BKR hypotheek aanvragen, hoe doe je dat?

BKR hypotheek aanvragen, hoe doe je dat? Een BKR hypotheek aanvragen kan tegenwoordig bij veel banken. Je moet wel voldoen aan bepaalde voorwaarden om een BKR hypotheek aan te kunnen vragen. Allereerst moet je de BKR status opvragen van je huidige situatie. Met die informatie kun je een BKR hypotheek aanvragen, soms ook met NHG. Als het niet lukt om een hypotheek aan te vragen dan kun je altijd nog naar een geldverstrekker stappen die geen BKR controle uitvoert.

BKR en hypotheken

Een BKR hypotheek aanvragen is niet zo eenvoudig als het lijkt. Veel geldverstrekkers zijn niet geïnteresseerd in het verstrekken van hypotheken aan personen met een BKR notering. Als je een dergelijke BKR notering hebt dan denken geldverstrekkers dat ze een verhoogd risico lopen om het geleende geld weer terug te krijgen. Maar het is mogelijk om met een BKR notering toch een hypotheek af te sluiten. Je moet even zoeken maar er zijn tegenwoordig banken die een BKR hypotheek verstrekken.

Welke BKR notering heb ik?

Voordat je een BKR hypotheek kunt aanvragen heb je een uitdraai nodig van het BKR. Het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel houdt bij welke notering je hebt. Je kunt via je eigen bank een uitdraai van de BKR status opvragen. De kosten hiervan zijn 4,50 en je hebt de uitdraai binnen een week in huis. Als je deze statusaanvraag bij de bank wilt doen heb je een geldig identiteitsbewijs nodig. Met het bewijs van het BKR kun je vervolgens een BKR hypotheek aanvragen.

BKR hypotheek aanvragen

Er zijn geldverstrekkers die begrijpen dat je met een BKR notering prima een hypotheek kunt afsluiten. Iedereen zit wel eens financieel iets krapper, vaak is dat maar voor een bepaalde periode. En juist in zon periode kun je een BKR notering krijgen die een probleem vormt bij het aanvragen van een hypotheek en andere zaken. Om een BKR hypotheek aan te kunnen vragen moet je daarom vaak voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Je hebt één of meerdere A of A1 coderingen, waarbij een code H is vermeld of een laatste einddatum.
  • Je hebt maximaal één A2 codering, en dan op een verzendhuiskrediet of een telecomcontract, waarbij het krediet niet meer loopt en is beëindigd binnen drie maanden na het begin van de betaling achterstand.
  • Je hebt geen betaling achterstanden op een hypotheek die zijn geregistreerd.
  • Je hebt geen WSNP traject gehad of een andere schuldregeling.

BKR hypotheek en NHG

Als je een BKR notering hebt en een hypotheek wilt afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) dan is dit mogelijk. Er zijn echter situaties waarin geen NHG wordt verstrekt op een hypotheek als je een BKR notering hebt. Als je een BKR notering hebt met een code 1 t/m 4 of een schuldregeling of een A notering hebt dan krijg je geen NHG bij een hypotheek. Er zijn uitzonderingen mogelijk waarbij je wel NHG kunt krijgen bij de hypotheek. Deze uitzonderingen zijn gelden alleen bij een A notering of code 1 waarbij:
  • de lening is afgelost volgens het BKR
  • de herstelcode (H) staat
  • de geldgever heeft verklaard dat achterstanden zijn ingelopen

Hypotheek zonder BKR

Als het niet lukt om een hypotheek te krijgen als je een BKR notering hebt, dan kun je altijd nog bij geldverstrekkers terecht die geen BKR controle uitvoeren. Het nadeel van het afsluiten van een hypotheek bij een dergelijke geldverstrekker is dat de rente vaak hoog is, een stuk hoger dan bij een bank. Dit heeft te maken met het risico dat de geldverstrekker loopt bij het verstrekken van een hypotheek aan een persoon met een BKR notering.
© 2011 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypotheek meenemen bij verhuizingHypotheek meenemen bij verhuizingAls u een nieuwe woning heeft gekocht, kan het soms aantrekkelijk zijn om de voorwaarden van uw oude hypotheek mee te ve…
Overwaarde woning opnemenAls je vermogen vastzit in de woning, kun je de woning verkopen en kleiner gaan wonen, zodat je de overwaarde van je hui…
NHG later aan hypotheek toevoegenOm een hypotheek te kunnen sluiten onder de condities van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), moet er aan bepaalde vo…
Hypotheek verhogenHypotheek verhogenEr zijn diverse redenen om de hypotheek te verhogen, zoals een verbouwing of achterstallig onderhoud. Het verhogen van d…

Hoeveel overwaarde of restschuld heeft mijn huis?Hoeveel overwaarde of restschuld heeft mijn huis?Wat is uw huis waard in 2021 en 2022? Hebt u nog een overwaarde op uw woning of een restschuld? Wie zijn huis gaat verko…
Rentevaste periode loopt af: verlengen of oversluiten?Rentevaste periode loopt af: verlengen of oversluiten?De rentevaste periode van je hypotheek loopt binnenkort af. Wat moet je doen, verlengen of oversluiten? Afhankelijk van…
Bronnen en referenties
  • www.bkr.nl
  • www.ing.nl
Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 04-07-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.