitrekenen of het verstandig is. Stel, u ontvangt een spaarrente van 2 procent en u betaalt 6 procent aan hypotheekrente. In dat geval is het verstandig om spaargeld te investeren in het huis. Bij een spaarrente van 3,5 procent en een hypotheekrente van 4 procent is het niet verstandig of het geld te investeren in het huis. Door het fiscaal voordeel kan het verstandiger zijn om het geld op een spaarrekening te houden.

Hoe groot is het fiscaal voordeel?

De omvang van het fiscaal voordeel is afhankelijk van de hoogte van uw inkomen. De belastingheffing wordt progressief opgebouwd. Dat wil zeggen dat de belastingdruk hoger is naarmate het inkomen hoger is. Betaalde hypotheekrente mag u van uw inkomen aftrekken. Iemand met een hoog inkomen heeft een groter fiscaal voordeel in vergelijking met iemand met een laag inkomen. Dit wordt vaak ook genoemd als nadeel van de regeling van de hypotheekrenteaftrek, het fiscaal voordeel ligt voornamelijk bij de hogere inkomens.

Maximaal fiscaal voordeel of extra aflossen?

In het verleden was het hypotheekadvies volledig gericht op het behalen van maximaal fiscaal voordeel. Door de gedaalde huizenprijzen zijn de nadelen aan het licht gekomen van het doorschuiven van de aflossing van de hypotheek. Er ontstonden problemen met huizen waarvan de hypotheekschuld hoger was dan de waarde van het huis. Deze woningen konden niet meer verkocht worden zonder er een restschuld aan over te houden. De nadruk komt steeds meer te liggen om de hypotheekschuld te verlagen ondanks dat het fiscaal niet de slimste manier was.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypotheekrente min eigenwoningforfait = fiscaal voordeelHypotheekrente min eigenwoningforfait = fiscaal voordeelBetaalde hypotheekrente kan worden afgetrokken van het inkomen. Het eigenwoningforfait moet juist bij het inkomen worden…
Hoe werkt de hypotheekrenteaftrek?Oorspronkelijk was de hypotheekrenteaftrek een subsidie om het bezit van een eigen huis te stimuleren. Inmiddels kunnen…
Afschaffen hypotheekrenteaftrek, hoeveel stijgen de kosten?Afschaffen hypotheekrenteaftrek, hoeveel stijgen de kosten?Een huis kopen wordt mede aantrekkelijk gemaakt door de gunstige fiscale regeling van de hypotheekrenteaftrek. De regeli…
Hypotheekrenteaftrek 2021 omlaagHypotheekrenteaftrek 2021 omlaagDe hypotheekrenteaftrek gaat ook in 2021 omlaag. Het kabinet wordt daarbij geholpen door stijgende huizenprijzen, de ver…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 03-09-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.